ne propustite

Ovo iznenađenje je sve oborilo s nogu: Najbolje filmove sa festivala Slobodna Zona moći ćete da pogledate još jedanput!

0
Filmovi za koje je publika festivala Slobodna Zona pokazala najveće interesovanje tokom 12. izdanja, biće prikazani u već poznatom terminu „na bis“ u sredu 16. novembra u Dvorani Kulturnog centra Beograda.
foto: Promo
foto: Promo

Publika će u sledećim terminima moći da pogleda filmove: Beskrajna poezija u 17h, Požar na moru u 19h i Yo Yo Ma: Muzika stranaca u 21h!

 

Autobiografsko delo jednog od omiljenih južnoameričkih reditelja Alehandra Hodorovskog Beskrajna poezija govori o životu, dirljivim i vizuelno upečatljivim jezikom, dopirući i do gledalaca koji se prvi put susreću sa njegovim stvaralaštvom. Radnja filma prati dvadesetogodišnjaka Hodorovskog koji odlučuje da postane pesnik, protiv volje svoje porodice. Uveden u krug umetničke i intelektualne avangarde tog vremena, upoznaje mnoge mlade pisce koji će postati gospodari Latinske Amerike u savremenoj literaturi. Potpuno preplavljeni svetom pesničkog eksperimentisanja, odvažuju se da žive senzualno, autentično, slobodno, ludo.

 

Pobednik ovogodišnjeg 66. filmskog festivala u Berlinu, italijanski dokumentarni film, Požar na moru Đanfranka Rozija skida medijsko-senzacionalističku masku sa najveće tragedije u savremenoj istoriji od Holokausta i otkriva ljudsku stranu akuelnog izbegličkog problema. Radnja filma smeštena je na italijanskom ostrvu Lampeduza, koje je '90ih godina postalo metafora najmasovnijeg i najsmrtonosnijeg tranzita stotine hiljada muškaraca, žena i dece ka Evropi.

 

foto: Promo

 

Film koji je publika sa naročitim žarom i višeminutnim aplauzima ispratila na rasprodatim projekcijama tokom festivala, Yo-Yo Ma: Muzika stranaca Morgana Nevila, prikazuje izvanrednu priču o renomiranoj međunarodnoj muzičkoj trupi koju je osnovao legendarni violončelista Yo-Yo Ma. Ovaj dokumentarac prati grupu potpuno različitih, neverovatnih instrumentalista, svojevrsnih rokenrol zvezda fascinantnih muzičkih sposobnosti, vokalista, kompozitora, aranžera, vizuelnih umetnika i pripovedača koji istražuju korenitu moć muzike da sačuva tradiciju, doprinese kulturnom razvoju i probudi nadu.

 

foto: Promo

 

Istog dana u 15h, Slobodna Zona i Hemofarm fondacija organizovaće premijeru dokumentarnog filma Najvažniji poziv u životu autorke Danice Vučenić i reditelja Mateje Rackova. U fokus filma postavlja se život, razmišljanja i problemi ljudi dospelih na listu čekanja za transplataciju organa, očekujući svoj “najvažnijji poziv u životu“.

 

Festival Slobodna Zona je tokom šest dana u Beogradu, Nišu i Novom Sadu posetilo više od 20.000 ljudi. Verna festivalska publika, još jednom je pokazala istinsku strast za filmom, potrebu za stalnim širenjem vidika i postavljanjem pitanja koja se prećutkuju, zadiranjem u teme koje se olako zaboravljaju pod pritiskom svakodnevice. Slobodna Zona, ulazeći u novi četvorogodišnji festivalski ciklus, ostaje dosledna fokusiranju na kvalitet odabira savremene angažovane dokumentaristike i igranih ostvarenja iz celog sveta, a pet najboljih filmova po glasovima publike, krenuće na proleće na Turneju Slobodne Zone, u više od 50 gradova Srbije.

makonda-tracker