Ana Sofrenović i Dragoljub Ljubičić Mićko: Druženje sa ljubiteljima knjige

0
Povodom obeležavanja Svetskog dana knjige, Državna lutrija Srbije, biblioteka Vuk Karadžić iz Prijepolja i Narodna biblioteke Srbije predstavili su Beograđanima prvu pokretnu biblioteku u Srbiji – Infobus. Najmlađi čitači družili su se sa na Trgu Republike glu

Šareno vozilo koje nije običan autobus već prava biblioteka privuklo je veliki broj ljubitelja knjige koji su se zatekli na Trgu Republike. Druženje ispred Infobusa otvorili su direktor Narodne biblioteke Srbije, predstavnici Državne lutrije Srbije koja finansira rad Infobusa, kao i predstavnici biblioteke Vuk Karadžić iz Prijepolja.

- Državna lutrije Srbije već četvrtu godinu finansira rad Infobusa – jedine pokretne biblioteke u našoj zemlji. Cilj projekta je da pomognemo da što veći broj građana ima slobodan pristup informacijama i znanju, da utičemo na podizanje svesti o važnosti čitanja i obrazovanja, kao i na podizanje nivoa pismenosti u našoj zemlji. Nastavićemo da pomažemo rad Infobusa ali i drugih projekata koji imaju za cilj promociju obrazovanja kao jednog od ključnih aspekata društvene odgovornosti - rekla je Jelena Stojanović, organizator humanitarnih projekata, Državna lutrija Srbije

Reagujući na rezultate istraživanja koji govore o nedovoljnoj pismenosti u Srbiji, Državna lutrija Srbije finansira rad Infobusa, koji je pokrenut 2003. godine kao zajednički projekat Matične biblioteke Vuk Karadžić iz Prijepolja i Narodne biblioteke Srbije.

Ova pokretna biblioteka je na raspolaganju nacionalno i verski mešovitom stanovništvu u izrazito siromašnoj opštini Prijepolje, a obilazi naselja i sela prijepoljske opštine koja na svom području nemaju organizovane ogranke biblioteke, i građanima omogućava slobodan pristup informacijama, savremnim komunikacionim tehnologijama, znanju, ali i kulturnim sadržajima.

Posetioce koji su želeli da se upoznaju sa ovom bibliotekom na točkovima, predstavnici biblioteke Vuk Karaždić iz Prijepolja sproveli su kroz Infobus, dok su predstavnici izdavačkih kuća Knjiga komerc i Clio prolaznicima podelili svoja aktuelna izdanja.

 

 

 

 

 

makonda-tracker