Isidora Bjelica: Napala sam Čaka Norisa

4
Jedna od naših najpopularnijih književnica, Isidora Bjelica, odgovara na pitanja čitalaca, preporučuje najbolje turističke destinacije i otkriva kakvo nas njeno novo delo očekuje
foto: Luka Šarac
foto: Luka Šarac

Spisateljica Isidora Bjelica, uživa da se, kada na trenutak prestane da piše i stvara potpupno posveti svojoj deci Lavu Gligoriju i ćerki Vili Evanđelini. Osim što je veliki kolekcionar šešira, omiljena trendseterka zavisnik je o putovanjima na kojima uvek stvori još jedno delo. U prodaju bi uskoro trebao da se pronađe i njena nova knjiga, novi hit Moj deda Luj Viton, na koju je slavna književnica veoma ponosna.
Da li i koliko je teško nositi se sa slavom koju imate, budući da se svakodnevno, hteli vi to ili ne, nalazite u žiži javnosti? Danijela Romić
- Ponekad je to divno, jer neprestano dobijate dobru energiju ljudi oko vas, koji vas vole i podržavaju i raduju se kad vas vide. Ponekad i ja imam loš dan i PMS, te želim da se izgubim u šoping molu ili prosto da sedim i piljim u daljinu u kafani. Međutim, onda moran da odgovaram na pitanja što nemam danas šešir ili zašto nosim naočare kad imam plave oči. Kao i sve stvari na ovom svetu i slava, čak i ova balkanska ima svoje divne i loše strane i jedno prati drugo.
Kako mogu da vas kontaktiraju oni koji cene vaš doprinos razotkrivanju torture koje prolaze žene na porođaju u Srbiji i kojima je vaša knjiga Kako preživeti porođaj u Srbiji bila vodič i spas? Sve u cilju jedne šire kampanje za poboljšanje uslova.
- Hvala vam, to mi puno znači, jer je pre knjige ta tema bila apsolutni tabu i još uvek se nerado govori o tome. I ovaj put moram da ponovim da nemam portal na Facebook-u i My Space-u, to su neke osobe koje zabavlja da glume moju malenkost i zbog toga imam mnogo problema, ali zato možete da mi se slobodno javite na mejl mog časopisa Isidorine ženske strane na zenskestrane@gmail.com ili na mejl mog izdavača Lagune.
Koja je vaša omiljena knjiga? Predrag Milić
- Imam bar pedesetak omiljenih knjiga koje sam zavolela u određenim situacijama, Glad Knuta Hamsuna sam prvu volela još u osnovnoj školi, posle idu uglavnom filosofske knjige Šopenhauera, Kjerkegora, dok danas volim najviše da čitam knjige iz ezoterije i istorije, ali uvek pored mog kreveta stoji antologija engleske lirike uz koju sam rasla Šeli, Bajron, Kits.
Koja je vaša preporuka za sve nas koji obo
žavamo putovanja, o tome kada je i gde najbolje otputovati tokom godine. Znači: proleće, leto, jesen, zima - top destinacije po vašem izboru i vaš budući plan putovanja za 2009-2010? Puno vas volim i pozdravljam, Sandra
- Draga Sandra, hvala na ovom divnom pitanju. U ovom tužnom svetu, putovanja su, pored porodice, moja najveća radost i iskreno, o tome najviše i volim da pričam. Preporučujem vam krstarenja van sezone koja se mogu naći po neverovatno povoljnoj ceni preko Interneta. Krstarenja su najbolji način da za najmanje novca vidite što više, bilo koju destinaciju da izaberete, Upravo sam se vratila sa jedne fantastične ture Djenova -Portofino-Sardinija-Tunis-Sicilija-Salermo-Korzika.
Ajačio na Korzici me potpuno očarao. Ako želite da otputujete negde dalje, uprkos ovoj histeriji oko gripa, preporučujem Singapur u koji sam potpuno zaljubljena i koji zovem predvorjem Edena. Za mene je Singapur najlepši grad na svetu. Ova prokleta kriza je i mene omela u raznim putnim planovima, ali se nadam da ću u novembru ostvariti jedan od svojih snova i otići u Francusku Polineziju na kruz. Pošto imam već besplatne avio-karte koje moram da iskoristim do Nove godine, nadam se da će to biti Gogenova destinacija.
Da li smatrate da je u ljubavi zaista sve dozvoljeno? Pozdrav iz Njujorka. Anka
- Draga Anka, nadam se da se dobro provodite u uzbudljivom Njujorku i pojedite za mene jedan pravi njujorški čizkejk. Mislim da je teško odgovoriti na vaše interesantno pitanje, zato što je svaka ljubav različita i mislim da zapravo vrsta ljubavi i intenzitet nameću i njene granice. Kada je ljubav prava i iskrena, ništa nije nenormalno i perverzno, dok kada ljubavi nema, sve je nastrano i bolesno.
