nezaustavljiva snaga ljubavi

Šabačko pozorište gostuje 17. januara na Sceni Raša Plaović sa predstavom Mata Hari

0

Šabačko pozorište gostuje 17. januara na Sceni „Raša Plaović“ sa predstavom „Mata Hari“ Šabačko pozorište gostovaće 17. januara na Sceni „Raša Plaović“ (20,30) sa predstavom „Mata Hari“, po tekstu Ide Jović, u režiji Snežane Udicki.

foto: Promo
foto: Promo

 „Na sam pomen imena poznate i kontroverzne špijunke, u gledaocu nastaje asocijacija da unapred zna da ga očekuje neka vrsta trilera o ovoj opasnoj ženi, jer je upravo ona marhetip fatalnosti.

 

Naša predstava je u žanrovskom smislu najmanje triler, a najviše melodramska priča o pokretačkoj i nezaustavljivoj snazi ljubavi, koja često može da ode u pravcu koji nismo mogli ni da predvidimo“, kaže rediteljka.


Prema njenim rečima, drama “Mata Hari” prikazuje borbu jedne u početku tek pomalo neobične žene koja je želela porodicu i mir, a postala je simbol opasnosti i pohote.

 

foto: Promo


Udicki dodaje da je, potom, na kraju životnog kruga, postala i žrtva svega onoga što ju je izdvajalo iz okoline – potrebe za ljubavlju, upornosti, strasti, samosvesti, ambicije i vremena u kome je živela, a takvim ženama se različitost retko prašta. „Sto godina nakon njene smrti, slušamo priče da smo formirali društvo u kome se na globalnom nivou položaj žene navodno promenio, ali suštinski je većina stvari ostala ista: sama žena se teško bori protiv muškarca, u svim segmentima: svedoci smo svakodnevnog nasilja nad ženama, oduzimanjem dece od strane uticajnih muževa, bespoštednoj borbi za opstanak na poslovnom planu i na kraju, svedoci stradanja običnog čoveka u igri s moćnicima. Margaret Zele kreće vrlo mlada na svoj put, kao lisa u zemlju čuda, očekujući ispunjenje svih mladalačkih želja, ljubav, spokoj i
životnu stabilnost, a na njemu postaje Mata Hari, manipulativna žena sa lažnom biografijom, spremna na svaku vrstu opasnosti da bi došla do svog cilja. Zemlja čuda s početka kruga se pretvorila u Dedalov lavirint, a nevinost Alise u bespoštednu borbu za opstanak“, ističe rediteljka Udicki.

U podeli su Jovana Pantić, Kristina Pajkić, Ivana Jokić, Ksenija Melentić, Siniša, Maksimović, Miloš Vojnović, Strahinja Barović, Ivan Tomašević, Borivoj Božanić Vladimir Milojević, Nikola Breković, Marko Ribić, Lea Marković i Ognjen Teodorović. Dramaturg je Slavko Milanović, scenograf Tamara Bušković, a kostimograf Selena Tomašević.

 

Scenski pokret i koreografiju uradio je Petar Pjer Rajković, dok je muziku komponovao Miroljub Aranđelović Rasinski.

Predstava je premijerno izvedena 6. oktobra prošle godine.

 

 

makonda-tracker