Devid Birn održao koncert za pamćenje

Neposredno pred koncert koji je legendarni muzičar Dejvid Birn održao u Sava centru u okviru Summertime festivala, izdavačka kuća Geopoetika uručila mu je prvi primerak njegove knjige Biciklistički dnevnici, koji je u Srbiji objavljen dva meseca ranije nego bi
0
1 / 4 Foto: Ivan Dobričić

Dva meseca pre nego što će se pojaviti u svetskim knjižarama, knjiga Biciklistički dnevnici Dejvida Birna, muzičara koji je svetsku slavu stekao predvodeći grupu Talking Heads, objavljena je na srpskom jeziku, zahvaljujući zalaganju izdavačke kuće Geopoetika. Birnu je prvi digitalni print knjige uručio čelni čovek Geopoetike Vladislav Bajac, neposredno pred njegov koncert u Sava centru.

- Ovi dnevnici predstavljaju beleške sa Birnovih putovanja po svetu u poslednjih desetak godina. Njegova svestrana umetnička priroda, muzičara, konceptualnog umetnika i dizajnera, našla je svoj zbir u pisanoj reči. Nameće se kao prirodna faza kreativne linije ovog vrsnog umetnika da nam i u ovoj formi saopšti svoja razmišljanja. Otkrićemo izuzetno perceptivnog učesnika i konzumenta umetničke scene, u obilasku poznatih umetničkih galerija, ali i svedoka neulepšanih urbanih prizora viđenih očima duboko humanog posmatrača, iz neobične perspektive – sa sedišta bicikla – objašnjava Vladislav Bajac.

Birn je bio oduševljen prijemom beogradske publike i trudom srpskih izdavača da knjigu objave pre svih, a u uvodu knjige priča kako je došlo do njenog nastanka.

- Krajem osamdesetih otkrio sam sklopive bicikle i pošto su me moj posao i znatiželja vodili u razne delove sveta, obično bih jedan nosio sa sobom. Isti onaj osećaj slobode koji sam imao u Njujorku, vraćao bi mi se dok bih okretao pedale u mnogim glavnim gradovima sveta… Sa te tačke posmatranja – kada čovek ide brže nego peške, sporije od voza i često je pomalo uzdignutiji od ljudi koji hodaju – razvilo mi se nešto što sam nazvao moj panoramski prozor, kroz koji sam posmatrao dobar deo sveta za poslednjih tridesetak godina – i još to radim – napisao je Dejvid Birn.

Koncert u Sava centru bio je prilika za sve njegove poštovaoce da uživaju u više od dva sata izuzetne svirke, čuju neke od najvećih hitova grupe Talking Heads, ali i mnoge druge pesme iz Birnove duge karijere.

makonda-tracker