Šta čitati

Za sve ljubitelje legendarnog pisca "Romea i Julije: Nova knjiga "Šekspirov klijent" Miloša Latinovića

0

Ova knjiga o poznatom engleskom piscu postavlja unutrašnje konflikte u centar događaja

Knjiga 'Šekspirov klijent
Knjiga "Šekspirov klijent" foto: promo

Svim ljubiteljima autora Miloša Latinovića, Vulkan izdavaštvo predstavlja novi roman posvećen večnom Šekspiru, pod nazivom "Šekspirov klijent".

 

Vulkan izdavaštvo do sada je objavilo više naslova koje potpisuje Latinović: "Sto dana kiše", "Na pogrešnoj strani reke", "Šekspirijens" i "Četiri ludila".

 

Na stranicama knjige Šekspirov klijent Miloš Latinović ostaje u svetu umetnosti i teatra, s tim što ovog puta pripoveda o sudbinama junaka koji su živeli u različitim epohama i na različitim prostorima. Njihove borbe su iste – svi oni nastoje da pronađu smisao sopstvene egzistencije. Na taj način, autor nas podseća da, u okviru stvarnosti, postoji i jedna nepromenljivost, a to je vremenska cikličnost.

Strast prema pozorištu i večnom Šekspiru, mogućnost da se umetnost razume kao jedino zadovoljstvo u svetu koji nam je dat, kontrapuntski odnos glasova junaka koji se sjedinjuju kad god junaci promišljaju o umetnosti, a onda razmimoilaze u tišini njihovih unutrašnjih konflikata, predstavljaju uporišne tačke romana.

Sukob između prošlog i sadašnjeg, želja i mogućnosti, razuma i strasti, razrešava se saznanjem da će sve na ovom svetu jednom proći, osim tragova ljudskog duha odenutih u ruho umetnosti.

 

Miloš Latinović autor je šest zbirki priča, pet romana, dve knjige eseja, desetak dramskih tekstova, više od sto književnih priloga.

Knjiga "Priče vetrova" prevedena je na rumunski i nemački jezik.

Brojni prozni tekstovi koje je napisao prevedeni su na engleski, mađarski, slovenački, slovački i makedonski jezik. Žiri "Društva književnika Vojvodine" proglasio je roman "Dželat" u raju za knjigu 2008. godine u Vojvodini. Za poetsko-proznu zbirku "Zvezde i ostrva", Latinović je dobio nagradu "Stevan Pešić" 2012. godine.

 

 

makonda-tracker