Grupa Smak 27. juna u Kragujevcu

0
Legendarni Smak, jedan od najznačajnijih i najuticajnijih jugoslovenskih i srpskih rok bendova svih vremena, posle više od 15 godina pauze nastupiće u matičnom Kragujevcu 27. juna, kao glavne zvezde trećeg Arsenal festa.
Smak, Luka Pilipović
Smak, Luka Pilipović

Publiku u Kragujevcu, prve večeri Arsenala 27. juna, na glavnoj festivalskoj bini u prostoru na otvorenom Kneževom arsenalu, očekuje dvoipočasovni nastup Smaka - benda koji je na domaćoj muzičkoj sceni i šire ostavio neizbrisivi pečat svojom jedinstvenom fuzijom hard i progresivnog roka, bluza, džeza i etna.

Kragujevački bend, čiji su klasici Ulazak u harem, Biska 2, Daire, Crna dama, Zajdi, zajdi..., na Arsenalu sviraće u postavi - gitarista Radomir Mihailović-Točak, pevač Boris Aranđelović, basista Zoran Milanović i bubnjar Slobodan Stojanović-Kepa.

Smak je u Kragujevcu 1971. godine osnovao gitarski virtuoz Radomir Mihailović Točak. Prvu stabilnu postavu iz 1974. su činili: Točak (gitara), Slobodan Stojanović Kepa (bubnjevi), Zoran Milanović (bas gitara), Boris Aranđelović (vokal) i Laza Ristovski (klavijature).

Aprila 1973. godine Smak sa domaćinom Gitarijade u Požarevcu - grupom Dijamanti deli prvo mesto, da bi u leto iste godine pobedili na festivalu POP muzike u banatskom selu Sanad. U oktobru, nakon čitave serije promenjenih pevača, u grupu dolazi Aranđelović. On prolazi na audiciji i to tako je svojim visokim tenorom dobro otpevao pesmu Child in Time engleske grupe Dip Parpl (Deep Purple).

Marta 1974. Smak objavljuje prvi singl a 10. novembra iste godine prvi nastup u Beogradu i to na rođendanu emisije Veče uz radio. U Domu sindikata nastupaju zajedno sa sarajevskim Bijelim Dugmetom, beogradskom Pop mašinom i drugim grupama. Nekoliko dana kasnije, na samostalnom koncertu u sali Heroja na Filološkom fakultetu imaju više nego uspešan nastup. Tada prvi put sa njima nastupa mladi orguljaš iz Kraljeva Ristovski, koji postaje redovan član Smaka januara 1975. godine. Bili su predgrupa Dip Parplu na njihovom koncertu u Beogradu 1975. Nakon hit singla i odličnog koncerta sa Parplom, izdali su prvi album Smak, koji je bio jedan od najprodavanijih albuma u Jugoslaviji. Početkom 1976. su objavili EP Satelit, a u tom razdoblju su snimili kratak film Smak u Njujorku, na kojem je snimljena njihova mala turneja po SAD-u, kao deo promocije te ploče. Sledeći njihov singl Ljudi nije fer/El Dumo je objavljen krajem 1976.  a te godine Točak je objavio svoj prvi solo album R. M. Točak. Te godine i Ristovski odlazi u Bijelo dugme, a za klavijaturama ga menja Miki Petkovski, sa kojim bend snima drugi album Crna dama (1977). Smak je bio, pre svega, poštovan zbog Točkove gitarske virtuoznosti i zbog zanimljive i snažne fuzije hard i progresivnog roka, džeza sa snažnom bluz osnovom, sa Aranđelovićevim vokalnim falsetom koji je češće korišćen kao instrument nego za pevanje. Ulazak u harem, instrumental inspirisan folkom, proslavio je Radomira Mihailovića Točka kao jednog od gitarskih heroja i legende muzičke scene bivše Jugoslavije tokom sedamdesetih godina dvadesetog veka, dok su albumi Crna dama i Stranice našeg vremena (1978), sa novim klavijaturistom Tiborom Levajem, bile vrlo cenjene od strane obožavalaca progresivnog roka, a njihove engleske verzije pojavile su se na inostranom tržištu. Sa povratnikom Ristovskim Smak objavljuje 1979. godine uspešni singl Na Balkanu, duet Aranđelovića i gosta Dade Topića, koji zatim i producira sledeći album Rock cirkus (1980). Prvobitno zamišljen kao Točkov solo album Zašto ne volim sneg, posvećen njegovom preminulom bratu, sniman je bez Aranđelovića, sa Topićem i Zoranom Živanovićem-Hozeom u ulozi pevača, ali se na zahtev diskografske kuće ipak pojavljuje pod firmom Smak. Posle izlaska tog albuma 1981. godine u promenjenoj muzičkoj klimi usled dolaska panka i novog talasa Smak prestaje sa radom.


