novo

Jagoš Marković postavio "Ožalošćenu porodicu" na scenu Narodnog pozorišta

0

Premijera predstave nastale po tekstu Branislava Nušića biće održana 17. januara 2018. na velikoj sceni.

foto: Vicencio Zaknić
foto: Vicencio Zaknić

 Radili smo "preko crte" i ja sam imao apsolutnu slobodu zbog čega sam jako srećan, kazao je reditelj Jagoš Marković danas u Narodnom pozorištu gde je za 19. januar zakazana premijera predstave "Ožalošćena porodica" nastale po klasiku Branislava Nušića.

 

Reditelj Marković potpisuje i izbor muzike, a u autorskom timu su i Molina Udovički Fotez, Ljiljana Mrkić Popović, Matija Vučićević, Maria Marković Milojev i Vladimir Petričević.

 

foto: Vicencio Zaknić

Saša Torlaković igra Agatona, glavnu ulogu u komadu. Osim Torlakovića u podeli predstave našli su i Radmila Živković, Danica Maksimović, Nebojša Dugalić , Vanja Ejdus, Aleksandar Srećković, Nela Mihailović, Slobodan Beštić, Suzana Lukić i Dušan Matejić.

 

Marković je naglasio da imao posla sa fantastičnim ansamblom glumaca.

"Jedva čekam da ih vidite na sceni" poručio je cenjeni reditelj novinarima. On je naglasio da je mislio puno na Nušića pripremajući predstavu.

Svaki dan sam mislio na Nušića. Na njega, na njegove glumce... Na Žanku, na Bobićku...Srećni smo što idemo hodnicima kuda su oni prolazili. To nas je dodatno motivisalo da napravimo dobru predstavu", kazao je Marković.

foto: Vicencio Zaknić

Za njega nema dileme da je "Ožalošćena porodica" i komedija i tragedija.

Činjenice u predstavi su tragedija. Nušićev ugao gledanja na te činjenice i tu dramu čini komad komedijom. Ovo vreme koje nije za šalu upisuje samo sebe kroz nas u tu veliku dramu i dopušta naš mrak, naše nakaznosti, bolesti...ali i isto tako i našu vitalnost i duhovitost koja će nas ipak spasiti," kazao je Marković.

foto: Vicencio Zaknić

Direktor Drame Narodnog pozorišta u Beogradu Željko Hubač ističe da će se pred publikom naći istinski izuzetna predstava.

"Iz ovog procesa smo reditelj Marković i ja izašli sa mnogo uzajamnog poverenjaako razmišljamo o budućnosti i budućim projektima. "Ožalošćena porodica" jeste prva premijera u godini jubileja našeg pozorišta. Igrao se Škspir, Tolstoj Nušić krajem prošle godine u našem pozorištu i ovo je nastavak tog niza izuzetnih komada. Ova premijera je paradigma za razvoj pozorišta u Srbija i otvaranje novih perspektiva u teatru", kazao je Hubač.

On je kazao da je predstojeća premijera i lepa prilika da u Narodnom pozorištu igra Saša Torlaković.

 

foto: Vicencio Zaknić

"Igrajući Agatona u ovoj predstavi on je pokazao da je jedan od naših najboljih glumaca i verujem da je pred njim još dosat u uloga u našem teatru", kazao je Hubač.

 

Torlaković se zahvalio kolegama koje su ga kako kaže prihvatile kao svog.

Osećam se uzbuđeno, veličanstveno, ponosno i jedva čekam da izađemo pred publiku. Nikada neću zaboraviti probe za ovu predstavu jer su to najlepši mometi koji mogu da se dogode nekom glumcu. Svaki glumac sanja da igra Nušića i igra sa ovakvim ansamblom a sve to da režira Jagoš Marković. Meni se taj san ostvario".

foto: Vicencio Zaknić

Danica Maksimović je napomenula da prvi put igra u Narodnom pozorištu.

Zahvalna sam Markoviću što me je stavio u tu situaciju. Zajednički smo stigli do radosti na sceni iako smo sporadično bili sumnjičavi. Imali smo ljubav i energiju koja nas je vodila dalje i stigli smo do odličnog rezultata" kazala je Maksimović.

 

makonda-tracker