live perfomans

Svetska latino džez atrakcija stiže u Srbiju: Matt Bianco na ovogodišnjem Nišvilu!

0

Jedan od najpopularnijih latino džez sastava na svetu, britanski MATT BIANCO nastupiće na ovogodišnjem Nišville jazz festival u subotu, 11. avgusta 2108.

foto: promo
foto: promo

Bend ove godine obeležava značajan jubilej - 35 godina postojanja, a u okviru svetske turneje na čijoj mapi se našao i Niš, MATT BIANCO će promovisati novi album “Gravity” koji je izdat u drugoj polovini 2017.

 

Ovaj po mnogo čemu specifičan sastav je za 35 godina na sceni do sada izdao 15 albuma i 8 kompilacija, a pored dominantno izraženog latino džez uticaja u njihovoj muzici prisutni su i fank, soul, pop, bosanova, pa čak i sving elementi.

MAT BIANCO su 1983. osnovali Mark Reilly (vokal), Danny White (klavijature) i Kito Poncioni (bas). Za svoj prvi album „Whose Side Are You On?“ unajmili su manje poznatu poljsku pevačicu Basiu Trzetrzelewsku. Njeni vokalni aranžmani su dali albumu džez dimenziju kakvu Reilly i White nisu mogli očekivati i hitovi poput „Get Out Of Your Lazy Bed“ i „Half A Minute“ su ih iz samog starta pozicionirali kao jedan od najznačajnijih bendova 1980-ih.

 

Po imenu benda se vidi da je Matt Bianco lično ime, ali to je ustvari izmišljeno ime stvoreno pod uticajem špijunskog sveta tajnih agenata koji je dao koncept njihovoj muzici i liku.

 

- Voleo sam teme iz špijunskih filmova 50/60/70-ih - svojevremeno je izjavio Mark Reilly.

 

foto: promo

Novi album benda MATT BIANCO – Gravity izdat je prošle godine i na njemu gostuje veliki broj novih muzičara iz sveta džeza. Sniman je u Brikstonu, Londonu i Stokholmu u saradnji sa jazz saksofonistima Dave O’Higginsom i Magnus Lindgrenom, a umiksovan od strane Marka u njegovom studiju u Londonu.

 

U subotu, 11. avgusta na Nišville jazz festival, publiku očekuje sofisticirana i vrlo kvalitetna svirka prekaljenih muzičara iz Velike Britanije, koji će pokušati da 35 godina karijere sublimiraju u nezaboravan i nadasve originalan MATT BIANCO jazz live perfomans.

 

 

makonda-tracker