Miloš Vlalukin na večeri Borisa Rižija

0
U prijatnoj atmosferi Muzeja Jugoslovenske kinoteke održano je neobično veče poezije i filma, posvećeno najistaknutijem predstvaniku ruske poezije druge polovine XX veka – Borisu Rižiju, a okupljenima je predstavljena njegova knjiga U Rusiji se rastaje zauvek

Povod da se objavi ova knjiga pesama je desetogodišnjica njegove smrti. Boris Rižij je najistaknutiji i najdarovitiji predstavnik ruske poezije druge polovine XX veka. Nazivaju ga pesnikom huligana, monahom poezije, a bio je pesnik, bokser, rudarski inženjer. U pitanju je nesvakidašnji talenat, rođeni pesnik, vesnik poezije nove simbolike i značenja. Njegova poezija mesto je susreta životne prolaznosti i neprolazne vrednosti pesme. Bio je voljen i uvažavan, mlad i lep, sa 26 godina izvršio je samoubistvo.

Čast da objavi knjigu pripala je fondu Princeza Olivera, koji već godinama s uspehom osmišljava i realizuje, podržava i organizuje projekte iz oblasti kulture, umetnosti, književnosti, istorije i medija, pre svega kroz podršku stvaralaštva mladih.

Uz prigodan umetnički program na promociji knjige u Muzeju kinoteke govorili su: prevodilac Svetislav Travica, pisac i filmski kritičar Vladimir Kolarić, izdavač, priređivač i urednik Olivera Šaranović. Glumac Miloš Vlalukin kazivao je Rižijeve stihove, na ruskom i srpskom jeziku. Prikazan je i višestruko nagrađivani dokumentarni film Boris Rižij, O Ljubavi i Smrti, Alione van der Horst, istaknute holandske rediteljke koja je bila ekskluzivni gost večeri, kao i Irina Knjazeva – supruga pokojnog pesnika.

 

makonda-tracker