Divergentni u domaćim knjižarama

0
Postapokaliptični Čikago. Podeljen na pet frakcija: Čestiti, Neustrašivi, Miroljubivi, Nesebični i Učeni. Koju biste vi odabrali?

Tako izgleda Čikago iz knjige Divergentni, prvog romana američke autorke Veronike Rot i početka trilogije. Oba do sada objavljena nastavka našla su se na listi najprodavanijih knjiga Njujork Tajmsa. Drugi deo, Pobunjeni uskoro će, takođe, doživeti svoje izdanje na srpskom jeziku. Treća knjiga se nestrpljivo iščekuje – tek treba da bude objavljena u Americi u oktobru – a naše izdanje će stići u domaće knjižare odmah nakon toga.

Ideja o postapokaliptičnom Čikagu, u kom se mladi opredeljuju za život u jednoj od pet frakcija koje promovišu ljudske vrline kako bi se u budućnosti izbegli sukobi, razaranja i ratovi, uspehom je iznenadila i samu mladu spisateljicu Veroniku Rot. Odziv čitalaca je bio neverovatan: već prva knjiga trilogije, Divergentni, osvojila je čitaoce ne samo u Americi, već i širom sveta. Drugi deo trilogije samo je potvrdio zrelost autorke i atraktivnost priče prema kojoj ni Holivud nije ostao imun – u Čikagu je, u aprilu, počelo snimanje, kako producenti najavljuju, blokbastera koji će pomutiti slavu Sumrak sage i Igara gladi. O popularnosti ove trilogije dovoljno govori to što su među zvezdama filma, uz brojne talentovane mlade glumce, i proslavljene glumice Kejt Vinslet i Ešli Džad.

makonda-tracker