pripremite se

Približava se željno očekivani Sajam knjiga: Vulkan izdavaštvo pripremilo je mnoga iznenađenja za svoje čitaoce

0

Ljubitelji pisane reči će imati priliku da na 63. Međunarodnom Sajmu knjiga u Beogradu se upoznaju i druže sa poznatim domaćim i svetskim autorima.

Konferencija za štampu 'Vulkan izdavaštva
Konferencija za štampu "Vulkan izdavaštva"foto: Promo

U knjižari Vulkan KCB danas je održana konferencija za medije povodom predstojećeg 63. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga. Na konferenciji su se predstavili pisci Filip Grbić, Milan St. Protić, Slobodan Stanišić i Olivera Jovanović.

 

Konferenciju je započela autorka knjige "Vreme je ljudsko talas na kamenu", Olivera Jovanović. Njena knjiga govori o izgradnji "Druge ženske gimnazije u Beogradu", a posebno o Milici Krstić Čolak Antić kao jednom od najpoznatijih đaka te škole. Njena zamisao je da roman bude spoj istorijskih činjenica i umetničke fikcije, jer je u svom istraživanju pronašla retke informacije o samoj gimnaziji i o Milici.

 

Mladi nagrađivani pisac knjige "Prelest"Filip Grbić želeo je sa publikom da popriča o samom procesu pisanja, kao i pitanju šta je njega inspirisalo u tome. 

Posebno je otkrio da su povod pisanju bili njegovi unutrašnji nemiri. Njegova knjiga je o čoveku koji traži lek za svoje duševne probleme i da za trenutak oseti pravu radost postojanja, bez da ga na kraju preleti pesimizam. Kao svoj postupak razmišljanja naveo je pijane posete prijateljima u kasnim satima i svoje ispovesti njima. Ovom knjigom želi čitaoca da smatra kao prijatelja, te da on ima želju da razmatra svoju priću unutar njegove.

 

KOnferencija za štampu 'Vulkan izdavaštva
KOnferencija za štampu "Vulkan izdavaštva"foto: Boris Bakalov

Posle Grbića publici i novinarima obratio se Milan St. Protić, vrhunski poznavalac istorije, čiji su roman prvenac "Sinajsko jevanđelje" čitaoci sa oduševljenjem prihvatili. Svoju novu knjigu "Zemlja Viljema Tela" piše inspirisan Švajcarskom, zemljom u kojoj je i sam boravio.

 

Poslednji autor koji je govorio bio je pisac dečijih knjiga Slobodan Stanišić, koji je ovom rpilikom predstavio svoju novu kolekciju "Istorijska potraga". Osmišljena na vrlo kreativan i zabavan način, ova izdanja ulepšaće mališanima detinjstvo i naučiti ih najbitnije činjenice o velikanima srpske istorije uz pomoč malih testova. U ovoj kolekciji predstavljene su četiri osobe, koje su bile bitne za srpsku istoriju: Stefan Nemanja, Simonida, Jelena Anžujska i Miloš Obilić.

 

Olivera Jovanović autorica knjige 'Vreme je ljudsko talas na kamenu
Olivera Jovanović autorica knjige "Vreme je ljudsko talas na kamenu" foto: Boris Bakalov

Kao i svake godine, Vulkan izdavaštvo će omogućiti svim posetiocima da se upoznaju i druže sa nekim od najpoznatijih domaćih i svetskih autora sa specijalnim gostom Igorom Berglerom. On će tom prilikom predstaviti hit "Bukurešta", intrigantnu knjigu "Izgubljena Biblija". O kakvoj knjizi je reč govori podatak da je u pitanju najprodavaniji roman u Rumuniji u poslednjih 20 godina.

 

Slobodan Stanišić autor zbirke 'Istorijska potraga
Slobodan Stanišić autor zbirke "Istorijska potraga"foto: Boris Bakalov

Na Vulkanovom štandu naći će se i nove knjige dobro poznatih pisaca bestselera kao što su: Gijom Muso "Devojka i noć", Donato Karizi "Čovek iz lavirinta", Jusi Adler-Olsen "Selfi", Mateo Strukul "Dinastija Mediči: Propast jedne porodice", Džodžo Mojes "Zauvek moj dragi..."

 

Pored brojnih svetskih bestselera, čitaoce očekuju i klasici, dela iz popularne psihologije kao i istorijske monografije, među kojima posebno mesto zauzima dopunjeno izdanje "Ilustrovane istorije Srba", u kojem se po prvi put na vanvremensko delo Vladimira Ćorovića nadovezuje tekst Miana St. Protića koji obrađuje burne godine srpske istorije od Prvog svetskog rata do poslednje decenije 20. veka.

 

Najmlađi čitaoci pronaći će nove omiljene romane tradicionalno na Vulkančić štandu, a za one nešto starije tu je edicija Vulkan Young Adult, iz koje izdvajaju knjige Rozamund Hodž "Surova lepota", Šeron Has Roat "Nevidljiva" i mnoge druge.

 

 

makonda-tracker