ne propustite

Svirali su sa Stingom, Bjork, Kostelom, Makartnijem... Uskoro Brodski kvartet i u Beogradu

0

Na 50. jubilarnom BEMUS-u koncert će održati i prave rok zvezde.

Brodski kvartet
Brodski kvartetfoto: Promo

Gudački kvartet Brodski, koji će nastupiti 16. oktobra u Zadužbini Ilije M. Kolarca, apsolutno zaslužuje taj epitet s obzirom da je sarađivao sa muzičkim zvezdama poput Stinga, Bjork, Elvisa Kostela i Pola Makartnija. Nastup kvarteta i islandske pevačice Bjork u čuvenoj londonskoj dvorani ’Union Chapel’ okarakterisan je od strane britanskog Gardijana kao „rajsko iskustvo“. Njihov album sa Elvisom Kostelom „The Juliet Letters” bio je svojevremeno među 20. najprodavanijih albuma u Velikoj Britaniji, a sam Kostelo ga je opisao rečima:

Ciklus pesama za glas i gudački kvartet koji ima naslov. Ovo je malo drugačije. Ovo nije rok opera. Ovo je nešto novo.”

Brodski kvartet
Brodski kvartetfoto: Promo

Osnovan 1972. godine, Brodski kvartet je do danas nastupio na više od 3.000 koncerata na vodećim svetskim koncertnim pozornicama i objavio više od 60 diskografskih izdanja. Urođena radoznalost i velika želja za istraživanjem, vodile su ansambl u različitim umetničkim pravcima i osigurale su im ne samo značajno mesto na međunarodnoj sceni kamerne muzike, već i širok dijapazon muzičkog izraza. Zahvaljujući svojoj energiji i sviračkom umeću, osvojili su brojne nagrade i priznanja širom sveta, a svojim predanim pedagoškim radom prenose iskustva mladim generacijama muzičara. Tokom više od 45 godina karijere, Brodski kvartet je nastupao na najvećim festivalima i u prestižnim koncertnim dvoranama širom Australije, Azije, Severne i Južne Amerike, Južne Afrike i Evrope. Snimci koje redovno ostvaruju za radio i televiziju emituju se u svetskim okvirima.

 

Kvartet Brodski je poslednji put svirao u Beogradu pre 7 godina kada je izvodio dela naše kompozitorke Isidore Žebeljan, a na BEMUS-u će se predstaviti kompozicijama Šostakoviča, Betovena, Tanake i Mendelsona.

Ulaznice su u prodaji na blagajni Kolarčeve zadužbine po ceni od 900, 1200 i 1400 dinara.

 

 

makonda-tracker