Treća orkestarska akademija Beogradske filharmonije – Filhademija 3

Filharmoničari otkrivaju tajne mlađim kolegama: orkestarski „koučing“

0

Nova generacija mladih muzičara ima priliku da se usavršava uz iskusne filharmoničare na Trećoj orkestarskoj akademiji Beogradske filharmonije – “Filhademiji”, u periodu od 19. do 30. novembra 2018. godine.

foto: Promo
foto: Promo

Treći put zaredom, Beogradska filharmonija dokazuje da je važna kuća znanja, jer potpuno besplatno pruža profesionalno usavršavanje i praksu mladim muzičarima. Za najbolje studente i diplomce muzičkih akademija Srbije i regiona, “Filhademija” je jedinstvena prilika da steknu znanja i praksu uz svoje mentore, muzičare Beogradske filharmonije. Organizam zvani orkestar je živa stvar koja se proučava celog života, a filharmoničari su tu da mlade uvedu u njegova jasna pravila koja su za njih još uvek tajna.

 

Posebnost “Filhademije” leži u tome što je nastala upravo kao inicijativa filharmoničara, koji su uvideli nedostatak obuke za sviranje u orkestru na Muzičkim akademijama. Sa željom da pomognu mlađim kolegama i pruže im obrazovanje i praksu koje ni oni nisu imali kada su studirali već su ih sticali kroz rad u orkestru, filharmoničari nesebično dele svoje znanje i iskustvo. Pokazalo se da ne samo što je korisna, Orkestarska akademija je i odlična prilika - neki od njenih polaznika “regrutovani” su u honorarne saradnike Beogradske filharmonije.

 

foto: Promo

 

U prvoj nedelji zajedničkog rada, filhademičari najpre uče od svojih mentora koji ih uvode u finese orkestarskog muziciranja, a potom mladi polaznici dobijaju veliku šansu. Zajednički, rame uz rame sa iskusnim muzičarima, pripremaju završni koncert pod upravom “starog majstora”, nekadašnjeg šefa-dirigenta Beogradske filharmonije, Uroša Lajovica.

 

Na audicijama održanim u junu, odabrano je 45 najbolјih mladih kandidata koji će dobiti ovu orkestarsku obuku, a za treću generaciju filhademičara starije kolege su pripremile nešto sasvim posebno – orkestarski koučing. Na seriji predavanja, filharmoničari će kao vrsni treneri uputiti polaznike i bez zadrške razgovarati o važnim temama i problemima: kako da se pripreme za orkestarske audicije, kako da se psihofizički pripreme za koncert, kao i o večitoj muzičarskoj kletvi – tremi, ili kako svirati bez stresa.

 

Kruna orkestarske akademije je svakako završni koncert, zakazan za 30. novembar u Velikoj dvorani Zadužbine ilije M. Kolarca kada će polaznici Filhademije zajedno sa muzičarima Beogradske filharmonije izvesti Mocartovu simfoniju br 40 i Štrausovog Don Kihota.

 

Ulaz je slobodan.

 

 

 

makonda-tracker