Zvezde pevaju sevdalinke u Sava Centru

1
Veliki koncert istaknutih interpretatora sevdalinki održaće se u četvrtak 18. novembra u velikoj dvorani Sava centra sa početkom od 20 časova, a specijalni gosti biće Josipa Lisac i Edin Karamazov

Jedinstveno umeće izvođenja autentičnih bosanskih pesama publici će približiti Zehra Deović, Merima Njegomir, Vesna Hadžić, Amira Medunjanin, Alma Subašić, Nedeljko Bilkić, Muhamed Mujkanović, Enes Begović i Nedžad Imamović. Specijalni gosti na koncertu biće zagrebačka diva Josipa Lisac i virtuozni lautista Edin Karamazov.

Ulaznice po cenama od 1600, 1800 i 2100 dinara prodaju se na blagajni Sava centra i radnji Jugotona u Nušićevoj ulici.

Jedanaestočlani orkestar Dinka Mujanovića pratiće umetnike dok izvode neke od večnih pesama kao što su Moj dilbere, Mila majko, šalji me na vodu ili Žute dunje.

Svoj raskošni talenat pokazaće i šesnaestogodišnji slavuj Alma Subašić za koju su mnoge kolege i ljubitelji sevdalinke više puta isticali da se takav dar za pevanje sevdaha pojavi jednom u sto godina.

Mladost, ali i veliko iskustvo na sceni doneće i njena internacionalno proslavljena koleginica Amira Medunjanin koju su strani mediji prozvali ovdašnjom Bili Holidej, a njen debi album Rosa pronašao je put do svetskog tržišta koje sve više pažnje obraća na bogatu kulturu balkanskih prostora, što potvrđuje i Amirin aktuelni album Zumra koji svetu predstavlja pesme iz Bosne, Srbije i Makedonije.

Posebna pažnja publike biće usmerena na prvu damu sevdaha Zehru Deović koja svoje umeće dokazuje već više od pola veka dok je danas svetska muzička javnost poredi i sa Amalijom Rodrigeš ili Ćezarijom Evorom.

O istinskoj ambasadorki ovdašnje narodne umetnosti Merimi Njegomir gotovo da je sve poznato i odavno potvrđeno kod publike koja će u Sava centru još jednom posvedočiti zašto je do danas osvojila najviše nagrada na domaćim festivalima.

Jedinstvena Josipa Lisac sedamdesetih godina je širem auditorijumu predstavila sevdalinke sa orkestrom Rate Petkovića, a publici u Sava centru predstaviče ih u pratnji jednog od najboljih svetskih lautista Edina Karamazova.

- Sevdalinka je čista lirska poezija, ali i nešto više. Ona je najidealniji spoj riječi i tona, pjesničkog i muzičkog sadržaja. Sevdalinka postoji kao melodija odnosno kao auditivni fenomen tek kad je zapjeva pravi pjevač. Dakle, ne slova ni zvuk ni note, nego interpretacija – sevdalijski način pjevanja - svojevremeno je pisao o sevdahu čuveni banjalučki kompozitor Vlado Milošević.

Sevdalinke su pisali i čuveni pesnici kao što su Jova Jovanović Zmaj, Laza Kostić, Jovan Dučić, Branko Radičević, a među njima posebno se ističe Aleksa Šantić sa večnom pesmom Emina. Izvođači koji su uspešno popularizovali sevdah bili su i Toše Proeski, Jаdrаnkа Stojаković ili Zdrаvko Čolić, а sevdalinke su korišćene i za neke pesme Branimira Džonijа Štulićа, koji je bend Azrа nazvao po stihu iz čuvene sevdаlinke Kraj tanana šadrvana.

Kod balkanskih naroda reč sevdah dolazi sa istoka od starih arapskih, grčkih i turskih reči za ljubavni zanos, strast, ali i bol koju samo ljubav može da stvori u čoveku. Ove melanholične ljubavne pesme često prenose istinite, ali tragične priče. Interpretatori kao umetnici u centru sevdaha doživljavaju pesmu krajnje intiman način reprodukujući sve njene nijanse pred publikom dok se svaki slušalac ne poistoveti sa pesmam koje ostаvljаju osećаje ljubavi, čežnje i bola, ali neretko i nostalgije za nekim vremenima, običajima i dragim ljudima. Tradicionalno se izvode u pratnji saza, arhaičnog i autohtonog balkanskog instrumenta koji datira iz srednjeg veka i do danas je ostao prilično različith od sebi srodnih instrumenata u Evropi i Aziji. Umeće sviranja saza smatra se izrazitom veštinom, a u Sava centru 18. novembra publika će imati priliku da vidi pravog majstora na sazu, Avda Lemeša.

makonda-tracker