Story i Laguna poklanjaju knjigu - Ivo Andrić: Susret

0
U susret predstojećoj Noći knjige, koja će biti održana 21. decembra, Story i Laguna vam pružaju priliku da svakoga dana osvojite poneki od Laguninih bestselera. Danas je to delo Ive Andrića - Susret.

U saradnji sa Zadužbinom Ive Andrića napravljen je izbor najkraćih priča i zapisa (kao nacrta za veće prozne celine i fragmenata istih). Ovaj izbor potvrđuje da je Andrić kao radoznao duh – uprkos modernističkim predrasudama – raznovrstan i avangardan pisac.

Priče i zapisi u ovom izboru preuzete su ili iz Andrićevih objavljenih zbirki priča ili iz zapisa objavljenih posthumno i objedinjenih u dve knjige (Znakovi pored puta i Sveske), ili iz pesničke zbirke Nemiri, odnosno lirike neobjavljene u posebnom izdanju za života (Lirika). U tom smislu, ovo je prvi put da se zbirka malih proznih celina i fragmenata našeg nobelovca pojavljuje pred čitalačkom publikom.

Iz bogatog Andrićevog pripovedačkog opusa (u koji spada 135 priča i novela, uključujući u ove druge uslovno i Prokletu avliju) moguće je izdvojiti veliki broj tzv. najkraćih priča u današnjem književnoteorijskom značenju ovog termina. Odlučujući se za jedan ovakav izbor, kakav dosad nije bio načinjen kada je Andrić u pitanju, rukovodili smo se između ostalog i činjenicom da je ovaj vid kratke prozne forme veoma zastupljen među piscima XX veka, a danas i veoma omiljen među čitaocima.

U izboru su se našle ne samo najkraće priče, nego i najkraći zapisi, koji se mogu smatrati dovršenim proznim celinama, bez obzira di li imaju sve ili bar jedan element koji opredeljuje podžanr najkraće priče.

Ukoliko želite da osvojite knjigu pošaljite mejl OVDE.  Dobitnici će biti obavešteni mejlom.

makonda-tracker