Veče Mome Kapora u Novom Sadu

0
U galeriji izdavačke kuće Prometej u Novom Sadu u četvrtak, 30. maja, biće održano književno veče posvećeno Momi Kaporu.
Momo Kapor, promofoto
Momo Kapor, promofoto

O njegovoj literaturi i knjigama Od istog pisca, Antologija Kapor i Legenda Kapor će govoriti Draško Ređep, Zoran Kolundžija i supruga Ljiljana Kapor, dok će tekstove čitati Rada Đuričin. U istoj galeriji u toku je izložba Kaprovih izabranih crteža koje je obezbedila Zadužbina Momo Kapor. Izložba je otvorena 15. maja, a trajaće do 31. maja.


Momo Kapor (1937-2010), pisac i slikar, autor je preko pedeset knjiga romana, pripovedaka, putopisa i esejističke proze objavljenih tokom poslednjih pedesetak godina. Njegova književna dela predstavljaju čitavu enciklopediju našeg svakodnevnog života. Bezmalo svaka stranica jednog od najpopularnijih propovedača našeg govora pokazuje i dokazuje više doživljenih sudbina i autentičnije atmosferu našeg vremena nego mnogobrojne studije. 
Kaporova knjiga Od istog pisca je objavljena prvi put 2001. godine u izdanju Prometeja, a ista izdavačka kuća je za protekli sajam knjiga u Beogradu predstavila drugo izdanje.

- Pre trideset i šest godina obećao sam Drašku Ređepu da ću mu dati svoju prvu knjigu za istoimenu ediciju Matice srpske, čiji je tada bio urednik. Evo, ta knjiga je najzad završena. U njoj je sakupljeno mnogo toga što mi se dešavalo od tog davnog vremena: neki zvukovi, neke rečenice, neke misli, neka lica i događaji, a pre svega, onaj sjaj u očima i ona divna nada da ću jedanput i ja steći korice dok sam pisao ove odlomke ili ih govorio u pera, mikrofone ili kamere novinara, čije sam listove nadživeo. Gospodine Ređep, izvinite što malo kasnim, ali znate već naše vozove i mostove, koji su navikli da često budu rušeni – napisao je sam autor o nastanku ove knjige.


Čitanjem Antologije Kapor postiže se dvostruki užitak: u Kaporovom raskošnom književnom štivu i u, takođe, raskošnom doživljaju tumača Mominih živopisnih priča, Draška Ređepa. Vodeći nas kroz Kaporove Ispovesti, od Ade do Beograđanke, sustižući Sanju, Ivanu i Odri, i ne propustivši taj Poslednji let za Sarajevo Ređep nas podseća da se više i temeljnije o našim ljudima i krajevima doznaje iz Kaporovih knjiga nego iz lektire čitave biblioteke. 

Knjiga Legenda Kapor, objavljena godinu dana posle smrti ovog slavnog umetnika, predstavlja zbirku tekstova više od pedeset prijatelja, poznanika, obožavalaca, kafanskih i drugih sledbenika, koji su ispisali svoja sećanja na Momu Kapora, a njegova supruga Ljiljana ih uobličila u svedočanstvo i objavila. 

Galerija Prometeja se nalazi u ul. Trg Marije Trandafil 11 u Novom Sadu, a veče posvećeno Kaporovom stvaralaštvu počinje u 19 časova.

makonda-tracker