ODLIČAN IZBOR

Nagrađujemo čitaoce: Story vam poklanja knjigu Rose Montero Priča o providnom kralju

0
Story svojim vernim čitaocima nudi priliku da osvoje knjigu koja će im držati pražnju u ovim prazničnim danima...
foto: Promo
foto: Promo

Ko god da pokuša da ispriča priču o providnom kralju, ne uspeva. Desi se neki nesrećan slučaj, pripovedač umre ili bude teško povređen ili se tako nešto desi slušaocu. Deluje pomalo uznemirujuće, zar ne, pogotovo kad držite u ruci knjigu koja se zove „Priča o providnom kralju“ i upravo se spremate da je pročitate. Hajde da ja, pomislite, prvo proverim da li se nešto dogodilo pripovedaču, u ovom slučaju pripovedačici koja je odlučila da, uprkos svemu, ovu priču ipak ispriča. Ona je Rosa Montero, književnica i novinarka, i eno je, živa je i zdrava, maše iz Španije. Nije joj se dogodilo ništa neobično i strašno, nije joj pao luster na glavu, nije se okliznula na koru banane niti se strmoglavila niz stepenice, naprotiv, posle „Kralja“ napisala je još mnogo odličnih romana. Neće se ništa neobično dogoditi ni vama, draga čitateljko i dragi čitaoče, osim velikog zadovoljstva čitanja.

Rosa Montero (1951, Madrid) jedna je od značajnijih modernih španskih književnica, višestruko nagrađivana za svoj rad. Napisala je skoro tridesetak knjiga koje su prevedene na preko dvadeset jezika. „Priča o providnom kralju“ (Štrik, 2016) dobila je nagradu književnog časopisa „Ke ler“ za najbolju knjigu objavljenu u Španiji te godine. Reč je o uzbudljivoj avanturi dve junakinje Leole i Ninev koja se odvija u srednjem veku, u Francuskoj, u pustim danima evropske civilizacije zamračenim sveopštom dominacijom crkve, krvlju krstaških ratova, dimom s lomača, crnim kulučenjem kmetova zarad sjaja plemstva. Ipak, postoje periodi u tom mračnom vremenu koji razbijaju tamu, u kojima vlada sloboda misli i izraza, kad se život radosno živi. Rosa Montero bira za svoj roman baš te pobede svetlosti, zanimalo ju je otkud snaga slobodi koja se temeljno zatire da bude opet silna i jaka. Naravno, srednji vek je samo pozornica, kulise koje mnogo jače i očiglednije odražavaju stanje u kome se nalazimo danas.

Šta je u tome uzbudljivo? Sve. Od prve do poslednje stranice.

Roman Rose Montero je uzbudljiv za čitanje, vešto napisan, bogat za bogate duhom, pa i samilostan prema svojim čitaocima, jer u svojoj složenosti dopušta da ga svako shvati kako želi i koliko može i da u tome uživa punom snagom.

Uđite u novu godinu na najbolji način - čitajući ovaj uzbudljiv roman.

foto: Promo

Čitajte, ali samo dobre knjige, jedna od njih je i „Priča o providnom kralju“ Rose Montero. Kad budete osetili da ste ponovo silni i jaki, biće to zbog čitanja. Zato vam uvek s radošću čestitamo praznik Novog čitanja!

Story svojim vernim čitaocima poklanja knjigu " Priča o providnom kralju ", a zainteresovani mogu da se prijave putem mejla redakcija@story.rs.

Dobitnici će biti obavešteni mejlom.

Molimo vas da u mejlu navedete svoje ime, prezime, adresu, broj telefona i naziv knjige za koju se prijavljujete.

makonda-tracker