Ristovski se vraća u Bijelo dugme, pa se Smak ponovo kratkotrajno okuplja bez njega 1986. godine i sa novim klavijaturistom Milanom Đurđevićem snima album Smak 86. Poslednje izdanje originalne postave je živi album OdLiveno snimljen 1992. godine na koncertu u beogradskom Sava centru.

Konačno, 1994 Smak se ponovo pojavio, ali ovaj put su sa Točkom i Kepom svirali mladi muzičari: Dejan Stojanović Kepa (drugi bubnjar), Dejan Najdanović Najda (vokal), Vlada Samardžić (bas) i Milan Milosavljević Mikica (gitara). Smak je sa ovom postavom objavio album Bioskop Foks. Četiri godine kasnije Vlada Samardžić je napustio Smak i otišao na muzički koledž Berkli,SAD. Zamenio ga je Slobodan Marković Sale sa kojim su snimili albume Live Without Audience 1998, Egregor 1999, Live 3. mart 2000. Kragujevac Klub La Cinema (2000). Smak se okupio i održao povratničkikoncert u Kombank Areni u Beogradu  29.12.2012. godine

Uz prvobitnu postavu Smaka, nastupiće i pevač Dejan Najdanović-Najda, gitarista Mikica Milosavljević, bubnjar Dejan Stojanović, klavijaturista Dejan Zdravevski i basista Miloš Petrović.

Gosti Smaka biće Pera Džo (Joe) Miladinović sa usnom harmonikom i prateći vokali Ana, Tanja i Trnda.

Smak je u Kragujevcu u originalnom sastavu poslednji put svirao revijalno 1997. godine ispred kafea Bahus na Badnje veče u sklopu protesta zbog krađe glasova na izborima.

Smak se vratio na scenu posle decenijske pauze u decembru 2012. godine trijumfalnim koncertom u krcatoj Kombank areni u Beogradu pred oko 20.000 posetilaca iz Srbije, ali i regiona i sveta.

Treći Arsenal fest biće održan 27, 28. i 29. juna u Kragujevcu, na prostoru Kneževog arsenala (glavna bina) i susedne  Zastavine bašte (Garden Stage), a do sada su potvrđeni nastupi Partibrejkersa, Goblina, Hladnog piva, Baba, Kanda Kodža i Nebojša i drugih.

Ulaznice za Arsenal fest 3 mogu se kupiti preko mreže Eventim po cenama: komplet 1.500 dinara, pojedinačna karta za prvo veče 900 dinara, za druge dve večeri po 700 dinara. Ove cene važe do 31. maja, a od 1. juna biće nešto skuplje.

PRODAJNA MESTA:

KRAGUJEVAC - Dom omladine, Arena Fun Factory (Plaza Centar)  i Info pult (kod Balkana)
ČAČAK – Caffe club SRPSKI PAB,
JAGODINA – TNT Music,
SMEDEREVSKA PALANKA - Irish club Dr Watson,
KRUŠEVAC – Caffe club Grizzly.

NIŠ -  Music House
POŽEGA – Caffe Burence
UŽICE – caffe Vermeer i Kuća čaja ZEN (dva prodajna mesta u Užicu)

makonda-tracker