Animirani film o Mileni Pavlović Barili

Redakcija za kulturu RTS-a pridružila se obeležavanju sto godina od rođenja Milene Pavlović Barili – produkcijom kratkog animiranog filma Autoportret s belom mačkom
0
1 / 10 Foto: Promo

Scenario za film napisala je Mirjana Bjelogrlić, crteže je radila Bojana Dimitrovski, a animaciju Bogdan Vuković. Ovaj 2D film rađen je u formatu 16.9. Film je premijerno emitovan petog novembra 2009, na stogodišnjicu rođenja slikarke na Prvom programu u 16.50, kao i na Drugom i Satelitskom programu.

Autorka Bojana Dimitrovski je ovogodišnja dobitnica nagrade za klasičan izraz u stripu na Salonu stripa u SKC. Zastupljena je u hrvatskoj antologiji Balkanskih ženskih strip-crtača. Diplomirala je na FLU u Beogradu. Tokom boravka u Kanadi radila je na komercijalnom dizajnu.

Pošto je u nadrealizmu, kao i u animiranom filmu sve moguće, bela mačka, čest motiv na Mileninim slikama, oživljava, silazi sa platna i koristi njene slike kao medij, kao kapije za nadrealni put kroz vreme od tridesetih u Parizu, sećanje na detinjstvo u Požarevcu do četrdesetih u Americi.

Bela mačka je arhetip čuvara, i u njenim očima su ključni motivi, simboli podsvesti, figure i likovi iz Mileninog kratkog života. Mačka će podeliti sa njom strahove devojčice pred nepoznatim svetom odraslih, rastanak roditelja, zbunjujuću žudnju i eros, nostalgiju za Požarevcem, odlazak u neizvesnost neposredno uoči Drugog svetskog rata, kao i kratki, zbunjujući i iznenadni brak sklopljen u tajnosti.

Za elemente animacije autori su u kombinaciji sa softverom koristili ručno izrađene replike i reprodukcije dela Milene Pavlović Barili.

makonda-tracker