Jelena Bačić Alimpić: Potpuno sam promenila život

0
U jeku priprema promocije svog novog romana, spisateljica Jelena Bačić-Alimpić govori o svom novom načinu života, otkriva šta ju je navelo na promene i ističe koliko joj je život drugačiji otkako se više ne bavi poslom TV voditelja
Jelena Bačić Alimpić, foto: Mirko Tabašević
Jelena Bačić Alimpić, foto: Mirko Tabašević

Dok je vodila život televizijske voditeljke, Jelena Bačić Alimpić (45) nije mogla ni da pretpostavi da svakodnevica može da bude još lepša. Tu spoznaju omogućilo joj je pisanje, za koje nakon trećeg romana može da kaže kako je postalo profesija po njenoj meri. Njen život u Novom Sadu kraj supruga Miroslava Alimpića (55), istražnog sudije Višeg suda u Novom Sadu, sina Marka (20) i ćerke Dunje (14) podrazumeva potpunu posvećenost porodici, pisanju i redovnim fizičkim treninzima. Dok priprema promociju knjige Poslednje proleće u Parizu koja je zakazana za 8. maj, govori o tome šta ju je navelo da nedavno promeni frizuru, u čemu nalazi najveću inspiraciju i može li za sebe da kaže kako je savremena žena.

Story: Šta biste voleli da pročitate kada se vaše ime ukuca u internet pretraživač,?

- Verujte mi da bih volela da se pojave samo naslovi mojih knjiga i ništa više. Budući da znam da to nije slučaj, tamo i ne ukucavam svoje ime.

Story: Nedavno ste se upravo posredstvom interneta pohvalili kako imate kućnog ljubimca. Inspirišu li vas životinje?

- Već godinu dana naš dom obogaćuje Toya, patuljasta bela šnaucerka. Ona je apsolutna radost svih nas. Iako mi je do sada izgrizla dva tepiha i premda je neverovatno živahna, ne možemo da zamislimo život bez nje. Ljubav koju nam uzvraća apsolutno je bezuslovna i u tom smislu ona je moja svakodnevna inspiracija. U svojoj novoj knjizi napisala sam: Kada bi životinje progovorile, ljudi bi zaćutali. Zaista tako mislim.

Story: Kada smo se već dotakli inspiracije, šta biste izdvojili kao nešto najzanimljivije što se oko vas dešava?

- Trenutno sam zaokupljena pripremama za predstojeću promociju nove knjige Poslednje proleće u Parizu, koja će biti održana 8. maja, i ne manjka mi inspiracije. Svaki put potrudim se da napravim mali umetnički performans, pa će tako biti i sada.

Story: Kaže se da duh i telo treba da budu u ravnoteži. Vodite li se time kad idete na treninge i vežbate?

- Apsolutno. Osim što stot-pilates vežbama usporavam napredovanje osteoporoze i poboljšavam opšte zdravstveno stanje, mnogo se bolje osećam. Treningom se opuštam.

Story: Šta znači ako kažemo da ste savremena žena?

- Ne znam šta se tačno podrazumeva pod tim pojmom. Na prvom mestu ja sam majka, supruga i žena koja brine o svom domu i porodici. Ne žudim za trendovima i nisam preterano in. Donedavno nisam bila aktivna ni na jednoj društvenoj mreži, ali me je ćerka nagovorila da aktiviram Instagram, kako bih pre svega bila u kontaktu sa ljudima koji vole moje knjige. Zatim je moja izdavačka kuća otvorila Facebook stranicu s mojim knjigama, pa kada se desi da nekome treba da odgovorim, zovem decu u pomoć. (Smeh) Ne bih rekla da sam baš savremena žena.

Story: Promena stajlinga dovodi se u vezu sa psihološkim stanjem čoveka. Da li vaša nova frizura označava želju za nekim novim početkom u životu?

- Reč je o trenutku. U jednom momentu, neposredno nakon proslave svog četrdeset petog rođendana, u martu, poželela sam da nešto na sebi promenim. Nova frizura bila je najefektniji i najjeftiniji način za to. Godinama sam se menjala unutar sebe. Kao posledicu tih promena, donela sam neke važne odluke, a ovo je ipak samo kosa. Ništa bitno.

Story: Jedna od tih odluka jeste i da napustite TV Pink. Posvetili ste se pisanju, vođenju butika... Postoji li još nešto što ne znamo?

- Posvećena sam isključivo pisanju. Butik sam prepustila prijateljici jer naprosto nemam dara za tako nešto. A i vrlo brzo shvatila sam da to nije posao koji je za mene inspirativan. Dakle, sada radim isključivo ono što najviše volim - pišem.

Story: Priznajete da vam je pisanje neki vid psihoterapije. Kako još bežite od neprijatne realnosti?

- Pisanje je pre svega moja ljubav, ali i beg od svakodnevice. Ne mogu da pobegnem od vremena u kojem živim, kao ni od svojih godina, ali to i ne pokušavam. Trudim se da i dalje gledam na život sa vedrije strane. Vodi me misao koju je davno izrekao moj omiljeni ravničarski pesnik Mika Antić: Koliko ja imam osmeha, toliko niko ne može imati ružnih reči, ni sitnih pakosti da mi na bilo koji način našteti. Osmehom za sve... I za dobro i za zlo, pa ko duže izdrži!

Story: Šta vas natera da posetite Beograd?

- Uglavnom poslovni sastanci, potpisivanje knjiga čitaocima, ali i susreti sa dragim ljudima koji žive u prestonici. Veoma volim Beograd i radujem se kada ga posećujem.

Razgovarao: Stefan Tošović

makonda-tracker