Svetozar Cvetković u predstavi Elijahova stolica

0
Prva premijera na sceni teatra Bojan Stupica u novoj sezoni biće Elijhova stolica Igora Štiksa, koju će publika videti sredinom oktobra
foto: Luka Šarac
foto: Luka Šarac

U romanu Elijahova stolica koji je 2006. godine proglašen za knjigu godine u Hrvatskoj, Igor Štiks govorio o neobičnoj sudbini pedesetogodišnjeg. austrijskog pisca Riharda Rihtera. Nakon raspada braka i emocionalne krize, junak napušta Pariz i vraća se u rodni grad Beč, gde pronalazi sakriveno pismo njegove pokojne majke iz 1941. koje dramatično menja njegov životni tok. Pisac odlučuje da pronađe svoje korene, a potraga ga vodi u ratom zahvaćeno Sarajevo u koje stiže 1992. godine na samom početku opsade. Tokom kratkog boravka u Sarajevu on doživljava najlepše trenutke u svom životu – strasnu ljubav i iskreno prijateljstvo... Nažalost, sudbina će se brutalno poigrati sa Rihardom Rihterom.

Dramatizaciju Štikosovog romana potpisuje pisac iz Zagreba Darko Lukić. Reditelj je Boris Liješević, a u predstavi igraju: Svetozar Cvetković, Jelena Trkulja, Renata Ulmanski, Maja Izetbegović, Đuza Stojiljković i Bane Jevtić.

makonda-tracker