SevdahBaby, Zemlja Gruva i Svi na pod! na mini turneji

0
Najaktuelnija imena srpske plesne muzike SevdahBaby, Zemlja Gruva i Svi na pod! nastupiće u okviru programa Nu Sound of Belgrade koji organizuje beogradski Dom omladine u saradnji sa MTV-jem, 25. novembra u Klubu Močvara u Zagrebu, 26. novembra u Kinu Šiška u

Kao specijalni gost, sa sastavom Svi na pod! nastupiće i bivši Idol Vlada Divljan, koji je tim povodom izjavio:

- Sve je počelo u Šapcu, ali ne na vašaru nego na izvrsnom Šabačkom letnjem festivalu, početkom avgusta ove godine. Iste večeri nastupili smo Svi na pod! i mi, to jest ja i Nevladina organizacija. Posle njihovog nastupa, mi smo svi pali na pod od ushićenja, a posle našeg nastupa oni su su se od sreće učlanili u nevladinu organizaciju. Onda su me Bojana i Petar zvali i predložili da snimimo nešto zajedno. Tih sam dana baš krenuo da radim na pesmi sa radnim naslovom Zvuk ulice, tako se zvao bend koji je prethodio Idolima i u kome smo svirali Zdenko, bubnjar Kokan Popović i ja (trojka koja se ponovo našla u studiju 1982. na snimanju albuma Odbrana i poslednji dani). Na neki način su me na razmišljanje o Zvuku ulice podstakli baš momci i devojka iz Svi na pod!, i kada smo se u septembru našli u Petrovom studiju Destilerija bilo je logično da krenemo baš sa tom idejom. Ostalo je istorija - kaže Divljan.

Koncerti pod nazivom Nu sound of Belgrade imaju za cilj da u regionu predstave novu generaciju beogradskih autora i sastava stasalu u noćnoj vrevi jednog od najdinamičnijih gradova u regionu, čiji hitovi su okupirali liste i plesne podijume klubova u Srbiji u poslednjih godinu dana.

Svaki od ovih autora/sastava ističe drugačiji aspekt plesne muzike. Tako SevdahBaby nudi novi pogled na plesnu tradiciju sa ovih prostora – propušta je kroz modernu produkciju, dodaje joj moderne ritmove, preoblikujući je tako za novi vek.

Zemlja gruva je napravila svoju državu gruvlend! u kojoj je stil manje važan (dancehall, 2step, breakbeat, elektronika…), a jedino što se računa je dobar gruv koji pokreće slušaočevo telo na ples.

Intenzivnim korišćenjem svih prednosti elektronske muzike, Svi na pod! postiže svež i snažan indi-pop zvuk sa elementima trip-hopa i duba.

Kao baštinici globalne plesne kulture, ovi autori/sastavi su u značajnoj meri usredsređeni i na scenski nastup. A sastav Svi na pod! do sada je nastupao kao predgrupa i velikanima kao što su Air i Massive Attack.

makonda-tracker