Srđan Dragojević: Sveti Georgije ubiva aždahu i Tamo i ovde nisu suprotstavljeni filmovi

1
Stručni odbor Akademije filmske umetnosti i nauke (AFUN) odlučio je da srpski kandidat za Oskara u kategoriji najbolji strani film ipak bude Sveti Georgije ubiva aždahu
foto: Story arhiva
foto: Story arhiva

Iako je film Darka Lungulova Tamo i ovde prvobitno izabran za srpskog kandidata za Oskara u kategoriji najbolji strani film, iz proceduralnih razloga u poslednjem trenutku odlučeno je da to bude ipak drugoplasirano ostvarenje Srđana Dragojevića Sveti Georgije ubiva aždahu. AFUN je zatražio mišljenje od Američke filmske akademije zbog primedbi koje su se pojavile u javnosti da se u filmu Tamo i ovde dobrim delom govori engleskim jezikom, a u povratnom pismu od izvršnog direktora Brusa Dejvisa odgovoreno je da  filmovi u kojima je više od polovine dijaloga na engleskom jeziku ne mogu da konkurišu za nagradu u toj kategoriji.

- Naša Akademija odlučila je da ispoštuje odluku američke Akademije i stvar je tu veoma jasna, tražili su mišljenje i dobili povratno pismo u kome sve piše. Ne mislim da su naši filmovi suprotstavljene strane i zaista više nemam nikakav komentar – kaže za Story.rs. reditelj Srđan Dragojević.

Jelena Kulović

makonda-tracker