Otvoren 57. Međunarodni sajam knjiga u Beogradu

0
Danas je svečano otvoren jedan od najvećih sajmova knjiga u Evropi, Međunarodni sajam knjiga u Beogradu.

Izdavačka kuća Laguna učestvuje 14. put na najvećoj smotri knjiga u regionu i predstavlja produkciju bogatiju za 250 novih naslova, koliko je objavljeno od prošlog oktobra. Laguna je na ovogodišnjem Sajmu knjiga ponudila čitaocima najbolje i najaktuelnije naslove domaćih i stranih autora i jednu svetsku premijeru. Od autora Kolibe, bestseler romana prodatog u preko 18 miliona primeraka, na sajam su nam stigla Raskršća, knjiga koja će vas naterati da je ponovo pročitate na svakom raskršću života i da podelite taj poklon sa drugima.

Među ekskluzivnim naslovima kojima se Laguna predstavlja jesu i novi romani Žozea Saramaga Putovanje jednog slona, Ivane Kuzmanović U ime Ljubavi, dok se poznata televizijska voditeljka Sanja Marinković na ovogodišnjem Sajmu knjiga predstavlja knjigom Moja tajna – ljubav, vežbanje, kuvanje. Laguna je svoje čitaoce obradovala i novim romanima Svetislava Basare Dugovečnost, Jagodići – knjiga prva – Pokladske vatre Đorđa Milosavljevića, kao i dvotomnim romanom Edvarda Raderfurda Njujork. Za najmlađe Lagunine čitaoce tu je nova knjiga Uroša Petrovića Zagonetne priče – knjiga peta,a devojčice će se obradovati serijalu Monstrumska škola Lizi Harison.

Tokom osam sajamskih dana sa čitaocima će se družiti Svetislav Basara, Vesna Dedić Milojević, Uroš Petrović, Jelena Bačić Alimpić, Ljubivoje Ršumović, Isidora Bjelica, Sanja Marinković, Jelica Greganović, Aleksandar Ignjatović, Ana Radmilović, Mirjana Đurđević, Vanja Bulić, Ana Vučković, Ljubica Arsić, Ivana Kuzmanović, Dejan Stojiljković, Dejan Lučić i Đorđe Milosavljević.

Ovogodišnji počasni gost sajma je Mađarska, a Laguna je ove godine objavila delo nobelovca Imrea Kertesa Dosije K.

U okviru pratećeg programa Laguna će u sredu, 24. oktobra, obeležiti Svetski dan borbe protiv raka dojke, kada će uz kupovinu knjige Antikancer poklanjati preparat Si plus, za zdrave ženske grudi. Tokom ovogodišnjeg sajma najveća izdavačka kuća u regionu podržala je i akciju prikupljanja novčanih sredstava za sedmogodišnju Tijanu Ognjanović, koja već pet godina boluje od restriktivne kardiomiopatije i potrebna joj je novčana pomoć za lečenje u inostranstvu.

Laguna je pored kvalitetne ponude pripremila i veliki popust od 50 do 90 odsto. Cena najjeftinije knjige je 20 dinara.

Tradicionalno uručenje sajamskih nagrada za izdavača godine, izdavački poduhvat godine i dečju knjigu biće u četvrtak, 25. oktobra, kada će i akreditovani novinari moći da glasaju za najboljeg izdavača i za najprofesionalnijeg u pogledu odnosa prema medijima.

Poslednjeg dana sajma Otvorena knjiga biće predata predstavniku Poljske, koja će biti počasni gost 58. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga 2013. godine.

Beogradski sajam knjiga biće otvoren do 28. oktobra, od 10 do 21 sat.
Cene ulaznica ostale su nepromenjene u odnosu na protekle tri godine – pojedinačna ulaznica je 250 dinara, ulaznica za grupne posete je 150 dinara (školski dan, četvrtak, 25. oktobar), a cena porodične ulaznice (u ponedeljak i utorak) iznosi 600 dinara.

makonda-tracker