Marijana Mateus: Promeniću prezime kad se ponovo udam

2
Atraktivna dizajnerka Marijana Mateus govori o tome kako je prebolela razvod od Lotara Mateusa, tvrdi da nikada nije bila udata za Italijana, priča šta misli o Nataši Bekvalac i demantuje da je u vezi sa Nikolom Rokvićem
foto: Miša Obradović
foto: Miša Obradović

Modna dizajnerka i autorka knjige Amouage Marijana Mateus rođena je 27. septembra 1971. godine u Vrbasu, a od najranijeg detinjstva pokazivala je sklonost ka modi. Nakon završene srednje medicinske škole uplovila je u brak sa biznismenom Miodragom Kostićem Koletom sa kojim je dobila troje dece Dajanu, Aleksandra i Anđelu. Uprkos tome, razveli su se 1999. godine, a atraktivna Novosađanka stala je na ludi kamen po drugi put sa nemačkom fudbalskom zvezdom Lotarom Matuesom 2003.godine, kada je postala i deo svetskog džet-seta. U iskrenom intervjuu Marijana je otkrila posetiocima Story.rs kako joj je serijal Seks i grad pomogao da vrati samopouzdanje nakon razvoda od Lotara, čime se rukovodi u životu i kako se neguje, ali i da jedva čeka unučiće da bi im kuvala.

Draga Marijana, vi ste za mene pravi primer žene koja ima strast, viziju i akciju, a to je formula za uspeh. Imate li neki svoj životni slogan?

- Životni slogan kojim se služim punih deset godina je jedan i glasi: Život nema reprizu i sreća nije ni sat, ni minut, već sekunda i da treba da uživamo u svakoj sekundi ovog kratkog života.

Šta mislite o Nataši Bekvalac? Gde mogu da kupim vašu knjigu, pošto živim u Čačku? Jelena

- Draga Jelena, moju knjigu možete da kupite na svim prodajnim mestima mojih butika, u šoping centru Ušće, ulici Kralja Petra 52 u Beogradu i na Spensu u Novom Sadu, a sve informacije imate i na mom web sajtu: marijanamatthaeus.com. O Nataši mislim sve najlepše i želim joj uspešan novi CD.

Da li se bolje osećaš kao plavuša ili kao crnka? Sandra

- Draga Sandra, mnogo bolje se osećam u koži plavuše. Dvadesete su bile podređene crnoj kosi, a tridesete godine plavoj.

Kako postižeš da uskladiš obaveze oko dece i posla? Suzana

- Draga Suzana, imam veliku sreću da mi je materinstvo prošlo u dvadesetim godinama. Danas imam veliku decu, imam sebe i usklađujem posao i decu. Moram priznati nije lako, ali imam njihovo razumevanje i veliku podršku njihovog oca.

Kada biste se ponovo udavali, a morate da odlučite između ova dva muškarca ko bi to bio: Miodrag Kostić ili Lotar Mateus? Slađana

- Draga Slađana, za mene je juče prošlost. Oni su divni muškarci, ali obojica su moja prošlost.

Zašto u knjizi preskačete drugog muža Italijana, ako je on uopšte postojao u pričama? Sara

- Draga Sara, ja nikada nisam bila udata za Italijana i to je samo jedna u nizu medijskih laži.

Marijana, šta vas zaista čini tako jakom i stamenom ženom? Milena

- Draga Milena, moram priznati da je to saznanje da postoje tri bića koja su uvek tu za mene, koje bezuslovno volim i kojima se svakodnevno vraćam, a to su moja deca.

Šta radiš kada dođu neki teški, najteži trenuci? Gde pronalaziš svoje utočište? Olja

- Draga Olja, postoje i takvi dani, ali trudim se da sebi kažem da je sutra novi dan i da sve ružno mora da prođe, jer vera u sebe je ključ uspeha… Moram priznati, kada sam se razvodila od Lotara, svakodnevno sam gutala serijal Sex and City i on mi je pomogao da vratim veru u sebe. To svima toplo preporučujem.

