Gledaće se i za 100 godina!

Koji je vaš omiljeni? 5 predivnih filmova zbog kojih obooožavamo Meg Rajan (ANKETA)

0

Žena koja je tokom devedesetih postala sinonim za holivudske romantične komedije danas proslavlja 60. rođendan! U srcima svih koji i danas, više od dve decenije kasnije, rado gledaju ostvarenja koja su je proslavila, ona, međutim, ostaje nasmejana devojka s bob frizurom kojoj se često i rado vraćamo

foto: Image Capital Pictures / Film Stills / Profimedia
foto: Image Capital Pictures / Film Stills / Profimedia

Na dan kada glumica Meg Rajan proslavlja rođendan, mediji, u kojima se inače vrlo retko pojavljuje, obično dele njene najnovije fotografije, komentarišu njene neuspešne estetske operacije, analiziraju njen turbulentni ljubavni život ili nam predstavljaju ćerku koju je glumica skrivala od javnosti čak 13 godina.

 

Međutim, za nas će ovog puta rođendan Meg Rajan, i to — verovali ili ne — šezdeseti biti povod da se setimo filmova zahvaljujući kojima se ona ušunjala u srca publike širom sveta. Neki su remek-dela u svom žanru, neki i nemaju preveliku umetničku vrednost, ali su ih ljubitelji romantičnih komedija toliko zavoleli da se oni više od dvadeset godina kasnije često emituju i rado gledaju.

 

Možda je Meg Rajan snimila i mnogo kvalitetnije filmove, ali za ove smo sigurni da neće skoro izgubiti popularnost!

 

  • "Francuski poljubac" (1995)

 


Meg Rajan igra ostavljenu Kejt, koja putuje u Francusku da se suoči sa svojim bivšim verenikom, kada u avionu pored nje sedne Luk, kojeg je oživeo Kevin Klajn. Ovaj prevarant odlučuje da iskoristi Amerikanku za jednu svoju krađu, a potom počinje vrtlog komedije i romantike koji pokazuju da patetika ne mora da bude pratilac ovog žanra.

 

  • "Besani u Sijetlu" (1993)

 

Lepa glumica u ovom filmu je žena pred brakom s naizgled savršenim muškarcem, prema kome ne oseća strast, kada jedne večeri na radiju čuje ispovest muškarca koji je izgubio suprugu i sam brine o sinu. Kao i većina žena koje su čule Semov glas, ona se zaljubljuje u njega i pokušava da ga upozna, sve vreme se preispitujući i ne odustajući od predstojećeg venčanja... Ovo je ujedno i jedna od najvoljenijih saradnji Toma Henksa i Meg Rajan.

 

  • "Stigla vam je pošta" (1998)

 

 

Vlasnica male njujorške knjižare koju glumi Meg Rajan gubi rat od velike korporacije koja odlazak u knjižaru pretvara u iskustvo slično odlasku u zabavni park, a dok je frustrira konkurencija protiv koje nema šanse sve vreme se putem interneta dopisuje s neznancem (Tom Henks). Oni jedno drugom poveravaju svoje najveće tajne i povezuju se, ne znajući da se poznaju u stvarnom životu i da su jedno drugom — konkurencija.

 

  • "Kejt i Leopold" (2001)

 

Da vas neko pita je li Meg Rajan putovala kroz vreme u svojim filmovima, verovatno biste rekli "ne", ali samo zato što ste zaboravili jedan od najsimpatičnijih filmova s vrhunca njene karijere. Tehnički, (kao ni naredni na listi) on nije iz devedesetih: film je objavljen 2001. godine, ali se definitivno uklapa u ovaj deo biografije Meg Rajan. U život njene junakinje Kejt Mekej ulazi engleski vojvoda iz 19. veka (Hju Džekmen) koji je čudnim spletom okolnosti završio u Njujorku 20. veka i ispostavlja se da su oni srodne duše. Ali kako to uopšte može da uspe? Zapravo je vrlo jednostavno!

 

Ovaj film lansirao je Meg Rajan kao zvezdu romantičnih komedija i ne bez razloga! On je i dalje ostvarenje koje mnoge žene proglašvaju svojom "zonom komfora", odnosno filmom kome se najčešće vraćaju u važnim trenucima i kada im treba uteha i uživanje u nečemu što im je poznato. Otkačena, zbunjena, ali osetljiva i neodoljiva Sali Olbrajt i njen prijatelj Hari (Bili Kristal) prijatelji su i on je odlučan da to ne pokvari seksom. Međutim, posle jedne večeri slabosti, oni se prepuštaju strastima i onda počinje večita dilema ima li prijateljstva posle strasti ili...?

 

 

 

makonda-tracker