Šta slušati?

TOPLA VODA - NOVI ALBUM GRUPE LETU ŠTUKE - uskoro i kod nas

0

Dugoočekivani četvrti studijski album ‘Topla voda’ (Menart) uskoro će se naći u
prodaji u distribuciji Menarta Srbija, dok nas koncertna promocija albuma očekuje 22.12. u Domu omladine u Beogradu.

foto: Promo
foto: Promo

Album nam donosi devet novih kompozicija iz pera Dina Šarana u kojima se, kako i sam autor ističe, prepliću društveno angažovane teme s onim ljubavnima, koje nose nova iskustva i nove impresije što pridonosi i njegovoj raznolikosti u zvučnoj kombinaciji analogije i elektronike.

 

foto: Promo

Budući da inspiraciju pronalazi u svom životu, sve što se događa oko njega Šaran pokušava da ljudima predstavi bez neke banalnosti za koju smatra da je ionako danas ima previše. Publika je već imala prilike da se upozna sa uvodnim singlovima ‘Bože zdravlja’, ‘Supermarket’, ‘Bočice’ i najnovijim,
satiričnom poskočicom, ‘Zemlja gori’ u saradnji s Dubiozom kolektiv, iza čijeg aranžmana stoji Brano Jakubović. Za preostale aranžmane i produkciju albuma zadužen je bio Bojan Ahac, novo ime u kreativnom timu grupe.


Vest da su Letu Štuke i Dubioza Kolektiv udružili snage u pesmi ‘Zemlja gori’ sigurno će pobuditi veliki interes i razveseliti njihove poštovaoce širom regiona. Autor teksta i muzike Dino Šaran vrlo kratko se osvrnuo na pesmu koja ujedno službeno najavljuje izlazak četvrtog studijskog albuma Letu Štuke pod nazivom „Topla voda“; ‘Čovek ili robot? ’Zemlja gori’ je satirična poskočica o preskakanju homo sapiensa u lancu ishrane. Hteo sam taj autentičan zvuk Dubioze na albumu. Inače, na svakom drugom albumu volim da imam neku pesmu za folkoteku, a ovo je jedna takva pesma. Koliko god se mi približavali zapadu, ipak je ovo Balkan. Mene uvek inspiriše ono što je oko mene. Ne želim da se trudim da zvučimo kao neki indie bend iz Njujorka’.


O saradnji sa Štukama, članovi Dubioze su izjavili:


Mi smo se sa zadovoljstvom odazvali na poziv na saradnju jer se kolega Šaran još jednom pokazao kao istinski vizionar i svojim tekstom anticipirao gorući problem odliva mozgova i akutnog nedostatka radne snage. Upravo ovih dana, Vlada kantona Sarajevo je donela akcioni plan preusmeravanja javnog komunalnog poduzeća RAD i njegove prenamene u javno komunalno poduzeće koje će razvijati i proizvoditi veštačku inteligenciju za izvoz u Nemačku. Sa nestrpljenjem se očekuje prvi rezultati ovih aktivnosti.’

 

Režiju pratećeg video klipa potpisuje Admir Švrakić, koji je sa Štukama već
sarađivao na spotu za singl ‘Supermarket’, a o iskustvu sa snimanja izjavljuje:


„Kada Dino Šaran napiše pesmu, a Dubioza Kolektiv i Letu Štuke je ožive svojim zvukom, nije teško naći ideju za video spot. Pokušali smo da vizualizujemo našu stvarnost u kojoj umišljamo da smo bitniji od onoga što ustvari jesmo. Spot je paralelni svet realizma i apstrakcije glavnog lika koga glumi Dino. Poslove obično ostavljamo nedovršene, dok se kreditno zadužujemo kako bi finansirali izlaske vikendom. Hleba i igara, dok nas roboti sve ne zamene.“

U spotu se uz Dina pojavljuju i ostali članovi Štuka, a u svojim prepoznatljivim

odorama uloge su dobili i članovi Dubioza Kolektiv.

 

Sudeći prema prvim izlaznim recenzijama možemo zaključiti kako je album ‘Topla voda’ dosledan naslednik prethodnika ‘Letu štuke’ (2005), ‘Proteini i ugljikohidrati’ (2008) i ‘Brojevi računa’ (201.) s kojim će, ne sumnjamo, još više učvrstiti svoj kultni status u regionu:


Beogradska promocija novog albuma “Topla voda” biće obeležena i koncertom 22. decembra u dvorani Amerikana Doma omladine Beograda sa početkom u 21 čas.


Karta za koncert Letu štuka košta 1.200 dinara preko mreže Eventim, a od 1. decembra ulaznica će biti 1.500 dinara.

 

 

makonda-tracker