Da li uopšte postoji neki događaj koji zaista danas može ostaviti neki dublji trag u vremenu i uticati na ljude da se promene i pokrenu? Koje je vaše mišljenje o kolektivnom stanju svesti našeg naroda da li se i vama čini da je ljude zahvatila neka apatija i letargija? Luka

- Dragi Luka, svest našeg naroda je svest današnje sitauacije države. Nije bilo lako poslednjih dvadeset godina biti deo svega, nažalost ružnog, što se dešavalo u našoj državi. Mislim da smo izuzetno jak i borben narod, ali da je trenutna ekonomska kriza dovela naciju u apatiju. Moramo verovati u sutra i radovati se što smo zdravi, a mislim da bolji dani stižu…

Kao žena sa iskustvom pokušajte mi odgovoriti da li je u životu bolje biti bezobrazan ili nastojati biti dobar? Korina

- Draga Korina, uvek glasam da treba biti dobar. Dobro se dobrim vraća, i ja samo tako funkcionišem.Verujem da neko odozgo vidi sve, i ako ne svest, onda nas podsvest podseća na dela, dobra ili loša…

Da li znate da kuvate i šta najviše volite da spremate? Hasan

- Dragi Hasane, znam da kuvam i veselim se kada imam vremena za kuvanje, a omiljena mi je italijanska kuhinja. Jedva čekam da imam unučiće i da njima kuvam.

Ako može u par reči opis: Njujorka, Pariza i Sent Tropea. Marija

- Draga Marija, Njujork je moj omiljeni grad, jer je centar sveta. Pariz je deo mene i mog srca, deo romantike i lepote. St.Trope je sunce, more, plaže i svetski džet set. Sva tri grada volim i rado im se vraćam.

Kako se osećati vredan priče sa onim ko je uspešniji, bogatiji i lukaviji, a da u tim kontaktima ostvariš ono što ti krči dalji put ka uspehu? Maja

- Draga Maja, mi smo kovači svoje sreće i mi sami biramo put kojim idemo... Ako idemo u jednom ili u dva pravca, naš je odabir, samo moramo naučiti da držimo život čvrsto u našim rukama.

Kako ste uspeli da prevaziđete Srbiju i da se uklopite u svetski džet set i da li vam je lepota pomogla? Jellena

- Draga Jellena, nije bilo lako stići, nametnuti se i ostati u krugu najboljih…Mnogo rada i samo rada na sebi. Čitanja, nespavanja i učenja.

Koje su to tri osobine koje mora da ima uspešna žena? I da li je moguće ostvariti se i kao uspešna žena i majka? Milena

- Draga Milena, teško je danas biti uspešan na oba polja, ali moguće je uz podršku partnera, iskrenu ljubav i mnogo kompromisa. Verujem da kada izaberete pravog partnera i volite posao koji radite, vi ste uspeli u svom životu. A tri osobine su: budite čovek i volite, jer kada volite i vas vole.

Da li veruješ u ljubav na prvi pogled? Mina

- Draga Mina, verujem. Desila mi se i takva ljubav.

Zašto si zadržala prezime Mateus, da li je to možda zato što je svetski poznato? Dejan

- Dragi Dejane, mnogo priča se povlači o tome, ali ja sam tek 15 meseci zvanično razvedena, a to je moje prezime poslednjih sedam godina i ostaće takvo sve dok ne pronađem nekoga koga ću bezuslovno da volim i da se udam za njega. Nažalost, takav se još nije pojavio…

Šta vas je inspirisalo da napišete svoju knjigu i da li će biti još nekih izdanja i drugih knjiga? Milena

- Draga Milena, inspiracija je ležala u notesima koji postoje i koji su trebali da se pretoče u knjigu. Želja da budem shvaćena onakva kakva jesam, a ne onakva kako me neki pojedinci predstavljaju. Uvek za sebe kažem da nisam glupa i lenja, da sam veliki borac i žena koja zna šta hoće.Volela bih da svi oni koji ne znaju ko je Marijana, saznaju više o meni u mojoj prvoj, ali ne i poslednjoj knjizi.

Kako osvojiti i sačuvati partnera? Da li ste žena kojoj to polazi za rukom? Nina

- Draga Nina, i osvojiti i sačuvati je teško. Ako ima hemije, osvojen je, nema taktike već ljubavi. Ljubav se čuva obostrano i davanjem, već sam rekla: samo kada dajemo mi dobijamo

Ko vam je dao ime Marijana? Marijana

- Draga Marijana, ime mi je dao otac po knjizi Marijana moje mladosti. Trebalo je da se zovem Andrijana, ali ostade Marijana.

Kada ćete održati reviju u Novom Sadu? Mirjana

- Draga Mirjana, moja prva revija u Novom Sadu biće 7. juna i jako se radujem tome. Poziv za sve stoji, jer će revija biti na platou Spensa i biće otvorenog tipa sa muzičkim programom. Naziv revije je Rose i dobro mi došla i ti i svi tvoji prijatelji.

