70 godina od prve premijere

BDP: Svi detalji rođendanske proslave obeležene dodelom tradicionalnih godišnjih nagrada

0

Predstava "Mladost otaca" Borisa Gorbatova, u režiji Petra S. Petrovića izvedena je 1948. godine , a članovi novoosnovanog ansambla posle proba učestvovali su u gradjenju novog zdanja - buduceg Beogradskog dramskog pozorista.

foto: Promo
foto: Promo

Beogradsko dramsko pozoriste 20. februara svečano je proslavilo 70 godina od prve premijere. Rođendanska proslava obeležena je dodelom tradicionalnih godišnjih nagrada i premijerom komada "Poslednji rok" Valentina Rasputina, u dramatizaciji i režiji gosta iz Rusije, Valerija Kirilova.

Nagrada "Tatjana Tanja Lukjanova" - glavna godišnja nagrada za višegodišnji doprinos Beogradskom dramskom pozorištu i pozorišnom životu Srbije dodeljena je glumici Danici Ristovski.


Nagrade za najbolja ostvarenja članova ansambla Kuće i gostujućih umetnika i autora, u predstavama Beogradskog dramskog pozorišta u 2017.godini, dodeljeni su Miloradu Damjanoviću, Andriji Kuzmanoviću i Jovi Maksiću.

Nagrade za radni doprinos "Mihajlo Fejzulovski" za ostvarene rezultate u radu u 2017.godinu dodeljene su Koljena Redžepu - dekorateru, Snežani Zubić - sekretaru Pozorišta i Srđanu Obrenoviću - organizatoru.

Publici su se pre početka predstave, pored direktora pozorišta Slobodana Ćustića obratili i sekretar za kulturu grada Beograda Ivona Jevtić, senator Ruske federacije Anatolij Ivanovic Lisicin, koji je prisutnima preneo čestitke predsednice Saveta Federalne skupštine Rusije Valentine Matvijenko. Gošća u publici bila je i načelnica za kulturu iz Jaroslavlja Olga Lileeva koja je dosla da podrži međunarodnu saradnju.

 

foto: Promo

Sinoćnjom premijerom predstave "Poslednji rok" u režiji Valerija Kirilova krunisana je saradnja najstarijeg gradskog teatra sa najstarijim ruskim pozoristem Volkov teatrom - državnim akademskim dramskim pozorištem iz Jaroslavlja, započeta 2015. godine.

Reditelj potpisuje scenografiju i izbor muzike, kostimograf je Inna Jadranski, koreograf Maja Mitic, za scenski govor bila je zaduzena dr Ljiljana Mrkić Popović, dok je saradnik na scenografiji bila Milica Vučković.

 

U predstavi igraju: Danica Ristovski, Jadranka Selec, Milena Pavlović, Čučilović, Boris Komnenić, Andrej Šepetkovski, Sandra Bugarski, Milica Milša, Tamara Aleksić, Nada Macanković i Ljubomir Ćustić.

 

foto: Promo

 

 

makonda-tracker