Tempo Jasmine Holbus

0
Sinoć u punoj sali Amerikana Doma omladine Beograda, Jasmina Holbus priredila je nesvakidašnju, multi-medijalnu promociju svoje devete knjige poezije - Tempo, u izdanju Plato books.
Goran Jevtić i Jasmina Holbus, foto: Promo
Goran Jevtić i Jasmina Holbus, foto: Promo

Knjigu je posvetila svom mentoru Muharemu Perviću, a obzirom da je izuzetno uspešan scenograf i arhitekta, Jasmina je za ovu priliku napravila posebnu scenografiju, koja je potpuno odgovarala temi i atmosferi koju je želela da stvori. Njenu poeziju su čitali glumci Goran Jevtić, Sergej Trifunović i Đorđe Dragićević.

Na oduševljenje prisutnih, po završetku promocije, Jasmina je u holu Doma omladine poklanjala i potpisivala svoje knjige.

Jasmina Holbus je diplomirala enterijer na Chelsea Collage of Art and Design u Londonu. Od 1993. je član udruženja književnika Srbijei ULUPUDS-A od 2007. godine sa statusom samostalnog umetnika. U pozorištu radi kao scenograf od 2003. a u njenoj scenografiji do sada je izvedeno jedanaest predstava.

S Jugoslovenskim dramskim pozorištem sarađivala je kao scenograf na predstavama Pred penzijom, Tomasa Bernharda u režiji Dina Mustafića, Banat, Uglješe Šajtinca u režiji Dejana Mijača, kao i na predstavama u režiji Miloša Lolića, Druga strana Dejana Dukovskog, Sanjari, Roberta Muzila, Otelo, Vilijema Šekspira. Adaptirala je scenografiju Vladislava Lalickog Buba u uhu u režiji Ljubiše Ristića.



Sa Lolićem je sarađivala i na predstavama Velika bela zavera, Dimitrija Vojnova, Muška stvar, F.K. Kreca (Atelje 212), Bog je DJ (Malo pozorište Duško Radović“. U Srpskom narodnom pozorištu bila je scenograf predstave Zojkin stan, Dejana Mijača.

Dobitnik je godišnje narade ULUPUDS-a za scenografiju 2013. godine. Autor je različitih umetničkih projekata u arhitekturi, grafičkom dizajnu i u oblasti audio-video instalacija (Art Biennale, Barselona 2005).

Književnim radom bavi se od 1990. godine. Poezija joj je publikovana i u književnoj periodici, a dosad je objavila devet knjiga poezije.

makonda-tracker