ponovo u beogradu

Matador ipak u Belexpocentru

0

Jedan od najtraženijih live act izvođača, Matador, nastupiće u subotu, 3. marta u Belexpocentru (Španskih boraca 74a), s obzirom na to da je zbog ledenog talasa i zahtevne produkcije promenjena prvobitno planirana lokacija (Hangar kod Luke Beograd).

foto: Promo
foto: Promo

To će biti njegov treći nastup u Beogradu, za dve godine, već tradicionalno u organizaciji Blender-a. Pored ovog irskog producenta i di-džeja, kao podrška, na bini će se naći mladi predstavnici domaće elektronske scene Ilija Đoković, Nikola Mihailović i Roxa.

 

Gavin Lynch, koji stoji iza projekta Matador, odrastao je uz muziku izvođača kao što su Stevie Wonder i Diana Ross i bendova poput Guns N' Roses i Oasis, a jedan od njegovih omiljenih albuma je „Dark Side of the Moon“ grupe Pink Floyd. Elektronsku muziku otkrio je veoma rano, slušajući mikseve Dave Clarke-a i Richie-ja Hawtin-a. Ubrzo se zaljubio u novootkriveni zvuk i u šesnaestoj godini kupio je prvi gramofon.

 

 

Ovaj strastveni kolekcionar ploča di-džej karijeru počeo je u malim klubovima u Irskoj. Posle nastupa velikih svetskih zvezda (Richie Hawtin, Jeff Mills i Groove Armada) u rodnom Dablinu, shvatio je da želi da se bavi muzičkom produkcijom i upisao je studije za inženjera zvuka. Znanje koje je stekao pomoglo mu je da se otisne u produkcijske vode, a specifičan tehno zvuk i dobre tehničke veštine učinile su da njegov talenat brzo bude prepoznat, pa je mali klub u Dablinu zamenio žurkama na Ibici.

 

Kao vodeći producent pozicionirao se posle EP izdanja „Spooks“ i nekoliko zapaženih remiksa. Usledio je niz projekata za „Minus“, „Plus 8“, „Cocoon“ i „PercTrax“. Njegov mračan i minimalistički pristup savršeno se uklopio u stil renomirane izdavačke kuće „Minus“, koju je osnovao Richie Hawtin, što mu je omogućilo značajan napredak u karijeri i učinilo ga priznatim izvođačem, kako među kolegama, tako i publikom širom sveta.

 

U 2014. godini proglašen je za najboljeg live izvođača na Ibici, a dve godine kasnije pokrenuo je sopstvenu izdavačku kuću „Rukus“, koja je debitovala EP izdanjem „The Enemy“. Na tom projektu je sarađivao sa čikaškom legendom Felix-om Da Housecat-om. Dobitnik je DJ Awards za najbolji Electronic Live Performer 2016. godine, a njegovo ime prisutno je na listi najboljih koji objavljuje Resident Advisor.

Didžejing je nešto čemu se nisam toliko posvećivao neko vreme, ali vratiću se u budućnosti. Produkcija i live nastup meni idu ruku uz ruku. Volim publiku, putovanja i da upoznajem nove ljude. Ima nečeg posebnog kada uz sve to još i puštate svoju muziku. Na kraju se sve svodi na to - prezentovanje svoje muzike, to je moja prva ljubav," rekao je Matador u intervjuu za DJMag.

 

Osim ljubavi prema muzici, ovaj irski audio inženjer, producent i live act izvođač, gaji veliku ljubav prema kuvanju. Pre nego što se u potpunosti posvetio muzičkoj karijeri radio je kao kuvar u nekoliko restorana sa Mišelinovom zvezdicom, gde su mu predviđali blistavu budućnost glavnog šefa. Srećom po veliki broj poštovalaca njegovog rada, odlučio se za elektronski zvuk.

 

 

makonda-tracker