Vesna Zmijanac: Uvek sam birala moćne muškarce (ceo tekst)

0
Folk zvezda Vesna Zmijanac priča kako je prevazišla depresiju, govori zbog čega je bije glas da se opija i razotkriva tajne svog ljubavnog života u koji je pre godinu dana uplovio operski pevač Nikola Mijailović
foto: Marko Poplašen
foto: Marko Poplašen

Legendarna pevačica čije su pesme obeležile kraj prošloga veka na estradnom nebu bivše SFRJ, Vesna Zmijanac, davno je sebi trasirala put koji ju  je doveo do vrha narodne muzike. Uprkos uspehu i slavi, na vrhuncu karijere odlučila je da se povuče s estrade pa danas uživa u svom miru na Bukulji odakle, transformišući se od mirne meštanke lepe srpske planine u damu moćnih vokalnih sposobnosti, povremeno odlazi na nastupe. Ova nekada nestašna devojka, završila je kurs daktilografije i potom živela i radila kod majke Kovine u Beču. Tamo je pevušila po kafanama i upoznala Šabana Šaulića, koji je prepoznao njen talenat i predložio joj je da snimi svoj prvi singl, a već naredne godine snimila je i prvu ploču. U to vreme upoznala je harmonikaša, aranžera i kompozitora Miroljuba Aranđelovića Kemiša, s kojim joj se ubrzo desila velika ljubav koju su krunisali brakom. To što je tri godine kasnije Kemiš sreo njenu koleginicu Zoricu Brunclik, bio je i povod njihovog razvoda. Vesna je nastavila da ređa uspehe, a potom po drugi stala na ludi kamen sa Vladom Jovanovićem, šefom marketinga PGP - RTB- a, s kojim je dobila ćerku Nikoliju. Nakon što se 1994. godine od njega razvela, počele su da se ispredaju priče kako navodno flertuje sa sada pokojnim Ivanom Stambolićem, a čaršija je brujala i o njenoj ljubavi s Miloradom Vučelićem, jednim od tadašnjih lidera SPS-a, kojeg je u svojoj autobiografiji označila kao onog koji ju je zvao Veco. Rešena da prekine medijsku pauzu, pedesetdvogodišnja Vesna užurbano priprema novi maksi singl, a ekskluzivno za Story govori o svom navodnom opijanju i koliko je srećna u novoj vezi sa šesnaest godina mlađim baritonom Nikolom Mijailovićem, sinom svetski poznate primadone Radmile Smiljanić.
Story: Hoćete li do kraja godine obradovati verne fanove novim singlom?

- Nadam se da ću do tada snimiti dve nove pesme, biće to nešto drugačije od svega što sam radila, a opet prepoznatljivo.
Story: Za Novu godinu pevaćete u hotelu Palas u Petrovcu na moru zajedno sa Doris Dragović i Zvonkom Bogdanom, a prošle godine pevali ste u bugarskom gradu Varni. Kako birate gradove u kojima nastupate?

- Trudim se da svake godine obradujem publiku u drugoj državi, a usput nastojim da novogodišnja noć i meni bude praznična. Otkako se bavim pevanjem, za taj praznik samo jednom nisam radila.
Story: Zbog čega ste se povukli iz iz estradnog miljea
?
- Ako pevate dugo i godinama ste na samom muzičkom vrhu, naiđe period kada osetite umor. Taj trenutak bi svako trebalo da prepozna. Uvek postoje dve mogućnosti: da nastaviš sa intenzivnim radom i odeš u aut ili da se bar malo, na dostojanstven način, povučeš. Ja sam taj trenutak osetila. Nastavila sam sa tezgarenjem, ali povukla sam se iz javnog života i veoma brzo zaključila da ništa nisam izgubila. U euforiji prouzrokovanoj uspehom, pravila sam mnogo grešaka i nisam stizala da razaberem šta moram, a šta ne. Estrada je mašinerija koja melje i da nisam na vreme povukla kočnicu, doživela bih neslavan kraj.
Story: Kako ste na vrhuncu karijere uspeli da ostanete normalni?

- Bila sam koliko-toliko svoja, iako su mnogi godinama želeli da misle umesto mene. Postoje trenuci kada sam im to dopuštala, ali kada sam shvatila da samo misle, a ne mogu da osećaju umesto mene i da moje telo više ne može da izdrži njihove ambicije, o svojoj karijeri počela sam da razmišljam isključivo svojom glavom.
Story: Ko su ti koji su mislili umesto vas?

- U okruženju velikih zvezda, uvek ima onih koji, navodno, misle umesto njih, ne ulaze u suštinu i ne obaziru se na to koliko jedno telo može da izdrži i koliko će ta karijera da traje.
Story: Jeste li zbog napornog radnog tempa doživljavali fizičke kolapse i da li vam je zdravlje ozbiljnije narušeno?

