Simfonijski orkestar RTS-a koncertom u Sava Centru obeležava veliki jubilej

0
Koncertom u Centru Sava u sredu 3. oktobra Radio-televizija Srbije svečano će obeležiti 75 godina od osnivanja jedne od najznačajnijih muzičkih institucija u našoj zemlji - Simfonijskog orkestra RTS. Pod vođstvom umetničkog direktora i šefa dirigenata Muzičke

Veličanstveno delo jednog od najvećih ruskih kompozitora XX veka Šostakoviča, nastalo u jeku Drugog svetskog rata, 1941. godine. U svom punom obimu prvi put će biti izvedeno pred domaćom publikom povodom velikog jubileja RTS-a. Lenjingradska simfonija, složena u tumačenju, predstavlja i duh vremena u kome je pre 75 godina počeo da nastaje Simfonijski orkestar RTS. Samo pet godina mlađa, ova Simfonija je najveće je delo Šostakoviča koje i danas simbolično predstavlja iskonsku potrebu čoveka za slobodom, protiv totalitarizma i upotrebe svake sile, što u prenesenom smislu može da predstavlja i moć muzike protiv opsade duha čime i danas Simfonija ne gubi na svojoj aktuelnosti.

Simfonijski orkestar Radio-televizije Srbije decenijama kontunirano predstavlja kapitalna dela svetske muzičke literature, najznačajnija dela domaće umetničke baštine, kao i dela srpskih kompozitora. Od samog početka, davne 1937. godine, kada je pod vođstvom šefa Muzičkog odeljenja Radio Beograda Mihaila Vukdragovića održan na Kolarcu prvi koncert, Simfonijski orkestar RTS-a beležio je brojne uspehe na domaćoj sceni, sarađivao je sa najvećim svetskim dirigentima i solistima i ostvario je brojne uspešne koncertne turneje širom sveta. Publici u Centru Sava predstaviće se više od 100 članova Simfonijskog orkestra na čelu sa mestrom Bojanom Suđićem.

makonda-tracker