klasična muzika

Svečana završnica ovogodišnjeg Belef-a: Klasični program uz violinistu Romana Simovića i "Gudače Svetog Đorđa"

0

Svečano zatvaranje 27. Belef-a biće održano u nedelju, 15. jula u 20h u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine.

gudači svetog đorđa
gudači svetog đorđafoto: promo

Violinista Roman Simović u pratnji kamernogansambla "Gudači Svetog Đorđa" izvešće Svitu iz Holbergovog vremena, op. 40, Edvard Grig i Četiri godišnja doba, Astor Pjacola.

 

Briljantan virtuozitet i urođena muzikalnost Romana Simovića, kao i njegova bezgranična maštovitost u interpretaciji, učinili su ga omiljenim muzičarem koji nastupa na svim kontinentima, na vodećim koncertnim scenama širom sveta. Roman Simović je osvajao nagrade na brojnim međunarodnim takmičenjima, među kojima su Nagrada "Rodolfo Lipicer" (Italija), "Sion Vale" (Švajcarska),

 

roman simović
roman simovićfoto: promo

"Takmičenje violinista Jampolski" (Rusija) i "Takmičenje violinista Henrik Vjenjavski", čime je zauzeo mesto među predvodnicima svoje generacije. Kao solista, Simović nastupa sa vodećim svetskim orkestrima, a angažovan je i kao koncertmajstor Londonskog simfonijskog orkestra.

 

Pored solističke karijere, aktivan je i na polju kamerne muzike. Svira na violini Antonija Stradivarija iz 1709. godine. U sezoni 2017/2018 objavljuje album sa koncertima Čajkovskog i Glazunova sa Simfonijskim orkestrom "Marijinskog teatra" i maestrom Gergijevim, a nedavno je objavljen njegov solistički disk sa Paganinijevim Kapričima.

 

Kamerni orkestar "Gudači sv. Đorđa" osnovan je 1992. godine, na inicijativu grupe bivših učenika Škole za muzičke talente iz Ćuprije i profesora Petra Ivanovića. Od osnivanja do danas, više generacija najeminentnijih umetnika činile su ovaj jedinstveni beogradski kamerni ansambl. Gudači za sobom imaju preko 1600 koncertnih nastupa u zemlji i inostranstvu i 18 albuma. Njihov repertoar obuhvata dela iz različitih stilskih epoha – od baroka do savremene muzike. Redovno izvode i kompozicije srpskih autora, među kojima su brojne i one koje su posvećene ovom ansamblu, kao i dela kamerne muzike u aranžmanima za gudački orkestar. U okviru orkestra postoji i radi više kamernih sastava koji su ostvarili veliki broj koncerata, nastupajući i na eminentnim domaćim festivalima.

 

 

makonda-tracker