Koga smatrate najvećom muzičkom zvezdom na našim prostorima i koju vrstu muzike slušate? Branko Raičević
- U tinejdžerskom dobu sam najviše volela pank i danas rado slušam Sex Pistols i Dead Kennedys. Danas, u mom autu svira fado i havajska muzika koju sam donela sa Vaikikija. U poslednje vreme slušam Emilu Heris, Frenka Sinatru i Idole. Za mene je najveća muzička zvezda na ovim prostorima moja draga prijateljica Olivera Katarina. Mislim da je prava diva i da joj niko nije ravan i jako sam srećna što smo prijateljice skoro petnaest godina.
Da li ste zadovoljni rejtingom vaše emisije na BN televiziji u protekloj sezoni, pošto se emitovala u 21:00h, subotom, kada i Zvezde granda na Pinku?
- Još od kako je krenula Klot Frket na BK stavili su me u termin kada je i Grand, pa je tako i na BN televiziji. I tada i sada je bio odličan rejting, ali nije prijatno da se čovek rve sa takvom giga produkcijom. Naravno, deo gledalaca vas prati tek u repriznom terminu. Na moju radost, od ove jeseni premijerni termin moje emisije na BN će biti, kako su me obavestili, utorkom u 21.
Kakav je vaš doživljaj posedovanja tolikog znanja i pismenosti u jednoj prostogovornoj i nepismenoj zemlji? Irena Marčok
- Draga Irena, kada povremeno vidim statistički izveštaj o tome koliko je kod nas još uvek nepismenih, pa potom koliko malo onih koji čitaju knjige, uvek zahvaljujem dragom Bogu što uspevam da živim, uprkos tome, isključivo od svoje glave...
Kada ćete posetiti Niš? Pitanje postavlja bračni par Isidora  i Nebojša? Nebojša Kostić
- Dragi moj bračni paru imenjaka, u Niš dolazim u prvi utorak. Biću gost na televiziji Belami, tako da ću celo veče provesti u meni veoma dragom gradu, pa dođite posle emisije da se upoznamo i da vam poklonim knjigu.
Da li je istina da vas je napao Čak Noris? Maja Žigić
- Ha, ha! Ne, ja sam napala njega te od tad igra u niskobudžetnim filmovima i ne ide mu najbolje.
Ko biste bili da niste Isidora Bjelica? Gordana
- Vila Evanđelina.
Šta smatrate svojim najvećim uspehom u životu? Jelena Petranović
- To što imam dvoje divne dece, Vilu i Lava, i to što mi je ludo zabavno sa mojim suprugom i posle petnaest godina braka. To je magija!
Da li ćete nas uskoro obradovati novom knjigom? Violeta Poleksic
- Violeta, naravno da hoću! Novi roman Moj deda Luj Viton, već je u štampi i trebalo bi da izađe do kraja septembra. To je prvi modni fetišistički roman, koji je nastao tako što sam na jednom putu srela devojku koja je tvrdila da joj je deda čuveni dizajner Luj Viton. Nadam se da će ti se roman dopasti. On ne samo što se bavi fenomenom kupoholičarki i brendomanije, već i daje odgovor na pitanje šta jedna Viton tašna zaista može da promeni u emotivnom životu jedne žene i devojke, čemu tolika globalna opsesija ovim brendom i šta se iza toga krije.
Da li je istina da ste u svađi sa Cecom Ražnatović? Nekada ste se vrlo često pojavljivale zajedno u javnosti, a Ceca je isto tako često gostovala u vašoj emisiji na BN TV. U kakvim ste trenutno odnosima i da li u pričama o svađi između vas dve ima istine?
- Koliko je meni poznato - nismo. Ne znam ni oko čega bismo se svađale. Međutim, činjenica je da Svetlanu zaista nisam dugo privatno videla, što zbog moje, što zbog njene zauzetosti i putovanja.
Da li Bog postoji i da li postoji prava ljubav? Pače Masinov
- Da, mislim da oboje postoje, ali da su istovremeno mnogo složeniji i jednostavniji, što će reći, iznenadjujuće drugačiji od naših predstava o njima.
Da kojim slučajem nemate mogućnosti da živite život onako kako ga sada živite, da ste, recimo, Isidora Bjelica - majka dvoje dece, šalterska službenica u braku sa vozačem tramvaja koja preživljava - kako biste onda osmislili svoj život?
