Na Exit dolaze radi Sube

0
Potvrđeni su novi izvođači za Suba Stage, ovogodišnje bine na Exit festivalu posvećene kompozitoru Mitru Subotiću Subi. Pored ranije najavljenih Amon Tobina, Buraka Som Sistema i drugih, na Suba bini nastupiće još i Rob Da Bank, Katie B, Cibelle, Modern Quarte
foto: promo
foto: promo

Drugo festivalsko veče donosi nastup Katie b, interkulturalne umetnice čiju jedinstvenu kombinaciju između ostalog čine alternativa, elektronika i bossa nova. Sa ruskim poreklom, ali rođena i odrasla u Brazilu, ona je bila izložena muzici od svojih najranijih dana, kroz svoju majku, koja je učestvovala u bossa nova okupljanjima i žurkama u vreme rođenja ovog žanra. Iako su ples i pozorište bile njene velike ljubavi, ipak je odlučila da se izrazi kroz muziku. Po njenim sopstvenim rečima, ona je imala sreću da pronađe velikog pokojnog producenta Subu.

- Pre njegove prerane smrti 1999, imala sam čast da mi on obradi prvi album, Katia B (2000). Suba me je takođe pozvao da komponujem i pevam na njegovom uspešnom albumu São Paulo Confessions. Naša saradnja se može čuti na pesmi Secret. Kasnije sam učestvovala na njegovom tribjut albumu Tributo, pesmom Are you Sleeping? – kaže Katie b.
Pripremajući svoj treći solo projekat, odlučila je da u tome napravi malu pauzu, i oda počast starom prijatelju i saradniku svojim nastupom.

DJ Rob Da Bank dolazi iz Velike Britanije, nastupa 11. jula, i jedan je od najuticajnijih imena u muzici danas, budući da je DJ, producent, radio voditelj, pisac, organizator festivala... On sam ne definiše svoju muziku i publika može očekivati skoro sve, od grubuljeg elektronskog  zvuka, preko folka raznih zemalja do neke dobre a zaboravljene stvari koju je na nekom albumu imao David Bowie. Barem je ovo slučaj kada je u pitanju njegova radio emisija, Leftfield Show na BBC Radio One. Svira na žurkama od Njujorka do Ibice, u međuvremenu radeći na svoja dva festivala, Bestivalu, koji je dobitnik nagrade za najbolji festival srednje veličine, i Camp Bestivala, započetom u junu prošle godine sa nastupima koji su imali The Flaming Lips i Chuck Berry pred 12 000 razigranih posetilaca. Njegova izdavačka kuća Sunday Best odgovorna je za lansiranje bendova Groove Armada i Lemon Jelly krajem devedesetih, i jedan je od prvih koji su puštali Florence And The Machine, Black Kids, Ting Tings... I kao da sve ovo nije dovoljno, on pod pseudonimom Lazyboy učestvuje u još jednoj muzičkoj saradnji koja uključuje najbolje producente i vokale za koje tek treba da se čuje. Njegova ljubav prema festivalima i ekspertiza u njihovom organizovanju inspirisali su ga napiše knjigu Rob da Bank, A do Z festivala.

Modern Quartet, sastav koji nastupa 10. jula, je audiovizuelna atrakcija iz Novog Sada, bend koji pravi muziku preko deset godina, stvarajući mešavinu moderne dance muzike sa izrazito džez ritmovima. MQ znači muziku i pokret, zvuk i viziju, kreiranu i negovanu kroz saradnju sa umetnicima u muzičkoj tehnologiji, koji svoju elektronsku muziku sviraju uživo, u multimedijalnoj muzičkoj prezentaciji u okviru koje muzičari sarađuju sa plesačima, kompjuterima, video ekranima, editorima elektronske muzike, sintisajzerima, na bini, na koncertima i muzičkim festivalima. Na poziv elitne belgijske izdavačke kuće Crammed Disc, Modern Quartet su radili remikse za album Tributo koji je rađen u Subinu čast, kao i za Electric Gypsyland sastava Kochani Orchestra, dok je ilustracije za omote ovih izdanja radio Zoran Janjetov.

Cibelle dolazi iz Sao Paola preko Londona, i nastupa 10. jula. Ona je još jedna umetnica koja je sarađivala sa Subom, i koji je inspirisao još u početku stvaranja. Njena muzika je izazov da definisanje kao i njeno muzičko poreklo i uticaji, koji su dolazili sa svih strana, od bendova New Kids on the Block i Alice in Chains, dok je još bila vrlo mlada, do zrelijih uticaja stvaralaca kao što su Balhead Growler, Mighty Sparrow, Yma Suman i mnogi drugi. Široko muzičko i uopšte uzev umetničko obrazovanje je možda ipak najviše uticalo na njen sadašnji izraz, jer je razvilo talenat za mešanje zvukova i žanrova do momenta eksplozije. Američki magazin Pop Matters možda je dao najbolji opis u svom pregledu: Uznemirujući, iscepkan, spokojno treptajući elekto-akustični folk-pop... Ovo je moj idealni zvuk, i vi treba da ga čujete da bi postao i vaš.

U petak nastupaju i Trio Mocoto u okviru brazilskog dela interkulturalne slagalice Exit festivala. Ne bi bilo zahvalno govoriti o njihovim uticajima jer su oni uticajni. Njihova muzika bila je polazna tačka i reper kvaliteta za mnoge bendove koji su kasnije dolazili, posebno kada je reč o sambarock zvuku kao osnovi za sve ritmove koji bi se mogli nazvati latinskim. Oformili su se još 1968. u Jogral klubu u Sao Paolu, i ponovo sastali 2000. nakon duže pauze za vreme zatišja u samba muzici.

Nastup Juhe, koji je zakazan za subotu 11. jul, može se opisati uz citiranje onoga što su u londonskom B magazinu napisali o njegovom poslednjem albumu The Grooms of God: Čudni dab. Batlerska dancefloor ludnica. Bengalska berbernica. Hibridne forme za koje niste znali da nedostaju, niste znali da su moguće, world music, ali ne ona koju rasturate ili kopirate, već ona koja se izokreće i iznova stvara. Sveže transplantovana u London, potrebna kao nov bubreg, Juhina muzika nosi ekstravagancu koja vas vodi od hip hopa do clubbinga, odmah sada.

Subota 11. jula donosi nastup hip hop-elektronskog producenta i DJ-a koji se zove Cinnaman. Dolazi sa amsterdamske scene i još kao dete bio je izložen raznim muzičkim uticajima, da bi već sa dvanaest godina počeo da se mota oko gramofona i mikseta svoga oca, koji je takođe bio DJ. To je bio najjednostavniji način da se uđe u taj svet. Kako je rastao, upoznavao se sa svetom amsterdamskog undergrounda i njegovog karnevalskog ludila koji donosi na Exit.

Holandija 11. jula šalje i Knalpot, još jedan bend koji se opire definicijama i tako obogaćuje ovaj svet. Njihov punkfunkelectro zvuk kombinuje debele Casio basove, bubnjeve i gitarske rifove koji glatko klize između soničnih zvukova.

Exit festival okuplja umetnike koji su sarađivali sa Subom, bili inspirisani njegovom muzikom i ličnošću, kao i one koji sa njim dele vizionarstvo i želju za eksperimentisanjem. Dolaze sa svih strana sveta, donoseći neke od najlepših stvari iz svake kulture.

makonda-tracker