glas protiv ravnosušnosti

Posle Berlina i Drezdena i Beograd će imati prilike da čuje ove neobične zvuke: Aghet je projekat koji nećete zaboraviti

0
AGHET je zajednički umetnički poduhvat No Borders Orchestra i Dresdner Sinfoniker, posvećen pamćenju genocida nad Jermenima i apelovanju na savest savremenog sveta u odnosu na ljude koji su progonjeni danas.
foto: Promo
foto: Promo

U nazivu projekta je reč Aghet (u prevodu: velika nesreća / velika katastrofa) kojom Jermeni označavaju tragično iskustvo od pre jednog veka. Nestalo je skoro milion i po života. Kultura sećanja je dug prema žrtvama, a kultura mira i dijaloga obaveza je prema budućim generacijama. Iz tog uverenja, renomirani solisti i ansambli okupili su se oko programa sačinjenog od dela savremenih autora: kompozitorke Zeynep Gedizlioglu iz Turske, Vachea Sharafyana iz Jermenije i Helmuta Oehringa iz Nemacke.

Muzika je zajednički jezik i simbol razumevanja koji su pronašli pripadnici novih, nedužnih naraštaja naroda žrtava, počinilaca i pomagača prošlovekovnog zločina. Ona je i glas protiv ravnodušnosti i nesolidarnosti spram užasa kojima su ovog trenutka izloženi celi narodi. Sirijska pustinja je bila mesto stravičnih jermenskih stradanja. Današnja Sirija je velika klanica takođe.

I na prostoru nekadašnje Jugoslavije se još leče rane iz 1990-ih. No Borders Orchestra nastao je s namerom da doprinese procesu pomirenja i čine ga vrsni muzičari iz svih do juče zaraćenih zemalja sa prostora bivše Jugoslavije. To što je uz vrhunske Drezdenske simfoničare deo Aghet-a, za No Borders Orchestra je prirodan sled stvari.

Pored muzičara No Borders Orchestra i Dresder Sinfoniker, u ovom internacionalnom ansamblu nastupiće i solisti iz Jermenije, Turske i Nemačke.

Beograd će čuti ovaj program posle Berlina i Drezdena, a pre Jerevana i Istanbula.

 

To je muzika koja ne miluje uši. Ona grebe celo biće. Ali, pomaže.

 

foto: Promo

 

makonda-tracker