Trumpetissimo na Kolarcu

0
Kamerni orkestar Praške filharmonije i vodeći svetski trubači Sergej Nakarjakov, Gabor Boldocki i Mladen Đorđević nastupiće u subotu, 3. decembra od 20 časova u Kolarčevoj zadužbini

Od svog osnivanja 1994. godine Praška kamerna filharmonija deluje u sastavu Simfonijskog orkestra Praške filharmonije. Interpretacije ovog ansambla u čijem sastavu sviraju pretežno mladi muzičari, krasi entuzijazam i snažna kreativna energija. Orkestar sa izuzetnim uspehom predstavlja repertoar koji obuhvata najznačajnija dela perioda klasicizma – Betovena, Hajdna, Mocarta kao i čeških predstavnika kao što su Voríšek i Štamic, dela romantičarskih kompozitora među kojima su Šubert, Mendelson i Dvoržak; kao i dela Prokofjeva, Malera, Stravinskog.Pod upravom istaknutog dirigenta Jiržija Belohlaveka orkestar je snimio preko 60 dela za diskografske kuće Deutsche Grammophon, Harmonia Mundi, Decca, EMI, Naxos i Supraphon. Jedan od najzapaženijih projekata ovog ansambla u sezoni 2011/12 je svetska premijera Američkih godišnjih doba Filipa Glasa pod upravom Roberta Mekdafija, izvedena u okviru festivala Praško proleće. Ovu kompoziciju je beogradska publika imala priliku čuje na ovogodišnjem 43. Bemusu.

Paganini na trubi i Karuzo trube su samo neki od naslova kritike kojima se iskazuje oduševljenje nakon nastupa Sergeja Nakarjakova. Ovaj umetnik poseduje blistavi vituozitet, a njegov jedinstveni stil sviranja dočarava utisak pevanja na trubi. Njegov ogroman repertoar obuhvata ne samo kompletnu literaturu za ovaj instrument, već i brojne transkripcije. Gostovao je na festivalu Šlezvig-Holštajn gde mu je dodeljena nagrada Prix Davidoff. Nastupao je u vodećim muzičkim centrima među kojima su Hollywood Bowl u Los Anđelesu, Linkoln centar u Njijorku, Rojal festival hol i Rojal Albert hol u Londonu. Svirao je na festivalima širom Evrope, imao turneju u Japanu i nastupao u Americi i Kanadi. Nedavno je nastupio u Parizu u Teatru Šanzelize, sa Filharmonijom Sankt-Peterburga i Jurijem Temirkanovim. Dobitnik je nagrade Eho Klasik Nemačke fono akademije za muzičara 2002. godine. Godine 2006. premijerno je izveo delo Jerga Vidmana Ad absurdum sa Minhenskim kamernim orkestrom koje je njemu posvećeno, a 2007. ovo delo izveo je sa BBC simfonijskom orkestrom sa Jirižijem Belohlavekom u Barbikan centru u Londonu. Bogata diskografija ovog umetnika obuhvata najpoznatije koncerte za trubu, transkripcije koncerata pisanih izvorno za gudačke i drvene duvačke instrumente, kao i kompozicije savremenih autora. Za svoje snimke Nakarjakov je osvojio najviša priznanja stručne kritike.

