Vladi Kreslin: Premijera nove pesme

0
Vlado Kreslin, koji već dugo uživa status slovenačke muzičke riznice, i spada u red najpopularnijih i najcenjenijih autora premijerno je izveo novu pesmu Umjesto koga roža cveti.
Vlado Kreslin, foto: promo
Vlado Kreslin, foto: promo

U grupi Martin Krpan je počeo da peva 1982. godine i oni su ubrzo postali najveći slovenački mainstream rock band. Paralelno je negovao i solo karijeru. Posle nastupa ispred Boba Dilana u Ljubljani, jula 1991. godine, Martin Krpan je prestao sa radom.

Na jednom solo koncertu Kreslin je nastupio sa  već tada legendarnom etno grupom BELTINŠKA BANDA. Oni su iz istog sela u Prekmurju odakle je i Vlado, a grupu čine stariji muzičari. Naprimer, basista Jože Kociper svirao je sa Beltinškom bandom i sa Vladom sve do smrti. A živeo je 95 godina! Saradnja sa Beltinškom bandom se pretvorila u najveću slovenačku etno world-music atrakciju. Vrhunski crossover Kreslina i Beltinške bande predstavljao je renesansu originalne slovenačke tradicije i postavio nove standarde mešanja savremene popularne muzike i slovenačkog folka.

Pored te saradnje, Kreslin je oformio i combo sastav Mali Bogovi, u kome je deo članstva iz Martina Krpana. Na World music festivalu WOMEX u Briselu 1995. godine su nastupili Beltinška banda i Mali bogovi.

Vlado Kreslin je snimao i nastupao sa brojnim izvođačima: Zoran Predin, Pero Lovšin, Lidija Bajuk, Šajeta, Drago Mlinarec, Livio Morosin, Parni valjak, Vlatko Stefanovski, Kemal Monteno, Rade Šerbedžija,Vlada Divljan, Neno Belan, Arsen Dedić, Dubliners, R.E.M, Bambi Molesters. Njegove pesme su izvodili i snimali izvođači najrazličitijih stilova i backgrounda, npr: Parni Valjak, Siddharta, The Walkabouts, Rade Šerbedžija...

Kreslin je nastupao na mnogobrojnim festivalima širom sveta, a povremeno radi za film i pozorište. Njegovi božični koncerti u Ljubljani, obično tri puna Cankarjeva doma, su kultni događaji. Poezija mu je objavljena u nekoliko knjiga, a član je Društva slovenačkih pisaca.

Kreslin je do statusa vodećeg nacionalnog kantautora Slovenije došao time, što pojednako razumije Muru i Mississipi i Beltinšku bandu i The Band, odnosno slovensku narodnu baštinu s jedne  i blues i folk i country s druge strane, te ih pretapa u vlastiti stil..( Aleksandar Dragaš,  Jutarnji list, 4. januar 2006).

makonda-tracker