- Nisam fizički kolabirala, ali umora je bilo mnogo.
Story: Da li je depresija možda povod što ste glamurozan i sjajan život zamenili tišinom na Bukulji?

- Ne postoji način da se iz euforije i ludila povučete u mir i tišinu, a da ne zapadnete u depresiju, što se i meni desilo. To je trajalo sve dok se kompletno nisam prilagodila miru. A reč je o procesu koji traje i u kojem se dešavaju razne emotivne, mentalne i duhovne turbulencije.
Story: Jeste li zapadali i u teža psihička stanja
?
- Bilo je perioda kada nisam izlazila iz kuće i tada sam želela da ostavim pevanje, ali to nikada nije bilo posledica razočaranja u ljude. Uvek sam u sebi tražila odgovore na sve probleme koji su me snalazili. I danas imam takve faze i često osećam kako me pritiskaju gužva i buka pa se pitam zašto mi uopšte treba da još radim. Ipak, nakon što se odmorim, opet krenem ispočetka i vrtim se u krug. U poslednje vreme sebi sve manje dozvoljavam ludovanje koje je često bilo uzrok mog teškog mentalnog stanja.
Story: Šta podrazumevate pod ludovanjem?

- Nespavanje, danonoćni rad i danonoćna druženja. To više ne mogu, a nije mi ni zanimljivo.
Story: Godinama vas bije glas da se opijate. Koliko ima istine u tome da utehu od životnih problema tražite u alkoholu?

- Možda se meni pripisivao takav imidž zato što nikada nisam krila da pijem, ali to ne znači da se opijam. Uvek sam nazdravljala svima i nisam krila čaše pa se zbog toga u javnosti stekao utisak da se stalno opijam. Zbog takvih napisa sada ne pijem ni vodu na javnom mestu. Pravila se drama oko jedne ili dve moje čaše, a zna se da neko ko je pijanac ne može da peva i izgleda kao ja. Poznato je kako završavaju pijanci. U mom slučaju, sve je preuveličavano, a i sama sam kriva za to jer sam povlačenjem iz javnosti medije ostavila bez dotoka pravih informacija iz mog života. Godinama nisam davala intervjue niti sam komentarisala bilo šta što se pisalo pa otuda i lavina tekstova na temu mog navodnog opijanja.
Story: Da li je bilo osnova za priče o opijanju kada ste se pre godinu dana na jednoj klinici u Bugarskoj podvrgli detoksikaciji organizma?

- U makrobiotici sam već dvadeset godina, a tretman kojem sam se podvrgla kod doktorke Emilove u Varni, mogu i sama da radim na Bukulji. Da želim, mogla bih da otvorim sličnu ordinaciju i tako brinem o svom zdravlju. Kod Emilove je to četrdesetodnevno gladovanje možda pomalo ekstremno, ali lako se prevazilazi jer ona svaki dan ispuni određenim sadržajima koji skreću pažnju sa jela. Dakle, ta detoksikacija nema veze s alkoholom, već je u pitanju kompletno čišćenje organizma.
Story: Ipak, uprkos raznim komentarima, na sceni i dalje delujete moćno. Jeste li takvi i u emotivnim odnosima?

- I to se menja s godinama. Mudrija sam i stabilnija, a i kriterijumi su mi izoštreniji. Sada je potrebno mnogo
više da bi mi se neko svideo, dok je to nekada bilo mnogo lakše. Trenutno mogu da budem u vezi samo s osobom koja je spokojna i mudra.
Story: I jeste li pronašli nekog takvog?

- Jedan se nazire (smeh).
Story: Odbijate li mogućnost da se ponovo udate?

- Nikad ne reci nikad. Nisam isključiva kada je reč o ponovnoj udaji, ali morao bi da me zaprosi neko ko je zaista poseban.
Story: Da li je taj poseban operski pevač Nikola Mijailović?

- On je neko ko mi je važan i s njim se lepo družim. Jeste mlađi, ali često mi se čini da je od mene zreliji mentalno i duhovno, čak i mudriji. Nekada potpuno podetinjim, a on i u tim situacijama ostaje ozbiljan.
Story: Na koji način vas doživljava, budući da ste od njega stariji šesnaest godina?

- Često zna da mi kaže: Ti si žena mog života. Ne znam da li se šali ili to ozbiljno misli.
Story: Kako ste se upoznali?

- Mi se još upoznajemo i to traje već godinu dana.
Story: Živite li zajedno?

- Ne, ali dosta vremena provodimo zajedno i lepo se družimo.
Story: Da li ne živite zajedno zato što mu je možda teško da se navikne na vaš način života?

