nove knjige

Peti roman poznatog norveškog pisca i prva knjiga banjalučke autorke: "Moja Borba" i "Kuhanje" u izdanju "Booke"

0

Karl Uve Knausgor  vraća se novim delom svetske poznate sage, dok nas mlada spisateljica Slađana Nina Perković u svojoj zbircikratkih priča vodi kroz morbidne vode svesti njenih junakinja.

Poznati norveški pisac Karl Uve Knausgor
Poznati norveški pisac Karl Uve Knausgorfoto: André Løyning

"Kuhanje", Slađane Nine Perković je zbirka od dvanaest priča koju ćete pročitati u jednom dahu. "MOJA BORBA 5", Karl Uve Knausgora, nastavak je briljantne sage o mladom umetniku kog smo do sada već svi dobro upoznali.

 

 

 

 

 

"KUHANJE", SLAĐANA NINA PERKOVIĆ

 

Predstavljamo vam mladu regionalnu autorku, Slađanu Ninu Perković, koja je već sa prvom zbirkom priča "Kuhanje" postigla veliki uspeh. Slađana je Banjalučanka sa pariskom adresom, a u njenim pričama susrećemo se sa prodorno realističnim, kompleksnim i živopisnim junakinjama koje govore o svojim životima, osećanjima, strepnjama, nadanjima i fantazijama. Kroz na prvi pogled obične detalje i svakodnevne životne situacije, u ovim žestokim pričama prosijava ono što jeste sam život, sa svom velikom lepotom, velikom patnjom, velikim bolom koji ga čine. Od sredovečne žene koja fantazira o tome kako kuva odrubljenu glavu sopstvenog muža, do devojke koja, u gradu daleko od svoje domovine, kao recepcionarka jedne firme, sabotira svoje nadređene – ovo su junakinje koje ćete, uprkos njihovim manama, prepoznati kao ljude od krvi i mesa i sa njima saosećati.

 

Banjaluška autorica Slađana Nina Perković
Banjaluška autorica Slađana Nina Perkovićfoto: promo

Kritika o knjizi:

 

Junakinje "Kuhanja" nadživele su svoje muževe. Nadživele su ih, između ostalog, i neodustajanjem od govora, uprkos tome što im zbog njega prijeti lomača i što 'iz iskustva znaju da raj ne postoji'. Iz te neućutkanosti, najzad, satkano je ovih dvanaest priča, koje nas u svom višeglasju podučavaju subverzivnoj lepoti ženskog pripovedanja.“ Nevena Bojičić

Ovo je morbidno, oporo, a opet vrlo čitljivo, štivo koje nam razotkriva prirodu bolesti u koju smo trenutno zapali. Ukratko, "Kuhanje" je kuhinja sa teškim ali dobro spremljenim jelima.“ Tanja Stupar Trifunović

Slađana Nina Perković rođena je 1981. godine u Banjaluci, gdje je diplomirala novinarstvo. Nakon što je dobila stipendiju francuske vlade, završila je i postdiplomske studije na Sorboni. Trenutno živi i radi u vozovima i avionima na relaciji Pariz–Banjaluka. "Kuhanje" je njena prva knjiga.

 

Knjiga 'Kuhanje
Knjiga "Kuhanje"foto: promo

MOJA BORBA 5, KARL UVE KNAUSGOR

 

Norveška književna senzacija koja je uzdrmala ceo svet, šestotomno delo "Moja borba", jedinstvena je priča koja balansira na tankoj liniji između autobiografije i romana. Pišući o svom životu, Knausgor stremi ka tome da ilustruje mesta na kojima život postaje književnost, a književnost život. U petom delu "Moje borbe", saznajemo sve o Karl Uveovom studentskom životu, stvaralačkom neuspehu, prvoj velikoj ljubavi, prvom slomljenom srcu, ali i okolnostima pod kojim je uspeo da objavi svoj prvi roman. Knausgor se još jednom vraća na trenutak smrti svog oca kojom se zatvara krug mladalačkog lutanja i započinje njegov zreli život.

 

Kritika o knjizi:

Stvarno veličanstveno… U ovoj dirljivoj priči o jednom mladom čoveku osećanja vode glavnu reč. Osobenost Knausgorovog dara sastoji se u izuzetnom spoju uglačanog pripovedanja sa spontanošću grube skice.“ The Observer

Preleteo sam tih šestotinak strana kao da gutam najzarazniju TV-seriju… Karl Uve zna kako se stvara pripovedački naboj. Malo pisaca ostvaruje tako intiman, neizbežan odnos sa čitaocem, ponekad gotovo neprijatan...“ The Independent

Karl Uve Knausgor (Karl Ove Knausgård) rođen je 1968. u Oslu, a odrastao je na Trumeji i u Kristijansandu. Kao devetnaestogodišnjak pohađa "Akademiju za umetničko pisanje" u Hordalandu. U Bergenu je studirao istoriju umetnosti i književnost. U periodu 1999–2002 radi kao urednik književnog časopisa "Vagant", u kojem, pored ostalog, piše eseje o Prustu i DeLilu. Knausgor je 1998. godine debitovao romanom "Van sveta" (Ute av verden), postigao veliki uspeh i postao prvi debitant koji je dobio prestižnu nagradu norveške kritike "Kritikerprisen". Njegov sledeći roman "Vreme za sve" (En tid for alt) izlazi 2004, i nominovan je za nekoliko nagrada, između ostalih i "IMPAC Dublin Literary Award".

 

Knjiga 'Moja borba
Knjiga "Moja borba"foto: promo

Šestotomni autobiografski roman "Moja borba" (Min kamp) izlazi u periodu 2009‒2011, postiže veliki uspeh u Skandinaviji i u svetu, dobija nekoliko nagrada i nominacija. Samo u Norveškoj prodat je u 600.000 primeraka.  Zbirku eseja "Amerika duše" (Själens Amerika) objavljuje 2013. godine.Tokom 2015. i 2016. godine izlaze četiri knjige eseja, "Jesen, Zima, Proleće, Leto" (Om høsten, Om vinteren, Om våren, Om sommeren),u formi pisama koje otac piše svojoj ćerki čije rođenje isčekuje. Njegova dela dosad su prevedena na više od dvadeset jezika, a osim pisanjem, Knausgor se bavi i izdavaštvom.

 

 

makonda-tracker