- Što se tiče dvoje dece, briga o njima je ista. Ovo ostalo ovako: Nema šanse da bih dugo izdržala kao šalterska službenica! Dala bih smesta otkaz i počela da čistim po kućama. Ili bih prodavala na pijaci jer je to puno kreativnije, a i čovek je slobodniji. Muža tramvajdžiju bih terala na noćni s**s u praznom tramvaju. Kupila bih mu vokmen, da se danju razgali u dok vozi, i to da sluša Mocarta, Šopena i Betovena da bi bio odmoran za noćne vožnje.
Da li ćete učestvovati u novom Pinkovom šou Farma, volela bih da vas gledam i slušam, pošto od vas samo može da se nauči mnogo toga? Gordana Mijatović
- Iskreno, teško funkcionišem u ruralnim okolnostima čak i kad nisu tako teške. Pošto nemam bogatog muža da me izdržava, niti nekretnine da rentiram, honorar bi morao da bude zaista dobar da bih ostavila muža, decu i poslove na duže vreme.
Pitanje iz čiste radoznalosti: da li gostujete po silnim emisijama zabavnog karaktera zbog toga što jednostavno volite tu vrstu predstavljanja ljudima sa viškom vremena, ili je to čista upotreba mozga, izreklamirati knjigu, zabaviti narod i slično?
- Povodi za gostovanje su sasvim različiti. Nekada se pojavljujem da ljudima objavim svoj novi projekat. Mislim da, posle Vorhola, intelektualci nemaju pravo na prezir prema entertejment žanru. Nekada gostujem jer me mole prijatelji, pa mi je odvratno da ih odbijem. Pošto sam i sama autor, nerviraju me gosti koji izvoljevaju, femkaju se i traže da im se licitira ko su gosti. Kao da će sa njima u krevet, a ne u studio! Nekada me to zaista zabavlja i ludo se provedem, a neretko sam baš na snimanjima stekla nove prijatelje. Svako gostovanje, pa i ono naizgled najgluplje, smatram izazovom - kao jednačinu koju morate da rešite.
Svi vam se dive, a šta je u pozadini? Kad se pogase reflektori, kad ste samo supruga i majka? Šta je vaša svakodnevnica kad ste samo njihovi, a ne i naši? Marija V.
- Usponi i padovi, trivija života na koju ja primenjujem svoj postupak estetizacije stvarnosti. Slažem se sa teorijom Oskara Vajlda da je moj život moje najvažnije umetničko delo, tako da ne dopuštam toj triviji da mi uništi humor ili projekat artificijelizacije stvarnosti. Tako da, bilo da ribam wc - šolju, kuvam, usisavam ili plačem zbog neke nepravde, sve pretvaram u performans. Nije lako, ali trudim se 24 sata da svaki segment mog života bude artificijelan i što dalje od rutine. Ja sam po karakteru anarhoidni eskapist. Bilo da sam u čekaonici hitne pomoći, bilo da sam u frizeraju, bilo da sam se suočila sa nerešivim minusom na računu, gledam kako da se to žanrovski unapredi u nešto snošljivije i zabavnije.
Na putovanjima vam nastaju knjige. Kada ne idete sa suprugom, ko vam je inspiracija? Jelena Čolić
Ljudi koje srećem, neobične stvari koje otkrivam. Mistika i ezoterija nekog prostora. Obožavam da putujem po zemaljskoj kugli, ali volim da putujem i u prošlost kroz čeprkanje one zabranjene, tajne istorije. Inspiracija su mi uvek oni buntovni ljudi koji ne pristaju na stereotipe, njih je malo i njih tražim na svakom svom putovanju.
Da li ste tužili Nemoguću misiju zbog posledica po vaše zdravlje? Libra
- Ta stvar mi je toliko traumatična, da sam prepustila državnom tužiocu da to uradi. Ako država smatra da je ta jeziva stvar za tužbu, ja sam tu da svedočim, ali privatna tužba me ne interesuje. Nemam zato ni snage, ni živaca.
Mislite li da prava lepota dolazi iznutra? Sneška Prodanović
- Svi mistici, svi ezoterici, svi posvećeni oduvek su smatrali da jedino što posedujemo jeste naš mali komad beskonačne duše i ona je ta koja nosi pravu lepotu. Duša boji telo čoveka. Koliko puta sam srela nekog jako lepog, koji mi je u istom trenu poružneo zbog svoje gluposti ili prostote duha, i obratno. Možda to danas nije u modi, ali ja zaista samo prepoznajem duše, a ne ljušture.