Mađarski briljantni trubač Gabor Boldocki jedan je od najboljih umetnika svoje generacije na ovom instrumentu. Nakon senzacionalnog debija na Salcburškom festivalu 2004, austrijski dnevni list Salzburger Nachrichten zabeležio je Nežna artikulacija, velika pokretljivost, koloraturni stil... solista koji oplemenjuje svaki odsvirani ton. Stoga i ne iznenađuje što je u renomiranom nemačkom dvevnom listu Süddeutsche Zeitung ovaj umetnik opisan kao naslednik kralja trube svih vremena, Morisa Andrea. Međunarodna štampa takođe ga opisuje kao sjajnog virtuoza na trubi. Nakon što je pobedio na Međunarodnom takmičenju ARD u Minhenu i osvojio Grand Prix grada Pariza na najuglednijem takmičenju za trubače - Trećem međunarodnom takmičenju Moris Andre započeo je sjajnu solističku karijeru na koncertnim podijumima širom sveta. Gabor Boldocki dobitnik je niza ugladnih nagrada i priznanja među kojima su: Prix Davidoff Fondacije Reemtsma za tehničku perfekciju i izuzetan virtuozitet (1999), priznanje za Mladog umetnika godine 2002, nagrada Echo Klassik 2003, kao i nagrada Nemačke fono akademije 2008  - instrumentalista godine. Nastpao je sa orketrima kao štom su Simfonijski orkestar Bavarskog radija, Budimpeštanski festivalski orkestar, Simfonijski orkestar marijinskog teatra, kaom i sa kamernim orkestrima Sinfonia Varsovija, Salcburški Mocarteum orkestar, Kamerni orkestar Franc List sa kojim je nastupao na gala koncertu sa Editom Gruberovom. Opsežan repertoar ovog umetnika obuhvata, između ostalog dela Baha i Vivaldija do Hindemita, Šostakoviča, Pendereckog, Takemicua i Parta. Redovno nastupa u koncertnim dvoranama kao što su Muzikferajn u Beču, Konserhebau u Amsterdamu, sala Berlinske filharmonije, Kulturni i kongresni centar u Lucernu, Palata umetnosti u Budimpešti kao i u Južnoj Americi, Japanu i Kini. Rado izvodi dela savremenih autora, realizujući njihove svetske premijere na uglednim svetskim festivalima. Njegov snimak koncerta za klavir, trubu i orkestar Dmitrija Šostakoviča, sa Orkestrom Gulbenkijan i pianistkinjom Liz de la Sal pod upravom Lorensa Fostera dobio je laskavo priznanje Disc of the Month za april 2008. godine.

Poznati solo-trubač i pedagog Mladen Đorđević rođen je u Beogradu 1969, gde počinje da uči trubu u šestoj godini. Laureat je više regionalnih takmičenja, a 1991. osvaja Treću nagradu na Takmičenju muzičkih umetnika Jugoslavije u Zagrebu, najznačajnijem u ex-Jugoslaviji. Diplomirao je (1990) i magistrirao (1993) na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu.Od 1989. radi u Beogradskoj filharmoniji, a 1991. postaje prvi solo trubač ovog orkestra, gde ostaje do marta 2011. U narednim godinama stiče reputaciju jednog od vodećih solista na trubi u Srbiji i na prostorima celog Balkana. Kao član Beogradske filharmonije, svirao je značajne solističke partije u mnogim simfonijskim delima, sarađujući sa brojnim dirigentima i solistima. Godine 1995. postaje profesor trube na Fakultetu muzičke umetnostii u Beogradu, gde i danas radi u zvanju redovnog profesora. Od 2005. takođe radi kao profesor trube na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Repertoar Mladena Đorđevića obuhvata dela za trubu od baroka do 20. veka i jazza. U dosadašnjoj karijeri posebnu pažnju je posvetio srpskim kompozitorima i promovisanju novih dela od kojih su mu neka i posvećena – S. Božić: Lazarevo bdenije, koncert za trubu, J. Bošnjak: Otkrovenje Sv. Jovana za solo trubu i veliki Hor, D. Despić: Koncert za trubu i orkestar, A. Grgin: Laura-Jazz svita. Nastupao je sa najuglednijim trubačima današnjice kao što su Erik Obije i Gabor Boldocki. Od diskografskih izdanja treba istaći CD Eric Aubier: Ivan Jevtic – Complete trumpet works (Harmonia Mundi, 2002) – kao druga truba u Divertimentu za dve trube i orkestar; Ivan Jevtić: Koncert za trubu i trombon (PGP RTS), Jugoslav Bošnjak: Otkrovenje Sv. Jovana za solo trubu i hor (PGP RTS, 2008). Godine 2004. osniva ansambl Jazzical s kojim je nastupao u Parizu, Beogradu, Nišu i ostvario snimke za CD (u pripremi). Dobitnik je Zlatne plakete Beogradske filharmonije i Srebrne medalje Univerziteta umetnosti u Beogradu.

Na koncertu u Kolarčevoj zadužbini biće izvedena sledeća dela

Teleman – Orkestarska svita u Ge duru, TWV 55:G 10, Burleska o Kihotu
Tartini – Koncert za trubu gudače i baso kontinuo u De duru (solista - Mladen Đorđević)
Mendelson – Koncert za fliglhorn i orkestar u de molu, op.64 (originalna verzija za violinu u de molu - solista Sergej Nakarjakov)
Doniceti – Končertino u Ge duru za trubu i gudače (originalna verzija za engleski rog - solista Gabor Boldocki)
Martinu – Sereneda br. 2
Teleman – Koncert za tri trube, 2 oboe, timpane, gudače i baso kontinuo

Cene ulaznica su 300, 500 i 700 dinara.

makonda-tracker