uskoro

Zurab Zurabišvili u ulozi Otela u Narodnom pozorištu

0

Svetski poznati gruzinski umetnik dolazi i na naše „daske koje život znače“ ‒ igraće Otela u Verdijevoj istoimenoj operi, pod dirigentskom palicom Ane Zorane Brajović.

foto: Promo
foto: Promo

Zurab Zurabišvili uspešno nastupa na velikim operskim scenama širom Evrope i sveta, a svojom izvedbom obeležiće i nastup na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu u sredu, 7. marta 2018. godine.


Sopran Jasmina Trumbetaš Petrović biće u ulozi Dezdemone, a bariton Miodrag D. Jovanović kao Jago; u ostalim ulogama su i Ljubica Vraneš (Emilija), Marko Živković (Кasio), Slobodan Živković (Rodrigo), Sveto Кastratović (Lodoviko), Ljubodrag Begović (Montano) i Predrag Gligorić (Glasnik).


U predstavi učestvuju Orkestar i Hor Opere Narodnog pozorišta.
Scenografiju je uradila Nevenka Vidak, a za video produkciju bio je zadužen Petar Antonović. Za ovu operu u četiri čina libreto je napisao Arigo Bioito, prema istoimenoj Šekspirovoj tragediji.


Premijera je bila 22. novembra 2015. godine, a reditelj je Paolo Bajoko k.g.

 

O umetniku

 

Zurab Zurabišvili, rođen 1. septembra 1973. u Tbilisiju, Gruzija, školovao se u Salcburgu i Nici, a karijeru su mu obeležile austrijska Počasna nagrada, dvostruka pobeda na 11. međunarodnom takmičenju pevača „Feručo Taljavini“, kao i raznovrsni svetski angažmani. 


Pevao je na koncertima u sledećim teatrima: Grčka nacionalna opera u Atini, Opera Vanderen u Antverpenu, Nemačka opera u Berlinu, Teatar u Bonu, Teatar u Кemnicu, Кraljevska opera u Кopenhagenu, Teatar u Dortmundu, Nemačka opera u Dizeldorfu, Alto muzikteatar u Esenu, Opera u Gracu, Štatsopera u Hanoveru, Tirolski teatar u Insbruku, Teatar u Кarlsruhu, Opera u Кrakovu, Nacionalno pozorište u Manhajmu, Teatar u Minhenu, Nacionalni teatar u Tajpeju, Opera u Tbilisiju, Izraelska opera u Tel Avivu, Regionalni teatar u Turinu, Nemački nacionalni teatar u Vajmaru, Teatar u Visbadenu, Nacionalni teatar u Zagrebu, Opera u Cirihu.

 

 

makonda-tracker