Zašto se u Srbiji još uvek ne cene prave vrednosti? Sonja Mičeta
- Draga Sonja, nikada se neće ni ceniti, jer je umetnost, ali i novac, uvek u kandžama establišmenta, politike, intriga... Ali, uvek ima dovoljno ljudi koji prave dobre izbore i prepoznaju stvari, što je utešno i dovoljno za svakog od nas da ne odustaje.
Poštovana Isidora koje kreme za lice i telo, koristite? Koju šminku? Kako održavate vitku liniju? Šta vam daje snagu kroz život i gde crpite pozitivnu energiju? Aleksandra Drajer
- Draga Aleksandra, sa kremama eksperimentišem. Kada imam novca, priuštim sebi u duty free shop-u Clinique, Dior ili Chanel kremu. Kada su dani besparice, koristim savet svoje drugarice rok pevačice Viktorije da se mackam nekim kremicama koje mi ona spravlja. U privatnom životu ne koristim puno šminku već samo dobar tečni puder, zbog podočnjaka, i Šanelov verni-jarko crveni ruž. Liniju održavam tako što dosta radim po kući, živim na četvrtom spratu bez lifta i non-stop jurcam. Ne treniram, u spa centre odlazim samo kad sam u inostranstvu, ali zato puno vremena provodim u kadi. Što se tiče pozitivne energije, osnova je u mojoj najužoj porodici, prijateljima, stalnim projektima koje smišljam i putovanjima koja su moje infuzije.
Zanima me da li ste posetili čarobni Portofino kraj Đenove,  koji je vaš doživljaj istog, kao i impresije o Veneciji? Marko
- Ćao Marko, baš letos sam prvi put videla Portofino. Potpuno sam raznežena šarenim fasadama, marinom, bašticama na krovovima. Bila sam svega pet sati, ali sam sve zapamtila i upila i mirise i boje, i kupila sam dve slike marine. Što se tiče Venecije, ona je moja opsesija. Kada kod idem kolima, uvek prenoćim u Veneciji. Volim je leti, zimi u proleće i jesen. Moj ritual je da odem u hotel Danijeli gde popijem čaj, a onda krenem u nasumično lutanje ulicama. Nigde nije tako prijatno da se čovek izgubi kao u Veneciji.
Obrazovana ste, provokativna žena i dobar pisac. Koji su vaši uzori i inspiracije u književnosti i drugim umetnostima? Mirjana Petrović
- Draga Mirjana, ima ih dosta. Kao devojčica, obožavala sam Isidoru Sekulić, Anicu Savić Rebac, Kseniju Atanasijević, Milenu Pavlović Barili...Volim Dalija i Galu, Žaka Vašea, Vorhola, Marlen Ditrih, Čučuk Stanu, Stanislava Krakova, Andreja Žida, Oskara Vajlda, Alfreda Hičkoka, Dušana Đurovića, Gabrijela D’Anuncija, Tamaru de Lempicku, Ezru Paunda, Grigorija Božovića, Raspućina, Rudolfa Štajnera...
Kad ćete te doći u Curu? Ćao, Mira Anisic Milicevic
- Draga Miro, rado ću doći kada me neko pozove i organizuje mi književno veče, pa da se ispričamo.
Isidora, imaš li neki savet u vezi sa pisanjem? Ako napravim neki pravi lep maskenbal da li bi došla? Nataša Lj.
- Imam savet: nemoj da daješ drugima na čitanje svoj rukopis. Veruj u sebe i uspećeš! Dolazim na maskenbal obavezno, samo da je inspirativan.
Da ste na mestu ministra kulture, koja bi bila prva tri zadatka na toj funkciji? Igor
- Uh, nikada to ne bih prihvatila. Ali, hajde da zamislimo i takvu strašnu stvar - ukinula bih burazerske konkurse, dala bih državne dotacije svim nepodobnim umetnicima i objavila bih policijske dosijee umetnika-saradnika državne bezbednosti. Za početak, to troje.
Poštovana Isidora,
s obzirom na to da sam videla Vaše fotografije sa porođaja u knjizi koju ste objavili, interesuje me da li ste koristili epidural prilikom porođaja ili ste se prirodno porađali?
- Prvi put nisam i žao mi je zbog toga. Drugi put jesam, ali mi nije delovao na vreme. Iskreno, dupe mi je utrnulo tek pošto sam se porodila. Kada sam anesteziologu rekla kako je to skandal, da počne da deluje tek posle porođaja, on je rekao: Ali vidite, ipak deluje. I to je nešto. Ipak moj slučaj je redak i apsolutno smatram da epidural treba da se koristi.

priredila: Aleksandra Dimitrijević

makonda-tracker