Intervju

Ljiljana Habjanović Đurović: Korak po korak ka preobraženju

0
Poznata književnica otkriva šta ju je inspirisalo za novi roman Gora preobraženja koji promoviše na ovogodišnjem Sajmu knjiga, zašto se posvetila filmskoj produkciji i šta joj je najveća neostvarena želja
Ljiljana Habjanović Đurović, foto: Luka Šarac
Ljiljana Habjanović Đurović, foto: Luka Šarac


Story: Na Gori preobraženja radili ste pune tri godine, a samom pisanju prethodile su brojne pripreme. Možete li nam reći nešto više o stvaranju ovog romana?



Story: U intervjuu koji ste pre dve godine dali za naš magazin naveli ste da težite duhovnom napretku koji će čitaoci moći da osete u vašim delima, ali i kako se nadate da će vaši romani isto tako biti na duhovnu korist čitaocima. Smatrate li da ste uspeli u tome?



Story: Da li ste u međuvremenu sebi postavili neke nove ciljeve?



Story: Možete li da izdvojite jedan vaš roman koji vam je najbliži srcu i za koji ste najviše vezani?



Story: Novi roman predstavljate na 60. Beogradskom sajmu knjiga, a u ranijim intervjuima navodili ste da sajmove knjiga doživljavate kao praznike. Na koji način ćete proslaviti ovogodišnji?



Story: Pored pisanja i angažmana u vašoj izdavačkoj kući, sa svojim sinom i suprugom uplovili ste i u filmske vode i do sada kao producenti snimili više ostvarenja. Smatrate li da ćete možda u budućnosti više pažnje posvećivati stvaranju filmova nego romana?



Story: Osim dokumentarnih, snimili ste i jedan dugometražni igrani film pod nazivom Ljubav dolazi kasnije, takođe u režiji vašeg sina Hadži Aleksandra Đurovića, koji je osvojio nagrade na brojnim prestižnim filmskim festivalima. Kakav je osećaj biti deo nekih od najvećih svetskih festivala u Los Anđelesu, Njujorku...?



Story: Premijera vašeg najnovijeg dokumentarnog filma Vi idite, ja neću, koji je nastao po knjizi mitropolita Amfilohija Ljetopis novog kosovskog raspeća, bila je krajem septembra. Da li ste zadovoljni reakcijama gledalaca?



Story: Kako biste prokomentarisali karijeru i uspeh svog sina sa stanovišta filmskog producenta, a kako iz ugla majke?



Story: U poslovnom smislu konstantno napredujete i ne prestajete da nižete uspehe. Da li na privatnom planu postoji nešto želite, a još uvek niste uspeli da ostvarite?



Razgovarala: Tijana Radovanović
makonda-tracker