- Nikola je veoma zreo za život kakvim ja živim, čak mu se to najviše i sviđa kod mene.
Story: Znači, tačna je krilatica da se umetnici međusobno najbolje razumeju?

- To razumevanje je vrlo važno za nekoga ko se bavi mojim poslom.
Story: Da li su vas razumeli svi muškarci s kojima ste se zabavljali?

- Ne! Ko god nije bio iz mog sveta, imao je problem da razume to ludilo u kojem sam živela. Ipak, uglavnom sam ostajala u dobrim odnosima sa svim svojim bivšim partnerima jer su oni naknadno, po izlasku iz veze, shvatali čime se ja zapravo bavim.
Story: Jeste li ljubomorni u vezi?

- Nisam stizala da budem ljubomorna i čitavog života imala sam preča posla. Tamo gde sam se pojavljivala, uvek sam bila glavna, što i dalje jesam. Možda je bilo svačega, ali ja nisam stigla da vidim šta mi se dešavalo iza leđa, što je dobro. Nisam ljubomorna u ljubavi, možda sam ponekad malo na one koji su lakše od mene stizali do uspeha u drugim profesijama.
Story: Povezivali su vas s mnogim moćnim muškarcima. Jesu li oni bili vaš izbor ili vi njihova meta?

- U tom slučaju, jedno ne može bez drugog, mada sam kao javna ličnost više bila izložena njihovim interesovanjima. Ali, nijedna veza nije mi se desila tako što me je neko spopadao, a ja, bože moj, nisam htela s njim. Uvek je to bilo uzajamno.
Story: Zbog čega su vaše veze pucale?

- Uglavnom je do kraha tih ljubavi dolazilo zbog mojih čestih putovanja. Nikada, koliko god da mi je veza bila stabilna, nisam mogla da očekujem da me partner neće varati, a da ja pri tom putujem po belom svetu. Neko je uvek žrtva, a ja sam birala muškarce koji su u svom poslu bili važni pa se često dešavalo da nijedno od nas neće da odstupi od nekih svojih stavova i principa u ljubavi.
Story: Kakve asocijacije u vama budi Milorad Vučelić
?
- Ne bih da spominjem konkretna imena.
Story: Kakve onda asocijacije u vama budi vreme provedeno sa bivšim partnerom koji vas je, kako ste napisali u svojoj autobiografiji Kad zamirišu jorgovani, zvao Veco
?
- Bilo je to, za mene, lepo vreme…
Story: Jeste li imali mnogo grešaka u emotivnom životu?

- Bilo ih je.
Story: Trudite li se da vaša ćerka ne ponovi takve greške?

- Nikolija je tek napunila dvadeset godina i drugačije živi u odnosu na to kako sam ja živela. Bila sam samostalnija i nisam bila toliko zaštićena kao što je ona. Dajem joj veliku slobodu da sama procenjuje neke stvari. Mogu nešto da joj objasnim, ali ne mogu umesto nje da hodam njenim putem. Ne mogu ni da joj namećem svoja mišljenja, jer ne živimo mladost u istom vremenu. Često pomislim da je u nekim svojim odlukama pametnija od mene.
Story: Nikolija se nedavno slikala obnažena za jedan časopis, a vi ste je podržali. Kod mnogih, navodno konzervativnih srpskih estradnih majki, to je dočekano sa čuđenjem
.
- Živela sam onako kao sam živela i to čitav svet zna pa mi to što je Nikolija uradila nije ništa strašno. Možda ne vidim povod da se tako slika, ali ništa mi tu nije neobično.
Story: Podržali ste i vezu vaše ćerke sa crncem Gasom koji u Grčkoj radi kao di-džej. Dešava li se nešto novo u toj vezi?

- Mislim da ta priča više nije aktuelna u njenom ljubavnom životu, ali nisam sigurna jer mi Niki ne odaje sve tajne kao nekada. Toliko je mlada da ne uzimam za ozbiljno sve u šta se na polju ljubavi upušta. Važno mi je samo da je dobar student. Trenutno je na drugoj godini, a u ljubavi neka se igra i vreme joj je da se samo igra.
Story: U kakvim ste odnosima s njenim ocem Vladom Jovanovićem?

- Oduvek smo bili u najboljim odnosima, ne samo zbog toga što smo zajedno vaspitavali dete. Nikolijin otac je dobar otac, ali pre svega je dobar čovek.
Story: Žalite li što nemate još dece
?
- Volela bih da sam imala više dece.
Story: Mislite da vam je sada kasno za drugo dete?

- Nažalost jeste.

Nikola Rumenić

 

makonda-tracker