Vanja Bulić otkriva tajne Hilandara u svojoj novoj knjizi

2
Poznati novinar autor je knjige Simeonov pečat u izdanju Lagune, a ovo delo čitaoci će moći da kupe od petka 20. januara u svim Delfi i bolje snabdevenim knjižarama.
Foto: Vladimir Šporčić
Foto: Vladimir Šporčić

Izdavačka kuća Laguna ponosno predstavlja novu knjigu za koju kažu da je srpski Da Vinčijev kod. Početna teza ovog romana Vanje Bulića jeste: ko je i zašto zapalio manastir Hilandar? Glavni junaci Simeonovog pečata su dva prijatelja koja žele da razotkriju misteriju požara svetogorskog manastira, a tragovi ih vode do nerazrešenih ubistava.

Na svakom mestu zločina nalaze otisak pečata Svetog Simeona, nestalog simbola zakonite pripadnosti, tajne i moći.

- Krajem 19. veka, u znak zahvalnosti što je otkupio menice manastira i tako ga spasio od prelaska u ruke bugarske crkve, monaško bratstvo Hilandara je kralju Aleksandru Obrenoviću poklonilo povelju i pečat Svetog Simeona, zajedno sa Svetim Savom osnivačem manastira Hilandar. U  burnim događajima nakon Prvog svetskog rata, pečat je nestao. A pečat je simbol zakonite pripadnosti, tajne i moći. Kada se na mestu nekoliko ubistava kao putokaz ka ubici pojavi otisak pečata Svetog Simeona, počinje trka sa vremenom i zločincima koji nameravaju da navedu na pogrešan trag istragu, jer se iza svega krije pokušaj kradje jedne od najvećih hrišćanskih relikvija koja se čuva u portalu saborne crkve u Hilandaru - Isusove krvi koja je kapala u gral kada je Hristos raspet na krstu. Krv je u jednom kristalnom krstu doneo Sveti Sava iz Jerusalima krajem dvanaestog veka – odgovorio je Vanja Bulić na pitanje zašto se roman zove Simeonov pečat.

Ovo uzbudljivo delo čitaoci će moći da kupe od petka 20. januara u svim Delfi i bolje snabdevenim knjižarama.

 

Irena Jolović

makonda-tracker