Završeno snimanje filma Apofenija

0
Zadnja klapa filma Apofenija novosadskog reditelja Marina Maleševića, u produkciji Filmske radne zajednice Filmski front, pala je protekle nedelje, a istog dana uveče je u novosadskom restoranu Veliki tim povodom održan i koktel kojem su uz ekipu filma prisust

Tokom jeseni sledi postprodukcija filma, a premijera se očekuje na nekom od domaćih ili  evropskih festivala.

- Ja sam u povlašćenoj poziciji da i svoj drugi dugometražni film mogu da nazovem autorskim, za koji sam se inače opredelio i pre Akademije.  Drago mi je što ovo nije neki projekat za koji sam unajmljen, već je u pitanju upravo autorski film i sa te strane ga je teško žanrovski svrstati - rekao je između ostalog reditelj Marin Malešević.

- Postoje trenuci osveženja, tačnije rečeno radosti, kada se poklopi promišljen tekst, hrabra režija, inspirativna glumačka ekipa, praćena linspirativnom lucidnošću, podržana preciznom organizacijom - deo je utisaka sa snimanja našeg poznatog glumca Borisa Komnenića.

Film Apofenija dobio je nagradu za najbolji sinopsis u okviru Briselskog filmskog festivala 2009. godine u konkurenciji od više od 200 projekata.

Apofenija (iskustvo shvatanja pravilnosti ili veze između slučajnih ili besmislenih podataka) je saga o nemoći savremenog čoveka da se suprostavi samom sebi u neprekidnom žrtvovanju sebe radi, u društvu gde su sve ideologije, organizovane religije i stilovi života poraženi slepim egoizmom.

Četvoro ljudi, Simon Besedić (Aleksandar Đurica), glavni i odgovorni urednik Mesečnog Armagedona časopisa koji se bavi paranormalnim fenomenima i promocijom sujeverja, nerealizovani književnik i realizovani alkoholičar u petoj deceniji života, Nikola Mrzopoljić (Ljubomir Bandović), bagerista i paterfamilijas koji voli da kaže za sebe da je čovek na svom mestu, Marko Mažibrada (Boris Komnenić), lekar neuropsihijatar razočaran u svoj posao, posvećen istraživanju fenomena elektronskih glasova za koje veruje da su glasovi umrlih i Eta (Ivana V. Jovanović), izlečena narkomanka, korumpirana apotekarka i netipična prostitutka, bivaju uvučeni u vrtlog događaja koji im neće promeniti život, silom koja se možda može nazvati apofenijom.

 

Ostale uloge tumače: Radoslav Rale Milenković, Gordana Đurđević, Aleksandra Pleskonjić, Strahinja Bojović, Dušan Jakšić, Višnja Obradović, Sanja Ristić Krajnov, Predrag Momčilović, Milivoje Obradović...

Scenario je napisao Dragan Stanković, direktor fotografije je Predrag Radosavljević, scenograf Željko Piskorić, kostimograf Snežana Veljković, izvršna produkcija Goran Filipaš, direktor filma Geza Antal, producent Dušica Dragin.

Realizaciju filma podržali su Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje AP Vojvodine i grad Novi Sad. Apofenija je drugi dugometražni film Marina Maleševića, prvo ostvarenje, za koje je takođe scenario napisao Dragan Stanković, je Srce je mudrih u kući žalosti. Marin Malešević, koji živi u Roterdamu, iza sebe ima i dve pozorišne predstave i dva kratka filma.

makonda-tracker