Roman o ljubavi i ratu

Glossy vam poklanja knjigu Dragiše Vasića "Crvene magle"

0

 

Glossy svojim vernim čitaocima nudi priliku da osvoje delo Dragiše Vasića: „Crvene magle“, koje sadrži elemente romana toka svesti i predstavlja psihološko delo u maniru Dostojevskog i svedočanstvo o tome kako su mladi vojnici doživeli Prvi svetski rat dok su ih roditelji bodrili da se bore, a verenice ih čekale u strepnji.

foto: promo
foto: promo

Moguće je da je ovaj Vasićev roman bio jedan od izvora ideja i specifičnih uglova posmatranja problematike rata i za Dobricu Ćosića koji se u „Korenima“ i „Vremenu smrti“ bavi istom temom, i to majstorski koristeći unutrašnji monolog junaka, baš kao i Vasić.

 

U „Crvenim maglama“ on kroz likove preispituje onu apsolutnu spremnost na žrtvu za domovinu, kao i pitanje poštovanja i čvrste ljubavi prema ženi, ili verenici u trenucima jakih emocionalnih ratnih lomova.

 

To je prvi roman u našoj tradiciji koji govori o junaku koji sebe ranjava da bi izbegao rat i biva progonjen savešću zbog gnusne laži, i o njegovom prijatelju - junoši koji ne može da se skrasi uz svoju čednu verenicu, te je lažno okrivjuje za neverstvo. U romanu su prisutni vrlo jaki , neobični ženski likovi, koji predstavljaju rano književno odvajanje od postojećeg ideala i neke uobičajene predstave žene u našoj književnosti.

 

Vasić oslikava i smenu patrijarhalnog društvenog modela, novim, modernim, a taj prelom posebno se dešava u svesti uprvao te mlade generacije koja, tek izašavši iz ratova za oslobođenje, mora da učestvuje u novom ratnom užasu.

 

Ovaj roman bavi se problematikom “zločina i kazne“ na srpski način, pitanjem održivosti naših vekovnih svetinja - spremnosti na stradanje za domovinu i bezuslovne vernost ženi koja čeka ratnika.

 

Glossy svojim vernim čitaocima nudi priliku da osvoje roman Dragiše Vasića Crvene magle. Svi zainteresovani mogu se prijaviti putem mela redakcija@glossy.rs

 

Molimo vas da u mejlu navedete svoje ime i prezime, kao i naziv knjige za koju se prijavljujete.

 

Dobitnici će biti obavešteni mejlom.

makonda-tracker