Koja je prva stvar koju obično pomislite kada se pogledate u ogledalo? Iki

- Dragi Iki, novi dan i nove obaveze… Ponekad poželim da se vratim u krevet i da još spavam, ali svaki dan se trudim da se nasmejem i da ne dam da mi niko skine osmeh sa lica.

Koji su vaši planovi za predstojeće leto i ako možete dajte nam savet oko hotela i neke idealne destinacije? Una

- Draga Una, mnogo divnih destinacija ima, a ja lično volim da svake godine odem u drugu državu i na drugu destinaciju. Volim Grčku, Tursku, Španiju i Francusku, a moram priznati da volim i bar jedan vikend da skoknem do Crne Gore da posetim mnogo dragih ljudi. Ovo leto provešću radno, jer me čeka priprema kolekcije za jesen/ zimu…A planiram da posetim Francusku i Crnu Goru.

Šta volite da slušate od muzike? Nataša

- Draga Nataša, nema pravila, ali volim muziku i uživam u njoj,jer me pokreće. Volim TinuTarner, Šer i Robija Vilijamsa.

Da možete da birate, koji biste lik iz neke bajke odabrali? Vida

- Draga Vido, dok nisam upoznala Lotara nisam verovala u bajke, i nisam ih rado ni čitala. Ali, počela sam da verujem da i bajke postoje. Bila bih Snežana sa sedam patuljaka.

Da li je tačno da ste u vezi sa Nikolom Rokvićem? Pozdrav od Milene

- Draga Milena, mnogo je teško kada ste javna ličnost da i sednete sa nekim i da se odbranite od priča rekla- kazala…Ja nisam u emotivnoj vezi sa Nikolom. Poznajem ga i mogu samo reći da ima divan glas.

Da li verujete u muško-ženska prijateljstva i šta je najlepše što pamtite iz braka sa Lotarom? Odakle crpite energiju i od koga ste nasledili osmeh? Da li vaša deca znaju i cene vaš rad i uspeh? Loly

- Draga Loly, verujem u muško-ženska prijateljstava, jer imam mnogo prijatelja, ali uvek ponavljam da: kada sa nekim delite sto, ne delite krevet. Brak sa Lotarom pamtim po našoj ljubavi i sreći koja je postojala prvih godinu dana, pamtim naša davanja i naše osmehe…Moja deca znaju koliko radim i naravno da su ponosna na mene. Oni su moji pokretači energije…

Da li je teško biti uspešan u Srbiji i kako se borite sa ljubomorom ljudi? Iva

- Draga Iva, mislim da se uspeh teško prašta, pa i u Srbiji. Mnogima je nejasno ko sam ja, i ne žele da uđu u suštinu moje ličnosti. Uvek kažem da sam prvo majka, troje već velike dece, pedagog i veliki radnik. Od kada poznajem sebe radim i njime razvijam svoj univerzum. Radujem se što sam svoju kreativnost pokazala i u modi i spisateljstvu. Ali, još mnogo talenata leži u meni. A baš sa tim istim radom se borim i ne osvrćem na ljubomoru ljudi.

Koji je tvoj savet i kako se poznati bore sa celulitom? Jelena

- Draga Jelena, kao mladi treba da počnemo da se bavimo svojim telom. Malo genetika, a malo trud daju dobre rezultate. Svakako da postoje razne kreme, ali kada je celulit u pitanju meni je Biothermova najbolja.

Osim poverenja i smirenosti, šta je sve potrebno za dobar odnos sa muškarcem i nakon braka?

- Za dobar odnos nakon braka isključivo je potrebna uzajamna želja. Ako postoji sujeta, odnos neće moći da se uspostavi, ali nazalost ni u slučaju ako neko ostane da voli. Teško je danas izbalansirati odnose. Samo sa okretanjem stranice napred idemo dalje.

Koju kozmetiku sve koristite, jer izgledate prelepo? Dragana

- Draga Dragana, svakodnevni rituali doprinose mom očuvanom izgledu. Sisley je moja omiljena kozmetika, kao i Kanebo, jer im se uvek vraćam, a kada je u pitanju dekorativna to su Mac i Chanel.

Kako krenuti sa dizajniranjem ozbiljno? Imam smisla i pregršt kreacija. Lola

- Draga Lola, ideja je osnova svega, ali realizovati ideju je mukotrpan posao, a ja svakodnevno razmišljam. Za kolekciju Rose koju ću prikazati u Novom Sadu skice su nastale za sat vremena, a sutradan je već počela realizacija. Potreban je tim oko vas koji će vaše ideje pretočiti u delo, kvalitetni materijali i vera u sebe da ćete sve što zamislite i ostvariti…

Da li ste srećni? :) Milica

- Draga Milice, da. Mnogo bih tražila da nisam. Svoju sreću vidim u mojim anđelima i svim dragim ljudima koje volim i koji mene vole. Ne tražim mnogo za sreću, pa sam zato srećna.

