Prvi put

Prvi put u ulozi Solora: Miloš Marjan u baletu ,,Bajadera"

0

Solista Baleta Miloš Marjan predstaviće se publici u baletu ,,Bajadera" Ludviga Minkusa. On u baletu igra ulogu princa Solora a društvo na sceni praviće mu Bojana Žegarc i Dušanka Đorđević.

foto: promo
foto: promo

 

 

Solista Baleta Miloš Marjan predstaviće se publici prvi put u ulozi Solora u baletu Ludviga Minkusa „Bajadera“ koji je na repertoaru Velike scene (19.30) u petak, 30.marta.

 

Ulogu Nikije, indijske princeze, bajadere tumači solistkinja Bojana Žegarc ,dok će ulogu Gamzete,kćer radže Dugmante tumačiti Dušanka Đorđević.

 

foto: Promo


U predstaviće će učestvovati celokupni ansambl Baleta i solisti, kao i Orkestar Narodnog pozorišta pod dirigentskom upravom Đorđa Pavlovića.Ovaj klasični balet u tri čina , na muziku Ludviga Minkusa, po libretu Marijusa Petipa i u koreografskoj postavci Gabrijele Komleve, premijerno je izveden 19. maja 2011. godine na Velikoj sceni Narodnog pozorišta.Premijera je, ujedno, bila i prvo izvođenje ovog klasičnog baletskog dela u celini, od osnivanja našeg Baleta."Bajadera" je delo koje na svom repertoaru neguje svaka respektabilna baletska kompanija u svetu tako da njegova postavka na sceni Naraodnog pozorišta, po prvi put u integralnoj verziji, predstavlja veliki i značajan poduhvat.Praizvođenje ovog baleta bilo je daleke 1877. godine u Marijinskom Teatru u Sankt Petersburgu.

 

foto: promo

Miloš Marijan, koji je u Nacionalnom teatru angažovan od 2008. godine, dobitnik je brojnih nagrada i priznanja - Nagrada Radomir Vučić, Nagrada Nataša Bošković, Nagrada Dimitrije Parlić...Naslovne i solističke uloge tumači u baletima Labudovo jezero, Uspavana lepotica, Žizela, Don Kihot, Kraljica Margo, Praznik ljubavi, Severna bajka, Dva Srpska baleta, Lisabonska priča...Član je Udruženja profesionalnih baletskih igrača, koreografa i baletskih pedagoga Srbije.

 

 

 

makonda-tracker