jeste li ga tako zamišljali?

Simpatičan, senzacionalan i samo malo skandalozan: Ovo je PRVI POLJUBAC u istoriji filma (VIDEO)

0

Vek pre nego što su se Leonardo Dikaprio i Kejt Vinslet poljubili u "Titaniku", Džon Rajs je pomerio brkove i usledila je prva ljubavna scena u istoriji kinematografije

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Možda je poljubac glumice Mej Irvin i glumca Džona Rajsa trajao svega dve sekunde, ali je izazvao opštu senzaciju. Bila je 1896. godina i bilo je to prvi put da se dvoje ljube ispred kamere, a ljubitelji pokretnih slika nisu mogli da se zasite ovog prizora!


Publika je strpljivo čekala ispred pozorišta i muzičkih hala u kojima je prikazivan i nastala je opšta pomama.

 

Čuveni "Poljubac" film je koji traje 18 sekundi i uključuje dvosekundni poljubac u usne. Za čuvenog Tomasa Alvu Edisona režirao ga je Vilijam Hejs, a snimljen je u Edisonom studiju, prvom u Americi.

 

U njega nije uloženo previše truda i promišljanja — u pitanju je deo iz pozorišnog mjuzikla "Udovica Džouns" u kojem su Irvinova i Rajs uspešno igrali na Brodveju. Stigao je pred publiku u danima dok su filmovi uopšte bili novi, uzbudljivi i sasvim nepoznat koncept. Braća Lumije tek su počela da prikazuju filmove, a neobična nova umetnost obećavala je zainteresovanima da će na platnu videti svakidašnje scene kakve svako proživljava: brijanje, kijanje, pogled na voz u punoj brzini. Nedostajala je, međutim, jedna stvar — ljubav, što je Tomas Edison rešio da popravi. Doveo je u studio dve velike glumačke zvezde, koje su se poljubile na vrlo simpatičan i komičan način, uz pripremu u vidu glađenja brkova, stidljive smeške, flert u pogledu.

 


Katolička crkva proglasila je ovu scenu šokantnom i pozvala na cenzuru i moralnu reformu jer je ljubljenje u javnosti moglo da dovede do krivičnog gonjenja. Ipak, skandal nije trajao dugo. "Poljubac" je otvorio vrata romansi na velikom platnu, a ubrzo potom usledile su strastvenije scene koje su pratile kontroverze.

 

 

makonda-tracker