Uspešan početak snimanja omnibusa Jednaki

0
Produkcijske kuće Cinnamon i Absinthe uz podršku ambasade Nemačke i medijsko pokroviteljstvo B92, započele su snimanje filmskog omnibusa Jednaki koji se sastoji od osam filmskih priča i okuplja ovdašnje značajne i već afirmisane filmske stvaraoce.

Film za temu ima dečija prava i probleme koji pogađaju najmlađe članove društva. Prva klapa pala je u sredu, 17. jula, na snimanju filma Katarina Dejana Karaklajića, u kome igraju Mirjana Karanović, Nenad Okanović, Srđan Miletić, Lana Karaklajić, Marko Vetić, dok naslovnu ulogu tumači jedanaestogodišnja Una Živković iz Beograda. Scenografkinja je Mila Jovanović, a kostimografkinja Katarina Radović. Scenografiju i kostim ovog omnibusa potpisuju postdiplomci FPU profesorke Jasne Dragović i profesorke Zore Mojsilović koje su i supervizori ovog omnibusa.

Za izradu scenarija, kojem je prethodilo višemesečno istraživanje i rad na terenu angažovana je scenaristkinja Milica Piletić dok je režija poverena osmorici značajnih autora, pre svega srednje generacije, sa iskustvom u dokumentarnim i igranim formama. Pored Dejana Karaklajića, reditelji u ovom omnibusu su Miloš Petričić, Igor Stoimenov, Ivica Vidanović, Miloš Đukelić, Mladen Đorđević, Vladimir Petrović i Darko Lungulov.

 

Siromaštvo, diskriminacija, zlostavljanje, primoravanje na rad, život u izbeglištvu, čekanje na operaciju, samo su neke od tema koje se manje ili više prepliću od priče do priče. Ipak, svaki film biće nezavisna i zaokružena celina za sebe. Planirano je da svi reditelji imaju isti nivo produkcije i isti broj snimajućih dana na raspolaganju što će omogućiti da se u relativno kratkom vremenskom roku snimi kompleksan i komplikovan projekat.

Istraživanje je podrazumevalo veliki broj intervjua sa zaposlenima u institucijama i nevladiim organizacijama, vaspitačima, psiholozima, socijalnim radnicima, lekarima, ali i sa onima koje ovi problemi najviše pogađaju, onosno sa decom u njihovom okruženju: porodica, škola, ulica gde neka od njih svakodnevno zarađuju za život, bolnica, izbeglički kampovi…

 

Scenaristkinja Piletić kaže da se ovim filmom želi ukazati na strašne povrede koje deci nanosi pre svega društvo i sistem, a potom i njihovi najbliži i da zbog toga kada odrastu oni postaju prenosioci loših emotivnih i životnih saznanja za svoje potomstvo odnosno novi problem društva te da se iz odnosa prema deci i mladima najbolje može čitati humanost i ekonomska i politička stabilnost bilo kog sistema i države u svetu.

Dečije likove tumačiće polaznici afirmisanih škola glume, a u filmovima će se pojaviti najeminentniji glumci Srbije. Značajan broj učesnika projekta, pre svega autora koji čine najuži kreativni tim, prihvatio je rad na ovom projektu kao svoju društvenu odgovornost i obavezu da se o ovim temama govori i filmskim jezikom, bez ili uz minimalnu i nužnu novčanu nadoknadu.

Produkciju filma Katarina pomogli su MUP, VSJ Voždovac Avala 550, Arriva Luv, Restoran Mala fabrika ukusa, Vinarija Aleksandrović, Glass servis, Stotex doo, Rudo, EDB, Manastir Gradac, Studio Baraka, OMKafe, PR Adria Media Serbia. U naredna tri meseca biće snimljeno i preostalih sedam filmova.

makonda-tracker