Emir Kusturica: Ponosan sam otac i suprug

1
Uprkos velikom uspehu koji mu je otvorio vrata svetskih metropola, slavni reditelj Emir Kusturica najviše se raduje trenucima koje sa suprugom i naslednicima provodi na svom Mećavniku
foto: Guliver, Vladimir Šporčić, Story press
foto: Guliver, Vladimir Šporčić, Story press

Priznat i čuven širom planete, srpski reditelj Emir Kusturica (56) odavno ne dozvoljava da njegov intimni svet na Mećavniku, narušavaju spoljni uticaji modernog načina života. Pošto je spremno odbio sve prilike da ostane u svetskim metropolama i živi poput većine zvezda iz sveta filma, Kusturica je pronašao idealnu oazu na Mokroj gori iz koje crpe snagu i ideje za svoja izvanredna ostvarenja. Iako se druži sa pripadnicima svetskog džet-seta, naš uspešni reditelj najradije se odmara u svom toplom domu okružen voljenom suprugom Majom, sinom Striborom (30) i ćerkom Dunjom (24), a posebnu emociju u njegov život uneo je pre šest godina unuk Janko, za kojeg slavni deda uvek ima najviše vremena.

- Volim da kažem kako je Maja naše vezivno tkivo. Njena bezgranična emocionalnost i nesvakidašnja inteligencija od davnih sedamdesetih pa do danas stub su naše porodice. Iako je završila književnost, na najbolji način pokazala se kao producent, a zahvaljujući svojoj umešnosti učinila je ono što je tokom rada na filmu najteže - da sačuva novac i usmeri ga na platno. Upravo tako mi je pomogla da završim poslednje filmove – priča reditelj koji za svoju suprugu uvek ima samo reči hvale. Posebno joj je zahvalan zbog toga što je tokom njegovih čestih službenih putovanja bila primorana da sama odgaja njihovo dvoje dece.

- Stribor i ja smo na prvom mestu drugovi i već duže vreme delimo posao pošto sa mnom svira u bendu No Smoking Orchestra. Rekao bih da je svojom inventivnošću i snagom koje je uložio u muziku za film Zavet pokazao ne samo da je reproduktivan umetnik, nego i ozbiljan autor. Najdraže od svega mi je to što sam imao priliku da prisustvujem formiranju njegovog talenta. Sada nadoknađujem period kada nisam bio uz njega dok je rastao jer sam intenzivno snimao filmove. Striborov sin Janko divan je i briljantan dečak. On je naš najbolji izraz, dobro se tuče u vrtiću i što je najvažnije, ljudi ga vole. Za njega uvek imam vremena – ističe umetnik koji je veoma ponosan i na svoju ćerku Dunju, inače dramaturga, s kojom je zajedno prošetao crvenim tepihom tokom ovogodišnjeg Kanskog festivala.

- Moja ćerka je veoma obrazovana i osetljiva devojka, pa sam siguran da će u budućnosti napravi nešto veliko. Samo je pitanje vremena kada će iskoristi svoj dar i pronaći ogledalo u kojem će reflektovati svoje zamisli – rekao je umetnik, o čijem radu svedoče brojne nagrade. Od 2007. godine nosilac je francuskog Ordena viteza reda umetnosti i književnosti, a ove godine dodeljena mu je u Francuskoj i Legija časti. Za prvi roman koji je napisao Smrt je neprovjerena glasina dobio je književnu nagradu koju dodeljuje Zadužbina Branka Ćopića.

Moni Marković

makonda-tracker