Story i Laguna poklanjaju knjigu - Ivo Andrić: Novele o ženi; Novele o mutnim vremenima

0
U susret predstojećoj Noći knjige, koja će biti održana 21. decembra, Story i Laguna vam pružaju priliku da svakoga dana osvojite poneki od Laguninih bestselera. Danas su to dela Ive Andrića Novele o ženi i Novele o mutnim vremenima

Najbolje novele našeg nobelovca, prvi put tematski priređene.

U ovim dvema zbirkama nalaze se antologijske novele (Prokleta avlija, Priča o vezirovom slonu, Jelena, žena koje nema, Put Alije Đerzeleza itd).

U Novele o mutnim vremenima ušle su duže pripovetke našeg nobelovca koje, na ovaj ili onaj način, govore o nesigurnim i nemirnim vremenima kada je ugrožen čovekov život ili narušeno njegovo dostojanstvo. Povesti o zloglasnoj carigradskoj tamnici („Prokleta avlija“), o obesti turskih silnika u Bosni („Priča o vezirovom slonu“), o progonu Jevreja („Bife Titanik“) i herojstvu malog čoveka u II svetskom ratu („Zeko“) u središtu su Andrićevog interesovanja za pojedinačne sudbine ljudi koji su živeli na strašnim mestima, gledali i na svojoj koži osećali opšte stradanje u nesrećnim okolnostima i u njima kovali i sopstvenu sudbinu.

Ciklus Novele o ženi predstavlja sublimaciju Andrićevog umetničkog sagledavanja i razumevanja žene kao teme u njegovom pripovedačkom opsegu. U prvoj noveli („Put Alije Đerzeleza“) književno se uobličava misao o tajnovitim i često neprohodnim putevima koji vode do ženskog srca; u tri novele („Mara milosnica“, „Anikina vremena“ i „Nemirna godina“) govori se o nesrećnoj ili predodređenoj sudbini žene u vreme turske uprave u bosanskom vilajetu. A neobična priča „Jelena, žena koje nema“, zapravo je Andrićeva predstava o ženi kao metafori.

Ukoliko želite da osvojite knjigu pošaljite mejl OVDE. Dobitnici će biti obavešteni mejlom.

makonda-tracker