poklanjamo

Nagrađujemo čitaoce: Story vam poklanja knjigu Marka Đorđevića Nije to ništa

0
Roman Nije to ništa počinje putovanjem. Glavni junak je seo u autobus i krenuo negde. Međutim, autobus će se pokvariti i planirano putovanje će, makar na neko vreme, biti osujećeno. U tom trenutku, kada se glavni junak nađe zaglavljen u sred nedođije, pravo putovanje tek počinje.
foto: Promo
foto: Promo

Fizičko putovanje, koje je samo okidač i povod, ustupa mesto onom suštinskom, unutrašnjem putovanju.

 

Po svom zahvatu, kompoziciji i tonu, "Nije to ništa pripada" lirskom romanu.

 

Slika žene koja pravi pletenice devojčici vratiće pripovedača natrag u prošlost. Fragmenti se dalje granaju po principu asocijativno-impresionističkog povezivanja, nezavisno od vremensko-prostorne kauzalnosti. Stoga, pripovedač o kome govorimo nije tradicionalni pripovedač već subjekat koji konstituiše svet priče. Fabula, posmatrana kao sklop događaja koji su međusobno uzročno-posledično povezani, redukovana je i razbijena na epizode povezane sličnim psihološkim, emocionalnim ili simboličkim značenjem.

 

"Nije to ništa" je roman suptilnog uglačanog stila, ali istovremeno obiluje konkretnim i autentičnim detaljima koji mu daju proznu životnost i prepoznatljivost. Pripovedač govori o reci Rasini i Bivolju (naselje u Kruševcu), preko kojih Kruševac identifikujemo kao mesto u kome je pripovedač odrastao i u koje se na početku romana uputio. Rasina, bakin govor u dijalektu, kao i sočno komičko portretisanje epizodnih likova, daju romanu uverljivost stvarnog života koji pulsira ispod dominantnog melanholičnog tona.

 

Sve o čemu Marko Đorđević piše u svom romanu deluje lično i proživljeno. Ubedljivost sa kojom nam pripovedač iznosi svoje iskustvo
ini da to iskustvo postane i naše lično. Ovo nije jedan od onih romana koji čitalačku pažnju obezbeđuje nepredvidljivim zapletima i uzbudljivim fabuliranjem. U njemu nema ničeg senzacionalnog ni dramatičnog. Naprotiv, ovo je roman koji će vas uvući u svoj svet prisnim i intimnim tonom, roman čije ćete delove poželeti da čitate naglas i da ih oslušnete kao dobru poeziju. Ovo je roman koji će vas dirnuti i ostaviti zapitane, kao što to samo prava umetnost čini.

 

***

 

Story svojim vernim čitaocima poklanja knjigu "Nije to ništa", a zainteresovani mogu da se prijave putem mejla redakcija@story.rs.

 

Dobitnici će biti obavešteni mejlom.

Molimo vas da u mejlu navedete svoje ime, prezime, adresu, broj telefona i naziv knjige za koju se prijavljujete.

 

 

makonda-tracker