Molim vas da nam odate tajnu vašeg besprekornog izgleda? Dragana

- Draga Dragana, izgled je ono kako se osećate iznutra. Pijem mnogo vode, vežbam kad god stignem, odričem se mnogo lepih stvari koje bih pojela i smejem se, jer kada zračite iznutra vi ste lepi i spolja. Samo srećne žene su lepe žene. Radite na vašoj sreći.

Šta smatrate svojim najvećim uspehom u životu? Tamara

- Draga Tamara, to što sam na vreme uskladila obaveze materinstva i da sam kao zrela i samosvesna žena postavila ciljeve koji me teraju da idem dalje. I to da sam na vreme shvatila prolaznost života i ne robujem pričama drugih.

Zašto, po vašem mišljenju ljudi iz zapadnih zemalja više učestvuju u humanitarnim akcijama nego na našim prostorima? Smatrate li da je obaveza imućnih ljudi da učestvuju u njima? Ana

- Draga Ana, svi treba da rade ono što osećaju. Novac koji su zaradili sami, određuju gde će da troše. Ja lično sam svoje televizijske honorare davala u humanitarne svrhe. I trudim se kad god mogu da pomognem, što svojim prisustvom, što svojim prilogom.

Da li ste koristili mezoterapiju za lice? Maja

- Draga Maja, nisam koristila, ali imam u planu.

Kako izgleda vaš dan, od jutra do mraka? Šta vi uopšte sve radite? Sonja

- Draga Sonja, moj dan je prebukiran i svakodnevno mi par sati nedostaje.Trenutno vodim četiri maloprodajna objekta, kreiram, naručujem kolekciju, putujem kod dece u London gde studiraju, promovišem knjigu, sređujem novonastali poslovni prostor u centru. Nažalost, najmanje vremena za sebe imam za druženja sa meni dragim ljudima…

Sviđaju mi se vaša priznanja u knjizi, pa bih vas pitala postoji li možda još neko a da ga niste napisali? Ne morate da ga kažete. Tanja

- Draga Tanja, prvo drago mi je da ste pročitali moju knjigu. Mnoge priče i situacije nisu stale u knjigu ili su preskočene, ali naći će se u sledećem izdanju.

Koji je vaš savet mladim devojkama koje bi eventualno želele da krenu vašim stopama. Mislim na modu i dizajniranje.

- Draga, kada je moda u pitanju mnogo truda i rada treba da bi zamišljena kreacija zaživela. Nije lako krenuti, a ne savladati celokupan proces. Devojke moraju da veruju u sebe i sa svojom verom ići će napred. Svakodnevni rad, edukovanje i putovanja pomažu u novim idejama. Ja svakodnevno osluškujem i pratim mlade devojke na ulici u želji da vidim potrebe novih generacija. Tu mi starija ćerka mnogo pomaže.

Šta misliš o našem ovogodišnjem predstavniku na Eurosongu Milanu Stankoviću i da li ti se dopada pesma Ovo je Balkan? Lea

- Draga Lea, mislim da je kvalitetan pevač. Ima personaliti i veruje u sebe. Pesmu sam čula na kratko i sviđa mi se.

Da li mislite da ste zaista uspeli u životu? Jana

- Draga Jano, da. Mislim da imati troje dece i izvesti ih na put je već veliki uspeh. Pokupiti fakultetsku diplomu i raditi posao koji volite je uspeh. Kada je privatan život u pitanju, dok sam volela ostajala sam u vezama, a kada sam prestajala da volim odlazila sam. Ići kuda vas srce vodi, smatram velikim uspehom.

Da možete da se vratite u prošlost, koja istorijska licnost biste voleli da budete bar na jedan dan i zašto? Jelica

- Draga Jelice, volim Grejs Keli i njena životna priča mi je interesantna. Čak sam u Parizu pre dve godine bila na postavci njenih ličnih stvari.

Kada ćeš da se pomiriš sa Lotarom Mateusom? Dragana

- Draga Dragana, nemam u planu da se vraćam i mirim sa njim. Ostali smo u prijateljskim odnosima i mnogo ga cenim i poštujem.


Priredila: Jelena Kulović

makonda-tracker