Darko Rundek i Ante Perković potpisivali knjige (VIDEO)

0
Početak jesenje turneje po Srbiji, u okviru koje Rundek Cargo Trio svira između ostalog 17, 18. i 20. novembra u Sava centru, simbolično je označen večeras beogradskom promocijom Knjige o pjesmama - Rundek, između, u prisustvu njenog autora, hrvatskog publicis
Darko Rundek i Ante Perković, foto: Boris Vezmar
Darko Rundek i Ante Perković, foto: Boris Vezmar

U knjižaru i prodavnicu ploča Leila nahrupilo je na desetine fanova koji su željno iščekivali da im Rundek i pisac potpišu na licu mesta kupljenu Knjigu o pjesmama – Rundek, između (Menart), koju Perković opisuje kao esej o Rundeku, odnosno publicistiku sa autobiografskim i biografskim elementima.
 
Darko i Ante su se potrudili da budu na visini zadatka i knjige su fanovima potpisivali, po potrebi, latinicom i ćirilicom!

- Kada smo krenuli raditi kao trio, naša luda menadžerica je došla na ideju da bi to trebalo da prati i knjiga, što me nije baš privuklo. Onda je Menart, osim izdavaštva CD-a, poceo izdavati i knjige, i ja sam im kao izvođač bio pogodan za takvu vrstu prezentacija, što me takode nije privlačilo, ali, ako njima treba tako nešto, a nije na sramotu, zašto da ne  - rekao je Rundek na početku druđženja sa novinarima i fanovima.

 Rundek je od Perkovića dobio njegovu prethodnju knjigu Sedma republika, dopao mu se taj, kako je rekao esej o pop kulturi, pa je došao do zaključka da bi upravo Ante trebalo da se upusti u pisanje o njemu.

- Ante je došao sa idejom da se prije svega bavi pjesmama, odjecima toga što sam pisao do sada, a ne mojim životom - rekao je Darko, dodavši da je video kroz odnos sa Perkovićem relaciju Majakovskog i Šklovskog, pisca biografije o njemu, Energija zablude.

 
- Darko nije samo tema knjige, već i čovek bez čijeg dela ova knjiga ne bi postojala. Nisam veliki fan biografija, mislim da je nepristojno pisati biografiju o živom čoveku, pogotovo ako taj čovek može sasvim sigurno to i sam napraviti, ako želi. Zadatak sam shvatio kao izazov, Darko mi je pomogao sugestijama. Rundek ima izuzetan znaćaj u našoj kulturi, on je mali totem mnogih odrastanja. Pokušao sam da ga ne mistificiram kao osobu, niti da ga demistificiram, što je takođe oblik mistifikacije. Trudio sam se da označim ono što je ostavio u svojim pesmama. Meni se čini da njegove obožavaoce ne zanima pravi Darko Rundek, već lik iz Šejna, Šala od svile, ona mitska persona koja prolazi kroz stvari mnogo lakše nego mi, nego Darko. Zanima ih zvijezdana prašina, ono nešto što je neopipljivo. Činilo mi se da jednu tako bogatu karijeru koja je uhvatila i muziku i pozorište i film i radiofoniju, poeziju, površno opisivati pravocrtno – Darko Rundek se rodio tad i tad, pa završio školu.... Ušao sam u eksperiment, sam rad na knjizi mi je dragocijeno iskustvo i istraživanje - ističe autor knjige Ante Perković.

Autor je napravio popis pesama, prošao sa Rundekom kroz njih i pratio ih iz raznih perspektiva, obraćajući pažnju na trag koje su ostavile u budućnosti.

- Trudio sam se da kroz knjigu prikažem ono što se manje zna o Darkovom radu. U knjizi postoje i Rundekovi autobiografski zapisi, ali je Darko dodao da za pisanje klasične autobiografije nije zainteresovan - rekao je Perković, podsećajući da je jednako fascinantan njegov radijski opus osamdesetih.

Perković se osvrnuo na tekst preuzet iz Džuboksa ’80. o legendarnom Omladinskom festivalu u Subotici koji je lansirao nekoliko novotalasnih grupa, među njima i Haustor.

U knjizi o Darku govore i članovi Cargo Trija Isabel i Duco Vranić, kao i brojni raniji Rundekovi saradnici. Dosadašnje reakcije na knjigu koja je, posle Hrvatske, sada dostupna i u Srbiji, su odreda pozitivne, a Menart pokušava da nade partnere za region.

makonda-tracker